Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

HAL van de leeuw

HAL van de leeuw

 

Zo, dat was het feestgedruis rond Dow Jones 20.000, ofwel de waan van de dag. We gaan nu weer beleggen. Heel lang beleggen zelfs. De beurs is een Amsterdamse uitvinding, maar er kan er maar één de beste zijn. Gefeliciteerd Rotterdam :-)

 

 

Hierboven ziet u handvol beursgenoteerde (familie) beleggingsfondsen, vooral uit België.  Als een soort van benchmark heb ik Warren Buffett's Berkshire Hathaway genomen, uiteraard netjes in euro's. Het is ook het enige fonds dat ik niet herbelegd (inclusief dividend) neem, omdat Buffett daar niet aan doet.

Daar heeft hij meen ik ooit eens over gezegd dat hij dat dividend liever zelf herbelegt, omdat zijn aandeelhouders er anders toch maar domme dingen mee gaan doen. Lees: consumeren of verbrassen. Ik vind dit veel te leuk om te checken of het klopt. Il Maestro zou het wel hebben kunnen zeggen, toch?   

Van der Vorm, Pon, Fentener en Van der Valk

De families Fentener van Vlissingen, Pon, Van der Valk of Van der Vorm van HAL om een paar te noemen: wie wil er niet met ze mee beleggen? Of Miele, Ikea, Lego en noem de namen op die u te binnen schieten. Familiebedrijven waar het altijd om de lange termijn continuïteit draait en niet op korte termijn gewin.

Met name HAL kan er wat van, veel beter vindt u ze niet. Vanochtend mocht ik in BNR Zakendoen vertellen waarom dit fonds zo goed is. U luistert terug vanaf 42 minuten rond. Even puntsgewijs en wat aanvullingen, want 5 minuten is veel te kort om een fonds echt te duiden:  

  • Wat voor termijn u ook neemt, HAL knalt in iedere rendementsgrafiek bij de bovenburen door het plafond
  • Terwijl het allesbehalve sexy is waar ze in belegt. Kijk maar! Vopak, Boskalis Westminster, SBM Offshore, GrandVision, Ahrend, CoolBlue, FD Mediagroep, Pontmeyer en nog wat namen
  • Geduld hebben en kralen rijgen zijn de toverwoorden. Wachten tot de gewenste asset voor de juiste prijs te koop is en dan bliksemsnel toeslaan. Zo stond HAL (met Pon en Fenter van Vlissingen) op de dag van het faillissement al op de stoep bij Imtech voor een deel van de boedel
  • Ze pikte via Boskalis Westminster (daar heeft ze eenderde van) ook Fugro voor een deel op de bodem op, maar tot een overname is het niet gekomen. Het kan niet altijd feest zijn dus.
  • Jááárenlang verzamelde HAL geduldig allerlei brilbedrijven en die bracht ze twee jaar geleden onder de naam GrandVision voor de hoofdprijs naar de beurs. Hier schreef ik gisteren nog over
  • Bewijs heb ik niet, maar ik weet zeker dat ze zich bij HAL niet met de waan van de dag bezighouden. President Trump of Franse presidentsverkiezingen? Bij HAL zitten ze denk ik gewoon in bedrijfs-excels te neuzen
  • Dit blijft een vraag, want in tegenstelling tot Buffett die u dagelijkse op tv ziet met zijn oneliners, mijden het fonds en de Van der Vormpjes iedere publiciteit
  • Zijn zo lekker zuinig? Aan hun website geven ze het geld in ieder geval niet uit. Die staat er al zo bij sinds ik het fonds ken :-)

 

 

  • Kwaliteit heeft een prijs, want u betaalt voor HAL 23 keer de verwachte winst voor dit jaar en daar krijgt u nu 3,6% dividendrendement voor
  • Grote nadeel aan HAL is dat er weinig vrij verhandelbare aandelen zijn en dat de dagelijkse omzet laag is. Dit is ook de reden dat het fonds lokaal genoteerd is. Met een actuele waarde van 14,1 miljard euro kan het fonds wat grootte betreft zo met boter en suiker de AEX in

Fondsenland België

Of HAL in de toekomst ook zo presteert is de grote vraag, maar de Van der Vormpjes zijn zeker niet naast hun schoenen gaan lopen. Op het moment dat er een telg bij Pauw of in Nieuwsuur ofzo opduikt... Terug naar het begin, die andere buitenlandse beursgenoteerde beleggings- of familiefondsen.

