Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Twitter, twater, waar blijft de kater?

Hebben we in het vrije westen nu ook een soort dictator?

Ik ben fan van Twitter, het is een mooi medium om gratis geïnformeerd te worden over iets wat je interesseert. Zeker de financiële markten en het nieuws zijn prima te volgen via Twitter. Zoals op meer social media zitten op Twitter ook aandachtszieke mensen en andere gekkies.

Maar die kun je prima blocken en dan heb je er geen of weinig last van. Helaas zijn sommigen niet te vermijden. Bijvoorbeeld diegene die president van de Verenigde Staten gaat worden. The Real Trump gooit er van alles uit op dit ongefilterde medium over bedrijven en mensen.

In de verkiezingsstrijd vind ik dat tot daar aan toe, maar nu hij gekozen is heeft hij verstand van hacken en kan hij zien wie wat deed. Ook heeft hij verstand van gevangenissen, de Fed, de rente, de overheidsuitgaven, de staatsveiligheid, buitenlandse politiek, China, complete vernieuwingen in de gezondheidszorg, presidentsvliegtuigen kopen (Boeing Lockheed), autofabrieken vestigen (Ford, GM), Telecom (Carrier, Sprint) et cetera, et cetera.

Marktmisbruik?

En nog belangrijker hij regelt alles in een tweet (dus met een zeer beperkt aantal karakters). Hij zet daarbij de democratie volledig buiten spel, want het is niet zo dat het parlement of anderen van zijn partij ook iets mogen zeggen of mogen mee beslissen met de nieuwe president.

Of hebben we in het vrije westen nu ook een soort dictator?

Even een paar extra voorbeelden die grote koerseffecten gaven, wat normaal voor de toezichthouder een reden zou moeten zijn om onderzoek te doen naar marktmisbruik: Apple en andere IT-bedrijven moesten hun productie naar de Verenigde Staten brengen. Weg uit China op naar de Verenigde Staten.

Nu is de werkloosheid in de Verenigde Staten al op een laag niveau en blijkt uit onderzoek dat automatisering (robotisering) vaak de reden was van het verdwijnen van banen.

Grafiek aandeel Apple

 

Amerikaanse autoproducenten

Naast de IT-bedrijven richtte het populisme zich ook op de autofabrikanten in de Verenigde Staten. Zij moesten hun plannen om in Mexico fabrieken neer te zetten direct wijzigen om niet de toorn van Big Donald over zich heen te krijgen.

Nu zou u kunnen zeggen dat dit bedrijven zijn die eerder door de overheid gered zijn en van Amerika zijn dus... Natuurlijk is dit onzin want bedrijven horen gewoon hun eigen beslissingen te nemen waar de inkoop, waar de productie en waar de verkoop moet plaatsvinden. Maar het wordt gekker en gekker.

Naast de Amerikaanse producten zijn nu ook buitenlandse producenten als Toyota aan de beurt. De Japanners wilde een fabriek in Mexico. Het proces om ergens een fabriek te bouwen wordt als multinational niet in een namiddag gedaan.

Koerseffecten

Dan is het ook een beetje raar om dat plan ineens terug te moeten trekken omdat iemand daar iets over roeptoetert op Twitter. Toyota dat maar 8% van zijn auto’s in Mexico maakt zou ineens met protectionistische maatregelen te maken gaan krijgen voor alle auto’s die verkocht worden.

Dus ging het aandeel met meer dan 2% omlaag. Ook positief? De aanstaande president vind dus van alles van iedereen en zo ook ging Deutsche Bank een keer hoger op tweets van Trump want het was zijn bank en Amerika zal hen niet stukmaken.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Maar alles is protectionisme en in het privé-voordeel van de multimiljardair Trump en bij mij komt de vraag op wie is de volgende en wat stopt deze man? Moet binnenkort ASML ook zijn fabriek in de Verenigde Staten neerzetten of anders geen banen en dus importheffingen op de producten van onze vrienden?

Van de Chinezen vind Trump ook het nodige, zij gaven hem al de tip om niet meer op Twitter te zijn. China is volgens mij een van de meest machtige landen in de wereld en dus zou diplomatie genoodzaakt zijn.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

De nieuwe normaal?

Als we dit allemaal heel normaal vinden dan geeft het wel aan hoe gek de huidige markt is. Een relatie van mijn bedrijf deed de bijzondere uitspraak: “Als we met oud en nieuw ambulance-medewerkers en brandweermannen gaan aanvallen dan zijn we inderdaad behoorlijk gek met zijn allen.”

