Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Een bonus van Commerzbank

Tak recenseert de bonuscertificaten van Commerzbank

Ze zijn razend populair in Nieuw Zeeland, de Bonus Bonds. Het is een soort eeuwigdurende obligatie zonder couponrente. Maandelijks vindt er een trekking plaats, waarin enkele deelnemers aan deze obligatieloterij grote bedragen kunnen winnen.

Onlangs was een driejarige peuter de gelukkige, en daarmee de jongste winnaar ooit. Hij mag op zijn bankrekening, zo hij die heeft, een bedrag van 1 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars bijschrijven (circa 650.000 euro). Een duizelingwekkend rendement op een investering van 1 dollar.

Een dergelijk resultaat is met de Bonus Certificaten niet mogelijk. Dat heeft Commerzbank er niet van weerhouden dit voor de Duitse bank nieuwe product in Nederland te introduceren. Vorige week gaf Commerzbank vier van deze certificaten uit, twee op de AEX en twee op de Eurostoxx 50 index.

Het bonuscertificaat is geen nieuw product, maar al lange tijd heel populair in Duitsland en in mindere mate Frankrijk. Maar ook in Nederland is het product niet onbekend. BNP Paribas heeft het product al langere tijd in het assortiment onder de naam Rendement Certificaten.

De Franse bank heeft er in Nederland 64 uitstaan, waaronder ook velen op individuele aandelen. Er is echter wel een verschil tussen het rendementcertificaat en het bonuscertificaat van Commerzbank. Ik kom daar later op terug.

De werking

Laten we eens bekijken hoe het bonuscertificaat precies werkt. Dit soort producten hebben in het algemeen een beperkte looptijd. In het geval van de vier bonuscertificaten lossen ze allemaal af in juni 2018, waarmee de looptijd gelijk is aan 1,75 jaar.

Op de einddatum is er mogelijk sprake van een aflossing op een vooraf vastgestelde koers. Echter, daarvoor moet er wel aan een belangrijke voorwaarde zijn voldaan:

De onderliggende waarde (in twee certificaten de AEX, in de andere twee de Eurostoxx 50) mag gedurende de gehele looptijd niet op of onder een vooraf vastgesteld niveau noteren.

Bonus?

Ik neem als voorbeeld het bonuscertificaat op de Eurostoxx 50 (ISIN-code DE000CZ32CV3). Het certificaat wordt verhandeld met een ratio van 1 op 100. Dat betekent dat de koers en aflossing van het certificaat gerelateerd is aan 1% van de Eurostoxx 50-stand.

Op de einddatum kan aflossing plaatsvinden op een koers van 36 euro, als de Eurostoxx 50 gedurende de gehele looptijd nooit op of onder de 2350 punten noteert. De huidige koers van het certificaat is gelijk aan 30,49 euro. De actuele stand van de Eurostoxx 50 is 3005 punten.

Dat betekent dat de index tot 21,8% mag dalen om de bonusaflossing mogelijk te maken. Aflossing op de bonuskoers zou een rendement van 18,1% betekenen, ofwel 10,3% op jaarbasis. Dit rendement is niet het maximale resultaat.

Als de index in juni 2018 boven de 3600 punten staat, is de aflossing op 1% van de indexstand. Bij een eindstand van Eurostoxx 50 op bijvoorbeeld 3800 punten, is de aflossing op 38 euro, en het totaalrendement gelijk aan 24,6% (13,8% op jaarbasis).

Geen maximum

Deze mogelijkheid tot een hogere aflossing is het belangrijke verschil met de rendementcertificaten van BNP Paribas, waarbij de aflossing gemaximeerd is, ongeacht hoe hoog de eindstand van de onderliggende waarde is.

Minder fraai wordt het verhaal als de Eurostoxx 50 op enig moment op of onder de 2350 puntengrens noteert. Dan vervalt de vaste aflossing op 36 euro. De aflossing is dan gelijk aan 1% van de eindstand van de Eurostoxx 50 juni 2018.

Noteert de Eurostoxx 50 op de einddatum bijvoorbeeld op 1800 punten, dan is de aflossing op 18 euro.

Ik wil dit bonuscertificaat op drie punten beoordelen:

  1. Hoe verhoudt het rendement zich tot soortgelijke certificaten die genoteerd zijn op de zeer liquide markt in Duitsland (Frankfurt en Stuttgart)?
  2. Hoe verhoudt zich het rendement van dit bonuscertificaat zich tot dat van het rendementcertificaat, waarvoor een gemaximeerd rendement geldt?
  3. Hoe verhoudt het certificaat zich tot een directe belegging in de index?

Rendement?