Met name in België is dit een waar fenomeen. Even tussendoor, grappig dat er zulke verschillen zijn tussen Belgen en Hollanders als het om de beurs gaat. Wij zijn een handelsvolkje: leve opties en turbo's. Belgen zijn veel meer beleggers, die hun centjes echt wegzetten met liefst zo min mogelijk risico.

Enfin, behalve het bekende en in de Bel20 genoteerde Ackermans & van Haaren en Groupe Bruxelles Lambert (GBL), staat de halve Brusselse beurs daar vol met zulke fondsen: GIMV, Luxempart, Bois Sauvage, Brederode, BIP: de rij namen gaat maar door en flinke waardes soms. Zeker geen pennystocks.

Even tussendoor, ik heb hier een enorm 105 pagina's groot rapport van KBC Securities over al deze fondsen. Misschien hebt u hier iets aan. Vier jaar oud, dat wel, maar voor zulke fondsen is dat peanuts. De cijfers zijn natuurlijk verouderd, maar misschien zit er iets van uw gading bij.   

In de grafiek heb ik de grootste Belgen gezet plus het bekende Zweedse Investor AB en ook Sofina. Dat is maar ruim vier miljard euro waard, maar het lijkt een beetje op HAL.  Is dat van een oude redersfamilie, Sofina is van de legendarische Waalse kolen- en staalbaronnen van de familie Boël.

HAL spring er uit, maar ze verslaan allemaal de wereldindex. Vergelijk dat eens met gewone beleggingsfondsen! Daar is het andersom. Vraag mij niet waarom. Misschien omdat je met je eigen geld zorgvuldiger bent en die fondsen kunnen ook buiten de beurs om beleggen en... ons kent ons? 

Zie bijvoorbeeld HAL, dat een tijdje terug positie in CoolBlue heeft genomen. Ik weet zeker dat er onder u ook mensen zijn die daar wel hun centjes in willen steken. Dit zijn denk ik de belangrijkste voordelen van zulke fondsen ten opzichte van gewone beleggingsfondsen en trackers of ETF's.    

Trackrecord

Weet u ook mooie familiefondsen of wilt u data zien van eentje? Geef mij in de comments verzoekjes of de namen en isin codes door en ik kom hier eventueel morgen op terug. Er moeten namelijk toch ook in Duitsland, Franskijk, VK, Italië en Scandinavië van zulke mooie fondsen zijn? 

Die van HAL hebt u al, ik geef nog even snel wat basisgegevens van de fondsen uit de grafiek. Kijk op de websites van de fondsen voor hun actuele posities.

 Berkshire Hathaway

  • Verwachte koerswinstverhouding komende twaalf maanden: 20,2
  • Dividendrendement: 0,0%!
  • Beurswaarde: 395 miljard dollar

 Ackermans & Van Haaren

  • Verwachte koerswinstverhouding komende twaalf maanden: 15,9
  • Dividendrendement: 1,6%
  • Beurswaarde:  4,2 miljard euro

GBL

  • Verwachte koerswinstverhouding komende twaalf maanden: 17,7
  • Dividendrendement: 3,6%
  • Beurswaarde:  12,8 miljard euro

Investor AB

  • Verwachte koerswinstverhouding komende twaalf maanden:  22,9
  • Dividendrendement: 2,9%
  • Beurswaarde:  30,0 miljard dollar

Sofina:         

  • Verwachte koerswinstverhouding komende twaalf maanden: 20,9
  • Dividendrendement: 2,0%
  • Beurswaarde:  4,3 miljard euro

Oh ja, beste fondshuizen, kom eens met fonds of beleggingssfondsenfonds of -tracker! Heb je ook eens wat in het schap wat de benchmark wel verslaat :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 25 januari 2017 16:55
    Buffett heeft de aandeelhouders van Berkshire (BRK) verschillende keren gevraagd of ze dividend wilden, iedere keer werd het weggestemd.

