Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Optietrading: waarom die Grieken?

Optietrading: waarom die Grieken?

Nieuw op IEX: Oud-Optiver partner en schrijver van hét standaardwerk "How to calculate options prices and their Greeks" over opties Pierino Ursone. Eén keer in de twee weken bespreekt hij hier op IEX allerlei optiestrategieën en andere aspecten van de optiehandel. Maar eerst het belang van de Grieken...

Succes Pierino!


Veel optiebeleggers handelen in opties zonder zich druk te maken over al die moeilijke afgeleiden met griekse namen zoals delta, gamma, theta en vega. Dat is begrijpelijk als u eenvoudig een call of put in bezit heeft. Die leveren wel of niet geld op, afhankelijk van de juiste beweging van het aandeel, future of commodity.

Als u opties verkocht hebt (short zit) beginnen er toch al wat meer zaken mee te spelen. Dalende markten bijvoorbeeld kenmerken zich door een toenemende volatility (beweeglijkheid); als u dan een out of the money-put short zit kan de toenemende volatility zorgen voor een extra boost in de waarde van de optie, een extra verlies dus.

Dit wordt nog veel complexer als er sprake is van optiestrategieën met meerdere poten. Veel optiestrategieën worden tweedimensionaal weergegeven (in boeken, artikelen en op het internet), eigenlijk alleen de pay off (winst verlies) op het moment van expiratie.

Iemand die een 50 call in bezit heeft kan dan van zo'n grafiek aflezen dat met 55 op expiratie zijn positie een waarde van 5 euro heeft (lekker makkelijk!), maar daar blijft het dan ook bij.

Grafiek profit loss optiecombinatie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vierdimensionaal

Beleggers laten het dus vaak bij deze simpele wetenschap, laten de positie rustig lopen en wachten af wat de call uiteindelijk oplevert. Deze tweedimensionale benadering is helaas niet afdoende. Een optie heeft namelijk een leven (looptijd).

Tijdens dit leven kunnen bepaalde marktomstandigheden zorgen voor onverwachte tegenvallers of juist meevallers, en het is belangrijk dat de handelaar ook begrijpt hoe dit nou komt.

Waar ik naar toe wil is dat een optiepositie vierdimensionaal is. Een goed voorbeeld is een combinatie waarbij:

  • 10 maal de 50 call wordt verkocht
  • 20 maal de 60 call wordt gekocht
  • 10 maal de 50 put wordt verkocht
  • 20 maal de 40 put wordt gekocht

De onderliggende waarde handelt op 50 en de looptijd is een jaar. Voor deze combinatie ontvangen we 5 euro maal 1000 (10 keer 2 euro voor de call-combinatie en 10 keer 3 euro voor de put-combinatie met 100 onderliggende aandelen per optie) resulterend in 5000 euro.

De profit loss-grafiek komt er dan zo uit te zien:

Grafiek profit loss optiecombinatie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gedurende de looptijd

De handelaar die (slechts) naar deze tweedimensionale weergave van zijn positie kijkt kan maar één ding hopen en dat is dat de markt stabiel op 50 blijft, daar ligt immers de maximale winst. Maximaal verlies is op 40 en op 60, dus als de markt één van die kanten uitgaat heeft dit een flinke teleurstelling tot gevolg.

Laten we nu eens gaan kijken hoe de profit loss van deze combinatie zich zou gedragen gedurende de looptijd ervan. De grafiek ziet er dan zo uit:

De profit loss gedurende de looptijd vier-dimensionaal.
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Griekse krachten

Als de positie is opgezet, 365 dagen voor expiratie (linkerkant van de as: days to expiry), ziet de winstverlies-grafiek er volkomen anders uit. Mocht het aandeel of de future op dat moment richting de 40 of 60 gaan dan resulteert de positie in een winst!

In tijd zal de winst/verlies-grafiek drastisch veranderen en eindigt op het niveau 0 days to expiry (days to expiry) precies zoals de tweedimensionale grafiek die ik hiervoor heb laten zien. Er spelen dus andere krachten mee tijdens de looptijd van de optiecombinatie. Dat zijn de Grieken.

Als we nu kijken naar de winst/verlies-grafiek op 365 dagen voor expiratie, dan zien we dat als de markt naar beneden gaat er winst gemaakt wordt. De positie is als het ware short in de onderliggende waarde. Naar boven wordt er eveneens winst gemaakt: de positie is dan als het ware long in de onderliggende waarde.

Delta, gamma en theta

Een short- of een longpositie wordt uitgedrukt in delta's. Verder zien we dat de winst/verlies-grafiek op dat tijdstip niet rechtlijnig is, maar krom, ook wel convex genoemd. Dit komt door het feit dat de delta verandert in dit traject. Een verandering van de delta noemen we de gamma (soms ook wel convexity genoemd vanwege de convexe vorm).

Daarnaast is de winst, met 60 in de onderliggende waarde, rond de 3000 euro op 365 dagen voor expiratie. Terwijl op expiratie zelf het niveau van 60 resulteert in een verlies van 5000 euro!

