Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Heijmans, te vroeg maar interessant

Heijmans, te vroeg maar interessant

Woensdag kwam Heijmans met een dramatische update: enkele grote projecten kunnen voor grote verliezen gaan zorgen. Als er geen goede compromissen worden gemaakt met de opdrachtgevers, dan kan de schade dermate hoog zijn, dat de bankconvenanten worden geschonden.

Het aandeel is dan ook 16% lager gesloten. Wat nu?

Mogelijke acties

Mochten de extra verliezen op de grote projecten materialiseren, dan zal Heijmans in overtreding geraken vis-à-vis de banken. Die kunnen het door de vingers zien, of eisen dat het kapitaal wordt aangevuld. Dit laatste is het meest waarschijnlijke.

Dit kan dan op vele manieren, maar zal waarschijnlijk de vorm aannemen van een rechtenemissie en (of) converteerbare obligatie.

Verwatering

Er hangt dus een aardige verwatering boven het hoofd van de aandeelhouders. Vraag is nu in welke mate deze opties nu zijn ingeprijsd door de 16%-duikvlucht van woensdag.

Met een beurswaarde van een slordige 150 miljoen euro, is het ophalen van nieuw kapitaal via een emissie niet onmogelijk, maar lekker is anders. Operationeel wordt er nog steeds een verlies genoteerd en als de afwikkeling van de probleemprojecten fout afloopt, dan kan daar zo miljoenen aan verlies bijkomen.

Verder denk ik dat de banken het beu zijn en zullen zij eisen dat ook zij voor een deel worden afgelost. Kortom, een emissie van 50 miljoen euro of meer is niet uit te sluiten. Daarmee lijkt de daling van woensdag niet alles in te prijzen (de claims die Heijmans boven het hoofd hangen zijn immers ook niet zeker).

Kans

Ondanks dat ik Heijmans nooit hoog had en heb zitten, ondanks dat ze projecten te laag hebben getendered, ondanks dat bankconvenanten gebroken kunnen gaan worden en ondanks dat er een verwatering plaats kan vinden, is het aandeel Heijmans wel gepromoveerd naar mijn radarscherm.

Dit is een speculatief idee en is dus meer iets voor de wat avontuurlijk ingestelde belegger. Echter, mijn intentie is niet om gelijk een positie in te nemen, maar om af te wachten (zie de conclusie).

Waarom?

Reden voor de eventuele longpositie en het gebrek aan haast hierin, is macro van aard. Doordat de ECB (net als vele andere centrale banken) steeds dichter bij de limiet van haar kunnen lijkt te komen, wordt het de taak van overheden om het stimuleringsstokje over te nemen.

Vele centrale bankiers zeggen nu ronduit dat de overheid maar moet gaan stimuleren; zo ook het IMF en andere organisaties en economen van faam. En als overheden gaan stimuleren, zijn ze, zoals altijd, niet erg creatief; infrastructuur staat namelijk standaard bovenaan de lijst.

Ik denk dus dat de infra-afdelingen van de bouwbedrijven in het noorden van de EU het nodige aan orders mogen gaan verwachten, zo ook Heijmans (kan grote swingfactor zijn voor de nettowinst). Vraag is echter wanneer het stimuleren gaat beginnen.

Timing

Gezien de verkiezingen in Nederland (15 maart) en (belangrijker) in Duitsland (tussen augustus en 22 oktober 2017), zou u kunnen verwachten dat er pas in de tweede helft van 2017 daadwerkelijk gestimuleerd gaat worden.

Wordt dit eerder gedaan door de begrotingstekorten boven de 3% te laten komen, dan komt er wellicht hommeles met de zuidelijke eurolidstaten. Die willen dan ook stimuleren via oplopende tekorten (wat in strijd is met de Maastricht-criteria).

Dit zal echter kwaad bloed kunnen zetten bij de Nederlandse en Duitse kiezer, waardoor er een voorkeur bestaat om deze maatregel pas na de verkiezingen te nemen. Nu heeft Duitsland wel wat ruimte en Nederland ook (versus Maastricht-tekortcriteria), om alvast een voorschot te nemen.

