Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Het afscheid van de euro en van mij

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

40 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2016 18:36
    Ik doe veel zaken in Spanje en kun je zeggen dat je helemaal gelijk hebt. Spanje zal de grondwet moeten wijzigingen die tientallen jaren gaan duren. Het land is economisch verrot en zal zonder mentaliteitswijziging nooit en te nimmer aanhaken. De armoede in Spanje is schrikbarend gegroeid. Ook Spanje zelf heeft zoiets als de eurozone. Een beleid en verschillende karakters in de regios. De onafhankelijksroep van Catalonië is meer dan gerechtvaardigd. Het ECB beleid werkt niet, net als het Spaanse Centralisme (dominantie Madrid)is gedoemd te mislukken. De arbeidshervormingen hebben geresulteerd in het vogelvrij verklaren van de werknemer. In Spanje bestaan contracten van een dag die iedere dag worden verlengd zolang nodig. De Spaanse consument zal de economie in ieder geval niet aanjagen en de arbeidsmotivatie is tot een dieptepunt gedaald. En de Spaanse politiek denkt alleen maar aan bezuinigen ipv. het vergroten van de verdiencapaciteit. (goed investeren heet dat) Daarnaast moeten ze op onderwijs bezuinigingen, iets waar Spanje toch al belabberd in in, onderwijs. Ik deel de mening en roep ook al sinds jaren dat het over en uit zal zijn met de euro tussen nu en tienjaar. Hoe langer we doorgaan hoe groter de beeindigingkosten.
  2. [verwijderd] 8 december 2016 18:52
    O ja uitzicht op een vast contract, hoe goed je ook bent is uitgesloten in Spanje. Langer dan een jaar je dagcontract verlengen evenmin. Dat de Spaanse economie toch is gegroeid komt doordat veel toeristen Griekenland en Turkije hebben gemeden. Het is geen groei door goed beleid, maar door terrorismedreiging elders. Groeiwonder Spanje, forget it!
  3. Maan Arkenbosch 8 december 2016 21:43
    Beste Alexander, veel succes in de toekomst! En dank voor je duidelijke uiteenzettingen, welke ik deel. De afgang voor de €. zal een combinatie van factoren zijn, zoals verdere opkomst "" extreme partijen, welke wel het probleem benoemen"", De verdere stijging van de $, het indirect gemanipuleerd wegstrepen van schulden.Target II, sociale onrust, mogelijke hoge uitgaven defensie, Russisch gevaar, problemen/criminaliteit met gelukzoekers, opstanden in Frankrijk en Italië, terug pakken van E.U. Brussel van afgegeven (gedeelte) soevereiniteit. Problemen met volks referenda etc.
  4. [verwijderd] 9 december 2016 01:52
    De Euro blijft, hoe dan ook en in welke vorm dan ook..., wellicht met 3 verschillende rentepercentages; die voor de Middelandse Zee-landen, de Oost-Europeanen en voor ons..de Noordwest-Europeanen. Diegene die er uit wil stappen is gedoemd failliet te gaan, immers de schulden luiden in Euro.. en kunnen ook niet meer geholpen worden. Griekenland had er nooit bij moeten kunnen komen, maar is puur uit symboliek wel toegelaten..., met de uitdrukkelijke wil van iedereen. En veel slechter zijn wij er niet van geworden, het geheel heeft middels transfers en hoge rentes onze banken alhier en in overig Europa kunnen redden.., de arme Grieken..tenminste de komende 25-30 jaar..., maar ja..."wie boven zijn stand leeft.."... Helaas ga je niet in op het alternatief; iedereen een, t.o.v. de grote mogendheden en valuta, kleine valuta...,makkelijk te vloeren door speculanten. En het wegvallen van één grote open markt met 500 miljoen klanten met dezelfde munt in hun portemonnaie.. De Euro zie ik als een garant voor veiligheid en vrede evenals de EU. Het is, binnen de landen van de huidige EU (m.u.v. Slovenie misschien) nog NOOIT zó lang vredig geweest in Europa. Misschien is juist dát hét argument vóór de EU en vóór de Eruo...vrede...
  5. [verwijderd] 9 december 2016 04:35
    @ Gronauer De vrede was er al tijdens de EKGS en de EEG mede gewaarborgd met de oprichting van de NATO in 1949.
    Daar is echt geen dure eenheidsmunt voor nodig en geclassificeerde rentevoeten evenmin.
    Zou men het gezonde verstand in 1992 hebben weten te behouden dan was er ook thans nog de 'vrede'aanwezig.