Ad 1. In Duitsland noteert geen certificaat met exact dezelfde voorwaarden als die van het Commerzbank-certificaat. Wel is er één certificaat dat er dichtbij komt, uitgegeven door Goldman Sachs. Het enige verschil is de ondergrens, die geen 2350 is maar 2400 punten bedraagt.

De prijs van beide certificaten en daarmee het rendementsperspectief is exact gelijk. Vanwege de lagere ondergrens is het Commerzbank-certificaat derhalve aantrekkelijk. Ik teken daarbij aan dat het de marktwaardering van de debiteur daar mede de oorzaak van kan zijn.

Ad 2. BNP Paribas heeft geen rendementcertificaat met vergelijkbare voorwaarden, dus ik neem wederom mijn toevlucht tot de Duitse markt. Daar zijn echter ook geen certificaten met exact dezelfde voorwaarden. Echter, er zijn enkele Capped Bonus Certificaten, zoals de rendementcertificaten daar genoemd worden, met 2400-ondergrens.

Het rendement ligt rond 11,25% per jaar, wat naar mijn schatting voor een 2350-grens een rendement van 10,75% op jaarbasis zou betekenen. De belegger geeft dus 0,5% rendement op jaarbasis op, om de mogelijkheid te hebben te profiteren van een koersstijging boven de 3600 punten.

Ad 3. Laten we uitgaan van een dividendrendement van 3,5% op de Eurostoxx 50. Dat betekent 6,1% dividend over de gehele looptijd. Daarnaast betaalt de belegger een premie ten opzichte van de index van een kleine 2%.

Dat betekent dat het certificaat op de einddatum 8% in rendement achterblijft als de index op of onder de 2350 uitkomt. Aan de bovenkant ligt de grens bij circa 3370 punten. Dan heeft een directe belegging een koerswinst van 12% opgeleverd, wat ruim 18% maakt inclusief het dividend.

Goed geprijsd

Mijn conclusie is dat het bonuscertificaat prima geprijsd is ten opzichte van de liquide Duitse markt van deze producten. Vanwege de relatief lage volatiliteit op dit moment, geeft de belegger relatief weinig rendement op ten opzichte van een certificaat met gemaximeerde aflossing.

Ten opzichte van een directe belegging in de index geeft het bonuscertificaat voordeel van ruime grenzen (tussen 2350 en 3370). Daarmee vind ik dat Commerzbank een goed geprijsd product in de markt zet.

Helaas lukt het partijen die de Nederlandse markt bedienen nog niet scherpe bied- en laatprijzen af te geven. Dit bonuscertificaat kent een handelsspread van 15 cent, ofwel 0,5%. Dat is gelijk aan dat van de rendementcertificaten van BNP Paribas.

De producten worden pas echt aantrekkelijk als die spread tot enkele centen kan worden teruggebracht.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. jangeerts 16 november 2016 14:39
    Ik lees nogal wat negatieve, achterdochtige reacties op de artikelen van Marcel Tak over gestructureerde producten.

    Op grond daarvan en op grond van mijn eigen ervaringen kan ik niet anders concluderen dan dat er sprake is van te weinig kennis aan sommige lezerszijde. Er dient (veel) meer voorlichting te worden gegeven over deze producten.

    Zelf heb ik mij verdiept in met name BNP rendement Certificaten en, recent (pas kort op de NL-markt), in de Commerz bank Bonus certificaten. Met name met de BNP certificaten heb ik inmiddels een meerjarige ervaring en die is positief.

    Deze certificaten worden gebouwd met opties, voor een groot deel met opties die voor de gewone Piet Particulier zoals ik, niet zijn te verhandelen. Zelf doe ik ook erg veel in gewone opties op de Amsterdamse beurs, met veel plezier en succes.

    Ik denk dat veel (actieve) beleggers onvoldoende weten waarmee ze bezig zijn en dus grote risico's lopen zonder zich daarvan bewust te zijn. Opties zijn financiële wondertjes maar je moet wel goed weten wat je wel of niet doet. Je kunt er risico's sterk mee beperken en toch winsten boeken.

    Ook zo met de certificaten. Maar ik denk dat veel beleggers te hebberig zijn en dan bijvoorbeeld een certificaat kopen dat al geruime tijd loopt en waarvan dus de koers al sterk is opgelopen. Als je dan toch (bij)koopt als de onderliggende waarde dalend is (of ook vlak voor Earnings en de koers een klap krijgt) omdat je ziet dat het potentiele rendement 30 % is, ja dat is vragen om problemen. Ik koop ze liefst bij uitgifte, soms koop je dan zelfs met discount ten opzichte van de koers onderliggende waarde. Halverwege de rit verkoop ik ze dan met een winst die vaak 10 % is op jaarbasis en ik gun een ander dan ook wat.

    Conclusie: ken je product en wees niet te hebberig.
    Met vriendelijke groeten Jan Gerts Heveadorp
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.