Dit heeft te maken met het feit dat opties in de tijd goedkoper worden. We zitten 20 keer de 60 call long; met een lange looptijd heeft die een aanzienlijke waarde terwijl de 60 call op expiratie (precies op 60) geen waarde meer heeft. Dit leeglopen van de optiewaarde wordt theta genoemd.

We hebben nu dus kennis gemaakt met drie Grieken, te weten: delta, gamma en theta. De drie dimensies in bovenstaande grafiek zijn profit loss versus tijd tot expiratie versus onderliggende waarde.

Vierde dimensie

In mijn volgende column voeg ik nog een vierde dimensie toe; de verandering van de winst/verlies-grafiek als gevolg van de verandering van de volatility. De impact op de profit loss gerelateerd aan het niveau van volatility noemen we vega.

Ik heb u willen laten zien hoe belangrijk het is om een begrip te hebben van de Grieken. Misschien klinkt het allemaal nog wat abacadabra (haute couture finance) op dit moment, maar ik zal in een reeks columns duidelijk uitleggen hoe die Grieken nou precies werken.

Daarna kunnen we verder gaan met het bespreken van optiestrategieën en andere aspecten van de optiehandel. Met de kennis over de Grieken zult u heel gemakkelijk inzien waar nou de risico's liggen maar óók waar de opportunities zich bevinden. Daarom dus...

Hier staat een korte uitleg van de belangrijkste optiebegrippen.

 


Pierino Ursone geeft leiding aan de European Option Academy. Deze column dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pierino Ursone

Auteur:

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. Optieweek: De strangle
  2. Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. Optieweek Gevorderden: Ratiospreads

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2016 09:45
    Leuk. Koop zelf geen opties meer maar heb jaren geleden het uitgeprobeerd om zonder kennis van zaken de werking ervan te ervaren. Men heeft gewoon gedegen kennis nodig en een paar goede vuistregels om ermee om te kunnen gaan. Tijdens de bankencrisis werd het me duidelijk dat er meerdere mensen waren in de bankensector of zij die zich haute financier waanden, zonder kennis van zaken in ingewikkelde producten handelden maar de verliezen afschoven op de belastingbetaler wat een goede handelaar niet doet. Zelf zie ik nu niet meer in waarom rente gebonden is aan het risico want negatieve rente drukt uit dat men profijt heeft en geen risico.
  2. [verwijderd] 16 augustus 2016 10:19
    "Dat is begrijpelijk als u eenvoudig een call of put in bezit heeft. Die leveren wel of niet geld op, afhankelijk van de juiste beweging van het aandeel, future of commodity."

    Ik weet niet of ik het hier helemaal mee eens ben. Ik zie regelmatig mensen klagen dat ze geen/weinig geld verdienen met hun long posities ondanks dat ze de richting goed hadden. Het antwoord is uiteraard IV en tijd, maar voor velen is het een reden om af te haken. Iets vergelijkbaars zie je gebeuren met spreads mensen kopen een long positie verkopen een short positie om de investering te verlagen en als ze te snel gelijk krijgen wordt de winst op de long voor een groot deel teniet gedaan door het verlies op de short leg. Ook voor mensen die alleen long opties hebben zijn de grieken van belang.
  3. Met Effekt 16 augustus 2016 11:06
    Mooi verhaal. Om de tijd waarde te bepalen kijk ik naar series in een andere maand, bv als ik een Cokt heb en wil weten wat die over 1 maand doet kijk ik naar de Csep. Ik weet dit is een simplificatie en gaat er vanuit dat de volatiliteit in die ene maand niet veel verandert. Maar het is beter dan niets.
    Ik verdien op de AEX die zich tussen 400-450 beweegt door lange Puts400 te schrijven en die 6m voor afloop weer 6m verder door te rollen. Zo pak ik steeds premie en blijft het risiko voor mijn acceptabel.
  4. Met Effekt 16 augustus 2016 16:53
    quote:

    fred12345 schreef op 16 augustus 2016 11:37:

    @Met Effekt: Lijkt me een goede strategie, welke posities heb je nu??
    Ik heb op AEX P400 dec16 en P360 en P400 jun17.
    Ook diverse fondsen oa recent geschreven ASL P90 dec16. Ik schrijf ca 10% onder de huidige koers. Met de lage VIX krijg je dan niet veel premie, ik wacht daarom met schrijven totdat er weer eens paniek in de tent is. Bijvoorbeeld na de Brexit was een ideale dag om lange puts te schrijven en door te rollen (zie mijn post op 24 juni, itt veel analysten geef ik mijn [ver]koopadviezen op het moment zelf en niet achteraf).