En daar kan ik me helemaal in vinden.

En Twitter? Wat betekent al die aandacht voor Trump op het internet nu voor het aandeel Twitter? Hoeveel extra gebruikers zal hij aantrekken? Ik ben het aandeel Twitter long gegaan want dan heeft al die gekte toch nog wat nut.

Grafiek aandeel Twitter

 

In de twindicator krijg ik overigens pas op 17,53 dollar een koopsignaal, maar ik zit speculatief long. Snel naar de markten.

De S&P 500 zet weer nieuwe records neer en dus zal de Dow Jones alsnog weer naar die 20.000-grens gaan en als de Dow Jones gaat dan doet de S&P 500 zeker mee.

Grafiek S&P 500 Index

 

Toch is het wel goed te weten dat de Dow Transport Index die door vele als een voorloper op de rest wordt gezien op dit moment onder zijn twindicatorlijn zit. Eerder heeft deze index mooi voorop gelopen in de stijging van de Dow.

Dus als de Transportindex niet stijgt, moeten we meer geld op een daling gaan zetten.

Grafiek Dow Jones Transport Index

 

Zoals gezegd flirt de Dow Jones met de magische 20K-grens. Even leek het erop dat de koers onder de twindicatorlijn zou gaan maar de magische grens blijft blijkbaar toch lokken.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Nasdaq doet ook mee in het circus en zette ook weer een nieuw hoogtepunt neer.

Grafiek Nasdaq Index

 

Europa loopt altijd in de pas met de Verenigde Staten, maar toch zijn onze grafieken van indices minder bullish dan die van de Amerikanen.

De afgelopen week had ik een beetje het gevoel dat de AEX er een beetje klaar mee was. Maar nu vrijdag de Amerikanen er weer zin in hadden moeten we niet denken dat de koersen in Europa gaan afzinken.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Ook de twindicator voor de AEX staat nog mooi op een koop, pas een daling onder de 479,76 geeft een verkoopsignaal.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Ook de grafiek van onze Duitse vrienden, de DAX, geeft in de indicator nog geen enkele reden tot zorg (helaas).

Grafiek Duitse DAX Index

 

Bijna overbodig kijken we ook nog even naar de Eurostoxx 50 Index en ook daar worden de beren niet direct blij van.

Grafiek Eurostoxx 50 index” border=

 

Dan maar even naar de losse shorts.

In het aandeel Amazon had ik steeds ritjes omlaag gemaakt maar nu moeten alles shortposities dicht gezet worden want we hebben in de twindicator een koopsignaal. Kortom ook hier even terugtrekken en er komt zeker een nieuw moment dit jaar.

Grafiek aandeel Amazon

 

In Facebook heb ik mijn short ook dicht gezet nu de koers de twindicatorlijn aan de bovenkant doorbroken heeft.

Grafiek aandeel Facebook

 

Natuurlijk, het gaat niet goed. Als u kijkt naar de retailaandelen zoals Macy's en andere dan gaat het nog niet goed. Macy’s ging onderuit op slechte verkopen in december en het schrappen van 10.000 banen. U zou dus kunnen zeggen dat de economie helemaal nog niet zo lekker gaat.

Of wellicht heeft het toch met de welvaartsverdeling te maken. In dat licht was het apart te lezen dat er tegenwoordig ook in Europa meer daklozen zijn. Ik sluit af met een longkandidaat: TomTom.

Grafiek aandeel TomTom

 

Manisch depressief

Ondanks dat er waarschijnlijk nog veel meer in het vat zit, heb ik maar even winst gepakt. Dit ondanks dat er technisch geen redenen voor zijn. Ik kan de huidige manisch depressieve markten en personen niet voorspellen in hun gedrag en dus koester ik de dagen dat ik winst maak.

Uiteindelijk komt er namelijk vroeg of laat een enorme kater. Want neem de Griekse problemen; die zijn nog lang niet opgelost en voor je het weet burbt er iets uit de beerput omhoog.

