Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Zeilen door de obligatiestorm

Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump zijn de financiële markten in rep en roer, zoals dat heet. Op de aandelenmarkten was er sprake van een sectorrotatie.

Aandelen die het in de afgelopen periode goed deden. zoals techfondsen en voedingsaandelen, werden verruild voor aandelen die juist waren achtergebleven, zoals industriële bedrijven. De brede aandelenmarkt bewoog amper. Nee, de grote koersbewegingen waren elders.

Op de valutamarkt schoot de dollar als een raket omhoog. Tegelijkertijd crashten de obligatiemarkten. De sell-off op de obligatiemarkt die eigenlijk al in juli begon, ging over in een slachting toen op 10 november de Amerikaanse verkiezingsuitslag bekend werd.

De rente op de Amerikaanse tienjaars steeg van 1,35% in juli tot 2,24% nu. In diezelfde periode ging de Nederlandse tienjaars omhoog van 0,01% naar 0,45%. Dat zijn voor obligatiebegrippen grote bewegingen. Vooral wie zwaar is belegd in langlopende obligaties zal hebben ontdekt dat obligaties minder defensief zijn dan de risicostickers van de AFM beloven.

Sprong in het duister

Is er na 35 jaar van dalende rentes een einde gekomen aan het grote obligatiefeest? Dat is de grote vraag die obligatiebeleggers moeten beantwoorden. Uiteraard is er voor beide antwoorden iets te zeggen.

  • Het ja-kamp ziet de inflatie, dus ook de rentes, met de komst van big spender Trump omhoog knallen.
  • Het nee-kamp verwacht dat het beleid van Trump al snel in een grote wereldwijde recessie eindigt, waardoor de rentes hun downtrend zullen hervatten.

Enfin, het is lang geleden dat het zo moeilijk was om te voorspellen wat obligaties gaan doen. Obligatiebeleggers doen er daarom verstandig aan de obligatiemarkt met grote voorzichtigheid te benaderen. Zo maar in een standaard obligatiefonds stappen, kan verkeerd uitpakken.

Beleggingsoplossingen

Gelukkig zijn er obligatiefondsen, die beloven ook tijdens stijgende rentes een goed rendement te kunnen boeken. Het fonds Robeco Lux-o-rente past de looptijd van de onderliggende obligaties, de duration, zo aan dat kan worden geprofiteerd van zowel dalende als stijgende rentes.

Gaan de rentes omhoog, dan moet de rentegevoeligheid omlaag en bij dalende rentes omhoog. De verantwoordelijke portfoliomanager moet dan wel een idee hebben in welke richting de rente beweegt. Daar gebruikt hij een model voor, dat op basis van economische input voorspelt welke kant de rente opgaat.

Wie uitgaat van stijgende inflatie kan zijn toevlucht zoeken tot obligaties waarvan de rentevergoeding oploopt met de inflatie. Dat zijn de obligaties waarin het fonds Schroder Global Inflation Linked Bond belegt.

Ten slotte kan een obligatiefondsmanager ervoor kiezen om alle beschikbare beleggingsinstrumenten, zoals derivaten, swaps en hypotheekeffecten, in te zetten om ook in een dalende obligatiemarkt geld te verdienen of de schade te beperken. Dat is strategie van het Pimco Diversified Income Fund.

Fondsvergelijking

Enfin, met elk van de drie fondsen kan de huidige obligatiestorm worden overleefd. Welke de beste is, valt moeilijk te zeggen. Daar zijn de beleggingsstrategieën te verschillend voor.

Wel kan iets worden gezegd over de waardering van Morningstar, recente prestaties, kosten en de risico’s van de drie fondsen.

Om de prestaties van de drie fondsen nog enigszins in perspectief te plaatsen, vergelijk ik ze met de kortetermijnrendementen en kosten van de ETF Vanguard Global Bond Index (tussen haakjes het verschil), dat wereldwijd in kredietwaardige staats- en bedrijfsobligaties belegt.

Waardering Morningstar

  • Pimco Income Fund: 4 sterren
  • Robeco Lux-o-rente: 4 sterren
  • Schroder Inflation Linked: 5 sterren (maximaal)

Rendement 1 jaar

  • Pimco Income Fund: +7,2% (+5,2%)
  • Robeco Lux-o-rente: +2,1% (+0,1%)
  • Schroder Inflation Linked: +7,4% (+5,4%)

Rendement 3 maanden

  • Pimco Income Fund: -2,1% (+1,4%)
  • Robeco Lux-o-rente: -4,8% (-1,3%)
  • Schroder Inflation Linked: -2,0% (+1,5%)

Kosten

  • Pimco Income Fund: 0,69% (+0,49%)
  • Robeco Lux-o-rente: 0,53% (+0,33%)
  • Schroder Inflation Linked: 0,66% (+0,46%)

Risico (standaarddeviatie)

  • Pimco Income Fund: 5,12 (niet bekend)
  • Robeco Lux-o-rente: 4,75
  • Schroder Inflation Linked: 5,10

Conclusies

Robeco heeft voor Robeco Lux-o-rente een uitgekiend model ontwikkeld dat het renterisico van het fonds aanpast aan de rentesituatie. Helaas gaat de werkelijkheid wederom zijn eigen gang. Ondanks de relatief lage kosten en het lage risico presteerde Lux-o-rente in het afgelopen jaar minder goed dan de twee concurrerende fondsen van Schroders en Pimco. Van die twee fondsen heeft Schroder Global Inflation Linked Bond de beste papieren. Het is iets goedkoper, iets minder risicovol, iets beter gewaardeerd en boekte een iets beter rendement dan het all weather-obligatiefonds van Pimco. Mocht de inflatie en rente weer oude dieptepunten opzoeken, dan hebben de aandeelhouders in het fonds van Schroders wel een probleem. Dan is het Pimcofonds een betere keuze. Bronnen: Morningstar, Pimco, Robeco en Schroder Peildatum: 18 november 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.