Het echte vuurwerk verwacht ik dus pas eind 2017.

Afwachten

Dit is dus een wat lange timeframe, vandaar dat ik ook geen haast heb. Maar Heijmans staat nu wel hoog op mijn lijstje van speculatieve potentials. Ik hoop op een rechtenemissie en het liefst niet te snel (eerste kwartaal van 2017), zodat het event (overheidsstimulatie) en het eventuele instapmoment niet te veel uit elkaar liggen.

Mijn back of the envelope-berekening op dit moment geeft echter wel aan dat het pas interessant wordt als het aandeel richting de 5 euro beweegt, maar dit is gebaseerd op enorm veel aannames (dus lage zekerheidsgraad).

Pas wanneer er wat meer bekend is over de (eventuele) kapitaalsverhoging, kan ik een preciezere berekening maken. Tot die tijd is wachten het adagium.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 3 november 2016 18:58
    Wanneer €.50 miljoen aan nieuwe aandelen ge-emitteert worden, dan zal het dividend rendement met een Heijmans portefeuille van €.2,4 miljard, waarin mogelijk nog meer lijken zitten weinig risico premie bevatten. Weliswaar is er meer infra nodig, maar de belastingschroef is dol geworden, dus kredietvraag en rente gaat stijgen.Dat brengt de PIGGS in moeilijkheden. En hoe verder met het E.U. begroting limiet van 3%? Duidelijk is dat de inflatie gaat stijgen.Kortom, eerst maar eens de V.S.verkiezingen en 4 december referendum in Italië afwachten. Er zitten nog enkele beren op de weg.
  2. @iPlof 3 november 2016 19:11
    Deze column van Sassen van Elsloo verbaast me.
    Wat mij betreft is Heijmans pure verliesgevende bagger.
    Een bedrijf dat ondanks de georchestreerde opleving van de woningmarkt en verdere subsidie van infra nog steeds dikke verliezen maakt en teleurstelt.

    Beide sectoren lijken me overigens vrij kwetsbaar en juist vatbaar voor een stevige terugval die zeer zeker de genadeklap zal blijken voor dit bedrijf.

    Om dan long te gaan in de hoop dat de overheid komende jaren nog meer geld kapot gooit aan Heijmans..Nee ik denk eerder het tegenovergestelde.
  3. Starbuck 3 november 2016 19:36
    Bijzonder stukje hier, eens met plof. Reden voor mij om nooit meer in Heijmans te stappen zijn de loze beloftes en geen openheid van zaken geven, maar meest kwalijke is nog dat ze zelf schijnbaar niet eens weten hoe de toko er voor staat en ze geen betrouwbare prognose kunnen geven. Ze hebben de aandeelhouder keihard laten vallen met hun amateuristische handelswijze van de afgelopen dagen: Heijmans zegt desgevraagd de inspanningen van de bank niet „te herkennen”. Hou toch op - schud het hoofd - en zet je helm maar op als je in dat bedrijf wilt blijven zitten, Zet mijn centen dan liever in op kopen van wat bammetjes.
  4. NewEnergy 4 november 2016 09:01
    Merkwaardige column. Als mogelijke reden voor investering wordt het stimuleringsbeleid van de overheden genoemd voor infra projecten genoemd (infra is overigens de grootste bleeder van Heijmans). Maar waarom dan Heijmans en niet BAM of een andere buitenlandse bouwer? En waarom vanaf 5 euro? En is dat voor of na een emissie?
  5. forum rang 4 Brimily 4 november 2016 09:09
    Volledig met Plof eens. wat een onbegrijpelijke column!
    Heijmans is over en uit.woon zelf in West Friesland waar zij de West Frisia aan moeten leggen en wat nu door hun is stop gelegd.
    ze zijn kansloos in hun verhaal om geld op te halen bij de provincie NH.Hoe zullen de andere gegadigden reageren als zij alsnog geld krijgen terwijl ze de aanbesteding kregen na rechtzaken tegen de andere aanbieders? Ben bang dat wij nog een flink aantal jaren zitten met een half afgemaakte weg.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.