NB. Uiteindelijk heb ik het weer alleen over Trump gehad en niet over de laatste weken van Obama. U moet eens kijken wat hij met de beurzen heeft gedaan, met de werkloosheid en de gezondheidszorg. Dit moet Trump allemaal nog maar zien na te doen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2017 09:36
    Trump moet nog iets leren. Intussen krabbelt hij al terug voor wat betreft de zgn. email-hack van de Russen. Benieuwd of hij de infrastructuur zal verbeteren. Belofte maakt schuld. Het is niet meer per decreet regeren maar per twitter. We kennen dat hier intussen ook al een tiental jaren. Tot eind januari DOW aan de flirt met 2oK. Heb ik pech, gok op een daling.
  2. fritscrach 9 januari 2017 13:05
    "Natuurlijk het gaat niet goed Als u kijkt naar de retailaandelen zoals Macy's en andere dan gaat het nog niet goed. Macy’s ging onderuit op slechte verkoop in december en het schrappen van 10.000 banen. U zou dus kunnen zeggen dat de economie helemaal nog niet zo lekker gaat".
    En dan dit:
    "Uiteindelijk heb ik het weer alleen over Trump gehad en niet over de laatste weken van Obama. U moet eens kijken wat hij met de beurzen heeft gedaan, met de werkloosheid en de gezondheidszorg. Dit moet Trump allemaal nog maar zien na te doen".
    zucht...laten we hopen van niet.
  3. ETFking 10 januari 2017 09:36
    Goedemorgen allen. Een correctie kan natuurlijk altijd. Het hoofd koel houden dan maar. Voorlopig blijven we met hele kleine uitslagen naar boven en naar beneden gaan. Een duidelijke richting is er nog niet. Ik denk dat er nog steeds een behoorlijke kans is dat de opwaartse trend wordt voortgezet, maar eerst een tikkie terug kun je zeker niet uitsluiten.
    Met al z'n geroep en getweet lijkt het Trump toch te lukken om bedrijven in de US te laten investeren in plaats van elders. Of het echt zoden aan de dijk zet valt nog te bezien, maar slecht is het zeker niet.
  4. forum rang 6 ttroo 11 januari 2017 17:22
    Ik dacht in de ochtend dat de shorters een goede aanval ging zitten. Maar na het 1e uur bleek de (geheime) aanval van de shorters al weer afgeslagen. En naarmate het Trump uur naderde gingen de beurzen steeds hoger. Ondanks de 'ouderwetse' ideeen van Trump over de economie gaan de beurzen al een 'ouderwetse' trein. Sky Rocket Up. Het wordt voor de shorters dus nog een paar dagen wachten. Vanochtend had ik begin 3e week getarget. Gingen de shorters echt goed vanochtend vroeg bij de opening. Bij de huidige koersen komt die begin 3e week gewoon weer terug. Eerder woensdag dan dinsdag. Maar dat is het al weer bijna. Maar eerst Trump hour(s)!
  5. forum rang 6 ttroo 13 januari 2017 15:43
    Gingen de shorters deze week best goed, maar vandaag laten ze het lopen. Ze konden goed de long ones bijhouden en namen soms het initiatief over. Maar de achterstand van de shorters op de long ones is zeldzaam te noemen. Dus het overbruggen van de achterstand kan niet in 1.2.3 dagen gebeuren. Ondanks de laten lopen dag door de shorters kunnen ze volgende week wel een echte aanval gaan plaatsen. Als het vandaag geen rode dag wordt, dan wordt het eerder ergens rond woensdag/donderdag. Maandag en/of dinsdag lijkt me iets te veel van het goede. Ze staan dan nog net iets te ver weg. Het kan wel, maar de afstand die ze moeten overbruggen is nog aan de redelijke kant. Intussen is de staart wel bijna naar nihil aan het gaan. De Long Ones komen dus meer en meer energie tekort. Kijken of de shorters vandaag nog kunnen terugkomen. Het is wel hun opdracht voor de komende uren. Bijblijven of nog steeds (tijdelijk) afhaken.
  6. forum rang 6 ttroo 13 januari 2017 15:48
    De VIX zal het signaal gaan afgeven. Maar ze moeten in de herhaling. Want in het oude jaar gaven ze het signaal af. Maar in het nieuwe jaar zakten ze direct als een baksteen voor het examen. Als ze op een dag plus 10% gaan, dan beschouw ik dat als het startsignaal voor het zakken van de beurzen. Het wordt weer interessant de komende tijd! Het signaal stoel riemen vast kan worden gegeven. Turbulentie is in zicht. Maar nu nog niet.
  7. forum rang 6 ttroo 13 januari 2017 16:53
    Ik las een mooi stukje op ik dacht Reuters dat Mexico straks een heffing wil gaan doen op Amerikaanse goederen, zoals Trump dat wilt gaan doen op Mexicaanse goederen welke Amerika instromen. Kijk. Het gaat gewoon weer ouderwets leuk worden. Landen gaan weer elkaar 'treiteren'. Zo hoort het. Oude relaties houden stand, oude relaties worden opgeofferd, nieuwe relaties ontstaan.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.