Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Royal Dutch Windmill

Royal Dutch Windmill

 

Royal Dutch Shell in windmolens, het is nog even wennen aan dit idee? Geloof maar dat de Koninklijke minister Henk Kamp an offer he can't refuse heeft gedaan voor het tweede windpark Borssele. Bij het eerste park beet Olies nog in het stof en ging de opdracht naar het Deense Dong.

Voobeurs stipte ik het al even aan. Royal Dutch Shell moet u denk ik niet zien als een olie- en gas-, maar als een energieconcern. Uiteindelijk zal het Den Haag de spreekwoordelijke worst wezen in wat voor energie ze precies doet, als het maar voldoende omzet, winst en cashflow oplevert.    

Dat zal bij Borssele II - bij die naam moet ik nog altijd aan die oude kernecentrale in de plaats denken - zeker nog niet meteen het geval zijn. Dat wordt een proeftuin.  Wel is het zo dat de onderneming - en dat is nieuw - windenergie niet bij voorbaat kansloos acht voor de toekomst. 

 

 

 

Winddeflatie

Want daar gaat het natuurlijk om: wat wordt de winnende formule voor de komende eeuw en misschien wel daarna. Bij mijn weten doet Shell niet veel anders dan zich de hele dag het hoofd breken over de energievraagstukken van over tien, vijftig en misschien wel honderd jaar.

Hoeveel knappe koppen hier ook over nadenken, het blijft koffiedik kijken. Vooalsnog gaat Shell er vanuit dat olie en gas nog decennia nodig zijn. Vandaar ook dat het concern vorig jaar voor veel geld het Britse gasbedrijf BG Group kocht. Zo wedt het bedrijf op meer paarden dan olie alleen.

Het is zelfs reuze flexibel. Vorig jaar boorde ze onder een storm van protest nog naar olie in de poolzee bij Alaska en nu doet ze mee aan een windmolenpark. Ik denk dat met name de snel dalende kosten voor die dingen hier debet aan zijn, waardoor ze wellicht toch ooit rendabel worden.

Kijk maar naar het rekensommetje van de overheid zelf: aan het begin van deze kabinetsperiode dacht ze nog 18 miljard euro aan voorgenomen subsidies op windmolenparken kwijt te zijn, maar intussen is dit bedrag al gezakt tot 6 miljard euro. Tegen dergelijke deflatie kan zelfs de ECB geen geld printen.

Dat heeft onder meer te maken met dat windmolens steeds beter worden, lees: rendabeler. Dat valt zelfs te zien aan de grafiek van een grote bouwer van die dingen, het Deense Vestas. Wat een comeback na die zeg maar bubbel. Of gaat het nu weer mis? Ik hoor u al hardop denken :-) 

 

 

Dividend

Kijk er daarom niet raar van op als ergens in de komende jaren Shell ook in zonne-energie, batterijen, chemie, biotechnologie of wat dan ook investeert. En tegelijkertijd ergens in de grond naar olie boort. De onderneming wil gewoon alle opties open houden en overal know-how opdoen.

Lijkt mij goed nieuws voor u als aandeelhouder. Royal Dutch Shell is geen dogmatisch olie - en gasconcern. Recent gaf in een FD-interview CEO Ben van Beurden zelfs toe dat het achteraf niet handig is geweest, dat het bedrijf begin deze eeuw de alternatieve energie-activiteiten weg deed. 

Vodoende zelfkritiek dus om toe te geven dat die ontwikkeling veel sneller gaat dan ze eerder dacht. Een garantie dat ze de boot deze eeuw mist is het niet, maar de voelsprieten staan wel uit. Ze moet ook wel. Want het is haar eer om deze grafiek in de toekomst door te trekken.

Dan bedoel ik niet die volatiele koers, winst en olieprijs, maar die fenomenale gestage groeier in de grafiek: het dividend.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. Het is een beetje anders dan anders voorbeurs
  2. Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen
  3. Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2016 15:58
    I don't want to rain on the parade...maar heb ik toch een vraagje...waar ik al laaaaaang mee rondloop.
    Heeft Shell nu zelf wel of géén beleggingen in wapens ofzoiets en dat soort dingen?