    Dividend is ook helemaal niet nodig, je kunt gewoon een vast percentage in dollars verkopen ieder jaar als je inkomen wilt. Dividend is iets ouderwets, van toen mensen inkomen uit aandelen wilden zonder de broker te moeten bellen. Liever geen dividend, dan ook geen dividendbelasting!

    Overigens is in 1998 een grafiek met BRK beginnen nogal in het nadeel van BRK. Neem gewoon de 20% rendement die ze al meer dan 50 jaar hebben.

    Maar wel leuk hoor dat HAL, alleen teveel smallcap en wat onduidelijkheden naar mijn smaak.
  2. Kousie 25 januari 2017 17:01
    Zit al vele, vele jaren in HAL. Ooit gekocht na een gesprek met Frank Botman (ja, die van Dasym oftewel John de Mol.....

    En ja die Belgen. Ook al lang veel plezier van GIMV, Ackermans en, en Quest for Growth.

    Het zijn allemaal saaie en slaapverwekkende fondsen. Je kunt er geen opties op handelen. Maar een performance.....
  3. [verwijderd] 25 januari 2017 17:18
    quote:

    JansenH5 schreef op 25 januari 2017 16:55:

    Buffett heeft de aandeelhouders van Berkshire (BRK) verschillende keren gevraagd of ze dividend wilden, iedere keer werd het weggestemd.

    Dividend is ook helemaal niet nodig, je kunt gewoon een vast percentage in dollars verkopen ieder jaar als je inkomen wilt. Dividend is iets ouderwets, van toen mensen inkomen uit aandelen wilden zonder de broker te moeten bellen. Liever geen dividend, dan ook geen dividendbelasting!

    Overigens is in 1998 een grafiek met BRK beginnen nogal in het nadeel van BRK. Neem gewoon de 20% rendement die ze al meer dan 50 jaar hebben.

    Maar wel leuk hoor dat HAL, alleen teveel smallcap en wat onduidelijkheden naar mijn smaak.


    Da's maar de vraag. Geheel afhankelijk van de beleggingstrategie.
  4. [verwijderd] 25 januari 2017 18:39
    wederom een keurige beschouwing over HAL en over het echte (langjarige) beleggen. Chapeau.

    @ Arend Jan, je vroeg of we wat fondsen wilden noemen in de comments die beursgenoteerd zijn in onze buurlanden ...

    ik noem er 2 die qua omvang slechts een miniatuur zijn van HAL ;
    ze zijn beide in Duitsland beursgenoteerd, op de SDax :

    1.
    Deutsche Beteiligungs AG / ISIN DE000A1TNUT7
    Website : www.dbag.de/home .

    2.
    Indus AG / ISIN DE0006200108
    Website : www.indus.de/startseite.html .
  5. Brogembank 26 januari 2017 09:25
    Prima verhaal weer heer Kamp!

    Ik heb er ook eentje waar ik wel eens iets meer van zou willen weten die wellicht niet helemaal maar misschien ook wel in dit rijtje thuishoort, ook al hebben ze een focus op tech:

    het Japanse SoftBank;

    ik kon zo snel geen ISIN vinden, wel deze
    nl.investing.com/equities/softbank-corp.

    een citaat hier van hun website:
    Toward world largest Internet group

    The SoftBank Group is forming a “strategic synergy group” centered on the Internet and mobile fields and expanding it on a global scale. These strategic Group companies operate in diverse fields, from distribution platforms such as infrastructure, through to services, content, and products. By generating synergies between them, we will expand the entire Group.