    Alex, ik zal ze missen, jouw columns
  6. Brokie Even 9 december 2016 05:59
    De euro gaat er niet uit. Het doet namelijk precies wat het moet doen. De hele rijken, rijker maken en verder de complete EU nivelleren. Geld bij Piet in het noorden bij Giorgos, maar vooral bij Ronaldo, in het zuiden laten belanden. Anders worden die Noorderlingen veel te lui met hun 32 urige werkweekjes. Als ze daar al aan komen. De elite wilt dat je straks drie flex baantjes moet hebben om rond te komen, zoals in de VS. Het gaat dus helemaal zoals gepland!
  7. Woudsehoeve 9 december 2016 10:14
    Negative thinking
    Als je ergens van overtuigd bent kan je vaak ook de argumenten van je gelijk vinden.

    Europa is door de huidige informatie voorziening over social media en de grote multinationals juist naar elkaar aan het toe groeien. De euro is daar een extra stimulans voor. Het is een kwestie van de voordelen begrijpen een gebruiken ipv de nadelen te accentueren.
    En natuurlijk ook proberen elkaars cultuur te begrijpen en accepteren. Door het opvoeren van het gemiddelde welvaart en het oplossen van de armoe zullen de extremen minder voedingsbodem hebben.

    Think positive Live positive and prosper
  8. forum rang 4 Moneyball 9 december 2016 19:56
    Beste Alexander, met de observaties en redeneervermogen c.q. logica niets mis. Maar dat de enige vraag wanneer/hoe is, klinkt als een belegger die op verlies staat. En dat is natuurlijk ook zo. Althans, al jaren ben je negatief en al jaren gaan we vrolijk met de euro door. Overtuiging kan je niet ontzegt worden, maar heel misschien schuilt daar ook een gevaar in dat het wat fundamenteel wordt en je de ogen sluit voor signalen die er op wijzen dat het toch niet loopt zoals je verwacht. De tijd zal het leren...

    Hoe dan ook, dank voor je bijdragen via dit forum
  9. [verwijderd] 10 december 2016 12:24
    @Moneyball> dat is altijd het dilemma. dus ik ga iedere keer weer terug naar de rekentafel, maar kom via verschillende routes bij dezelfde conclusie. De verschillende scenario's geven echter totaal verschillende timelines, vandaar dat ik de wanneer vraag als belangrijk bestempel. Verder heb ik ritjes kunnen maken. Goud zit al heel lang in portefeuille, dus ups and down maar een positief renderende verzekering. EUR/USD gaat ook goed. Boskalis short in 2e instantie, Fugro mixed, CAT up the bummer enz. Maar makkelijk als beer is het niet nee. Maar beer-zijn is bij mij een resultante, niet een vooringenomen stiel. We gaan het zien of het totaal bij verkeerde end heb, of niet. cheers en bedankt voor je constructieve comments!
  10. k2es 11 december 2016 12:20
    Zelfs binnen Nederland heb je grote verschillen in bedrijvigheid, achtergrond en werkloosheid, waarbij de sterkere regios de zwakkere financieren, toch zijn we één natie met één regering en één munt (die nu internationaal en zelfs in vele landen buiten Europa bijna net zo gemakkelijk geaccepteerd wordt als de USD)
    Dat gewissel met valuta binnen de EU kostte het bedrijfsleven en particulieren vroeger miljarden per jaar en maakte prijsvergelijkingen zeer moeilijk. Teruggaan naar de gulden kost weer extra en die was ook niet onafhankelijk, maar de laatste jaren gekoppeld aan de Deutsche mark.
  11. rdeleeuw 12 december 2016 21:51
    Ook in Nederland bestaan er geen 2 gezinnen met dezelfde financiele ruimte /ontwikkelingsmogelijkheden / inkomens(potentie) etc etc. Toch kun je uitstekend gezamenlijk gebruik maken van 1 munt, of het nu de gulden, euro of dollar is. Zolang er maar geen monetaire politiek wordt bedreven tussen de verschillende actoren. Bestuurders van banken (ook centrale) zijn niet gekozen door het volk en behoren geen monetaire politiek te bedrijven. Verder heeft een volk groot gelijk dat het niet acceptabel vindt om opgezadeld te worden met opgedrongen legislatie waar ze niet tegen kunnen stemmen. Zowel voor noordelijke als zuidelijke landen. Probleem is het democratisch tekort en de ondemocratisch genomen besluiten door zowel EU als ECB.
40 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.