    Vaag staat me ergens bij dat ik dat las, maar ik kan het niet meer terugvinden. Alle groene energie van de wereld, kan, wat mij betreft, niet op tegen bepaalde afwegingen op ander gebied. Dat is uiteraard heel persoonlijk.
    Waarbij ik overigens ook niets bedoel tegenover diegenen die die keus voor zichzelf (of als bedrijf) anders maken /afwegen.
    Freedom to us all !!!

    Kan iemand die specifieke vraag voor mij beantwoorden?
    :D
  2. [verwijderd] 13 december 2016 16:00
    quote:

    AdrianaRich schreef op 13 december 2016 15:58:

    I don't want to rain on the parade...maar heb ik toch een vraagje...waar ik al laaaaaang mee rondloop.
    Heeft Shell nu zelf wel of géén beleggingen in wapens ofzoiets en dat soort dingen?

    Vaag staat me ergens bij dat ik dat las, maar ik kan het niet meer terugvinden. Of heb ik dat verkeerd begrepen / gezien ?

    Alle groene energie van de wereld, kan namelijk, wat mij betreft, niet op tegen bepaalde afwegingen op ander gebied. Dat is uiteraard heel persoonlijk.
    Waarbij ik overigens ook niets bedoel tegenover diegenen die die keus voor zichzelf (of als bedrijf) anders maken /afwegen.
    Freedom to us all !!!

    Kan iemand die specifieke vraag voor mij beantwoorden?
    :D
  3. forum rang 4 holenbeer 13 december 2016 18:30
    quote:

    Red_ schreef op 13 december 2016 15:40:

    ach zo lang onze overhead lekker belastinggeld blijft verkwanselen met subsidies op windenergie, wordt ik daar niet vrolijk van.
    uiteindelijk betalen we met zijn alle maar weer ongevraagd de rekening...
    Dat doen we ook met kernenergie of fossiele energie. Alleen heet het dan ineens geen subsidie meer, maar maatschappelijke schade, zoals daar zijn:
    - aardbevingen
    - gezondheidsschade door kernongevallen, roetdeeltjes uit kolencentrales en sjoemel-VW's enz.
    - voorkomen en/of repareren van klimaatschade, zoals de hagelschade bij tuinders, de aanleg van waterbergingen, ruimte voor de rivier, zorgen dat snelwegen niet onderlopen enz.
    - afhankelijkheid van buitenlandse regimes waardoor we niet door durven pakken op dossiers al neergeschoten vliegtuigen
    - toenemende conflicten waartegen zelfs de militairen zelf (waarvoor dat toch een businesscase zou kunnenzijn) waarschuwen
    - toenemende migrantenstromen waarvan een deel veroorzaakt wordt door klimaatverandering
    - en zo zijn er nog wel meer verkapte subsidies te verzinnen die we met zijn allen betalen.

    Overigens is het ook niet ongevraagd, daar kiezen onze vertegenwoordigers voor. En die kiezen we zelf weer. Binnenkort.

    Ik zie zelf hernieuwbare energie t.o.v. fossiel als obligaties t.o.v. aandelen: je kan het rendement pas goed beoordelen als je de rendementen op de alternatieve belegging kent. Gaat fossiel uit de gratie (of moet fossiel eindelijk de echte rekening betalen), dan wordt hernieuwbaar vanzelf concurrerend.

    Voor zon en wind is dat punt nu erg dichtbij (voor consumenten zelfs allang gepasseerd) en zodra dat het geval is, zal de energiewereld nooit meer dezelfde zijn.
  4. [verwijderd] 13 december 2016 22:47
    quote:

    nb schreef op 13 december 2016 22:15:

    misschien is
    AMPYX power wel wat voor hun
    Denk het niet: Shell trekt stroom uit vliegers www.telegraaf.nl/dft/27224559/__Shell...
    en verwacht dat ze eerst Eneco gaan overnemen; hebben een (offshore) wind portfolio en power trading (zie ook interview van Beurden in FD).
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.