    Ik weet het, totaal tegenovergesteld aan het niet sexy HAL en soortgenoten, maar wellicht interessant!

    BvD!

    Brogem
  6. forum rang 8 objectief 26 januari 2017 18:01
    quote:

    Brogembank schreef op 26 januari 2017 09:25:

    Prima verhaal weer heer Kamp!

    Ik heb er ook eentje waar ik wel eens iets meer van zou willen weten die wellicht niet helemaal maar misschien ook wel in dit rijtje thuishoort, ook al hebben ze een focus op tech:

    het Japanse SoftBank;

    Softbank is nu niet bepaald een HAL...zie de historische koersen..tussen 2004 en 2012 ging het bepaald slecht met dit bedrijf, terwijl HAL vrijwel constant steeg.
    Ik heb de aandelen SoftBank enige tijd geleden in bezit gehad, maar dit was zonder meer ene slechte periode...uiteindelijk met verlies verkocht..kon niet blijven wachten.
  7. [verwijderd] 22 februari 2017 10:14
    @ Arend Jan

    Ik zou wel iets meer willen weten over
    1) Kinnevik (Zweden)
    2) Bolloré (Frankrijk)
    3) Socfin (meer een agrarische holdingstructuur)
    4) Metro Pacific Investments Corporation (Filipijnen)
    5) SM Investments (Filipijnen)

    En ik hoef niet te weten wat de activiteiten vd investeringen zijn :)
    Ik ken de bedrijven vrij lang...

    Meer geinteresseerd in een vergelijk obv financial figures, beta etc

  8. [verwijderd] 22 februari 2017 10:25
    Dergelijke bedrijven kunnen nl. nog wel eens "ondoorzichtig" zijn. Vooral voor de gemiddelde particulier.

    Nog twee vergeten

    1) Sprott Resource Corporation (Canada)
    2) Rotschild Capital Partners (UK)

    Al is dat niet meer familie, maar een investment trust waar er in UK talloze van zijn. Hier ben ik wel nieuwsgierig naar een portfolio update, omdat ik laatste jaren nauwelijks meer beleg.

    Toentertijd RCP:
    a) Helios Partners => Helios Towers => gsm masten in Sub-Sahara Africa
    b) goud (?)

  9. [verwijderd] 22 februari 2017 10:50
    quote:

    Murdock2 schreef op 22 februari 2017 10:25:

    Dergelijke bedrijven kunnen nl. nog wel eens "ondoorzichtig" zijn. Vooral voor de gemiddelde particulier.

    Nog twee vergeten

    1) Sprott Resource Corporation (Canada)
    2) Rotschild Capital Partners (UK)

    Al is dat niet meer familie, maar een investment trust waar er in UK talloze van zijn. Hier ben ik wel nieuwsgierig naar een portfolio update, omdat ik laatste jaren nauwelijks meer beleg.

    Toentertijd RCP:
    a) Helios Partners => Helios Towers => gsm masten in Sub-Sahara Africa
    b) goud (?)

    Nog eentje :)
    3) Singapore Myanmar Investco (Singapore)
    Yoma kennen we wel, maar deze...

    Ik vind die investment holding companies uitermate fascinerend. Vooral als familie kapitaal meespeelt. Je ziet ze best wat vaak in opkomende markten. Kreeg laatst een brokerrapport over de Iraanse TSE 30 Index. Daar zitten er ook zo'n 3 in...
    Daar kan ik zeker geen update over krijgen :)

    Ook jammer dat we geen HES of het Duitse Arques Industries meer kunnen analyseren :)
    De laatste was een LBO fund en een favoriet van IEX auteur en fondsmanager Mark Leenaards:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1128757/1/Arqu...
    Las zoëven dat Arques niet meer bestaat (?)

  10. [verwijderd] 22 februari 2017 11:52
    Citaat: "Oh ja, beste fondshuizen, kom eens met fonds of beleggingssfondsenfonds of -tracker! Heb je ook eens wat in het schap wat de benchmark wel verslaat :-)"

    Ik weet me te herinneren dat er wel zoiets ongeveer bestaat...Maar dat de performance toentertijd niet helemaal fantastisch was:
    Dacht dat het deze was:
    www.invesco.com/portal/site/us/invest...

    Probleem is een beetje dat er veel partijen in zitten die enorm leveraged zijn of 100% Private Equity doen. 3i, Carlyle, Apollo . Zeg maar de snelle groei, hoogrisico jongens. Waar juist geen geduld is...
    Anderzijds GIMV, Ackermans & van Haaren (en Brait) zitten er ook in.

    Zou gewoon zelf een mix'je van de grote jongens, met familie en (lang) track record maken: HAL, Investor AB, Kinnevik, Bolloré en Albert Frére (GBL).

  11. [verwijderd] 22 februari 2017 12:28
    Ik zou ook wel eens meer willen weten over het Belgisch beursgenoteerde D'Letteren.Ken ik totaal niet...
    Een familie van koetsenbouwers uit 1805, die automobiel importeur en distributeur van de Volkswagen groep is, eigenaar van Carglass en thans, Moleskine is. En voormalig aandeelhouder in Avis was.

    Belgische Pon ?
  12. [verwijderd] 17 augustus 2017 15:45
    @ Arend Jan,

    Ik heb eigenlijk een beetje de serie vervolgartikelen op dit artikeltje gemist. Wel zag ik in maart een artikeltje over Sofina door Nico Inberg. Maar daar miste ik iets in....

    Dat wil zeggen, na de aankondiging van Boskalis deze week om weer te reorganiseren, begreep ik van iem die wel goed geïnformeerd in het wereldje is dat van Oord blijkbaar door blijft gaan met aannemen. Even kijkende wie daar aandeelhouders zijn, zag ik Cobepa. Met als 5% aandeelhouder Caledonia Investments....
    www.caledonia.com/rns/view/id/1591
    nl.express.live/2013/09/12/cobepa-voe...

    Geinig fondsje dat Caledonia.... Net als HAL een beursgenoteerd beursvehikel, dat opgericht is door een redersfamilie om investeringen te houden. Met een familie die 51% aandeelhouder is...en een stabiel net dividend:

    www.telegraph.co.uk/finance/personalf...

    Cobepa schijnt hun belangrijkste investering te zijn...
    www.caledonia.com/files/file/view/id/...

    Dat is wel een fondsje dat ik een volgend artikeltje zou willen zien.
    50 jaar dividend track record !

    Alleen ik begrijp ook, dat Sofina 5%-aandeelhouder weer in Caledonia is...

    www.sofina.be/nl/case-study/caledonia/

    Dat belang wordt eigenlijk nooit besproken. Ook niet door Inberg. Vind het wel interessant. Harold Boël (=de familie achter Sofina) zit gewoon in de Raad van Bestuur van Caledonia.
  13. [verwijderd] 17 augustus 2017 16:11
    Het wereldje rondom Cobepa lijkt het "oude" geld. Het ons kent ons dat de beste deals niet naar de beurs brengt, of ervan af haalt (HES Beheer, Nutreco) :)
    nl.express.live/2013/09/12/cobepa-voe...

    En navenant ook zo min mogelijk info wil delen. Jaarverslag van Caledonia geeft vrijwel geen toelichting op (het niet-beursgenoteerde) Cobepa/ Cobehold, terwijl het de grootste investering is:
    www.caledonia.com/our-business/top-in...

    En Cobepa zelf investeert ook weer in oud-geld. Vaak niet-beursgenoteerde deals:
    www.cobepa.com/company-list/all/0

    derijkstebelgen.be/vermogende/familie...

    Dat is toch wat andere deal-making dan KKR, Carlyle of zelfs Gilde.

16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.