    Om een idee te krijgen wat dit oplevert, gisteren rolde ik AEX P400 dec16 door naar P400 jun17. Daarvoor ontving ik 18.55 (x100 per contract).
  5. [verwijderd] 16 augustus 2016 17:33
    De inhoud van de tekst van Pierino is een verademing om te lezen, tussen de teksten door van sommige kwakzalvers die hier ook hun onzin uitkramen.
    Een fundamenteel verhaal over het wezen optie.
    Ik denk dat veel beginnende optiebeleggers hiervan het nodige kunnen opsteken.
    Ikzelf hoor echter bij de zeer ervaren optiebeleggers.
    Dit verhaal is niet nieuw voor mij, sterker nog, ik gebruik dit bij mijn belangrijkste optiestrategie.
    Ik koop een Call en een Put met de langste looptijd (minimaal 4 jaar) en met een deltasom van 0, bijv. Call 0,4 en Put -0,4.
    Als ik dit vertel aan een huis, tuin en keuken optiebelegger dan zegt deze persoon... Wat heb je daaraan? want de winst op de ene optie wordt tenietgedaan door het verlies van de andere.
    Aanvankelijk is dat ook zo, maar niet meer als de onderliggende waarde flink gaat bewegen. Met een delta van de Call van 0,6 en van de Put van -0,2 is het een heel ander verhaal geworden.
    De som van de optiewaardes is dan aanmerkelijk meer dan bij aanvang van de strategie.
    En bij een beurskrach is het helemaal feest, want dan komt ook de volatiliteit nog om de hoek kijken.
    Daar zal Pierino het de volgende keer over hebben.
  6. [verwijderd] 16 augustus 2016 17:43
    quote:

    crux schreef op 16 augustus 2016 17:33:

    De inhoud van de tekst van Pierino is een verademing om te lezen, tussen de teksten door van sommige kwakzalvers die hier ook hun onzin uitkramen.
    Een fundamenteel verhaal over het wezen optie.
    Ik denk dat veel beginnende optiebeleggers hiervan het nodige kunnen opsteken.
    Ikzelf hoor echter bij de zeer ervaren optiebeleggers.
    Dit verhaal is niet nieuw voor mij, sterker nog, ik gebruik dit bij mijn belangrijkste optiestrategie.
    Ik koop een Call en een Put met de langste looptijd (minimaal 4 jaar)en met een deltasom van 0, bijv. Call 0,4 en Put -0,4.
    Als ik dit vertel aan een huis, tuin en keuken optiebelegger dan zegt deze persoon... Wat heb je daaraan, want de winst op de ene optie wordt tenietgedaan door het verlies van de andere.
    Aanvankelijk is dat ook zo, maar niet meer als de onderliggende waarde flink gaat bewegen. Met een delta van de Call van 0,6 en van de Put van 0,2 is het een heel ander verhaal geworden.
    De som van de optiewaardes is dan aanmerkelijk meer dan bij aanvang van de strategie.
    En bij een beurskrach is het helemaal feest, want dan komt ook de volatiliteit nog om de hoek kijken.
    Daar zal Perino het de volgende keer over hebben.

    volg je een delta-neutrale strategie (dmv kopen/verkopen van futures of onderliggende waarde) gedurende de gehele looptijd? Gamma/Vega gevoelig.
  7. [verwijderd] 16 augustus 2016 17:57
    quote:

    Bijlage toevoegen schreef op 16 augustus 2016 17:43:

    [...]

    volg je een delta-neutrale strategie (dmv kopen/verkopen van futures of onderliggende waarde) gedurende de gehele looptijd? Gamma/Vega gevoelig.
    Ik begin deltaneutraal, maar bij een flinke stijging van de onderliggende waarde pak ik winst door een aantal Calls te verkopen en bij een daling Puts te verkopen, zodanig dat ik weer deltaneutraal ben.
    En dan begint het spel opnieuw.
  8. [verwijderd] 16 augustus 2016 18:11
    quote:

    crux schreef op 16 augustus 2016 17:57:

    [...]
    Ik begin deltaneutraal, maar bij een flinke stijging van de onderliggende waarde pak ik winst door een aantal Calls te verkopen en bij een daling Puts te verkopen, zodanig dat ik weer deltaneutraal ben.
    En dan begint het spel opnieuw.
    Een mooie strategie (buy low, sell high) waarbij je tussentijds wat vola meesnoept.
  9. [verwijderd] 16 augustus 2016 19:19
    @pipo ff je verhaal goed bekeken. maar hou er rekening mee dat praktisch iedereen hier niet eens weet wat een optie is ...hoe hij is opgebouwd. hoe zon optie werkt. de basics snappen de meeste echt niet.

    zelfs de vraag ...wat heb je liever:

    koers 100 eu

    1, een call met strike 50 optie op 50 eu
    of
    2, de aandelen.

    zelfs deze vraag wordt vaak niet goed beantwoord. wat ik wilde uit leggen lijkt mij logisch en dat een call ook een put is etc etc.

    grieken lijken mij niet logisch als men al niet eens deze vraag op kan lossen.

    maar ok mijn zegen heb je :)
  10. b-bandit 17 augustus 2016 09:21
    Interessante materie! Ik houd zelf wel rekening met de Grieken maar volledig begrijpen doe ik nog niet. Spreads wil ik over enige tijd mijzelf in gaan verdiepen. Het leuke tot nu toe is dat ik met aandelen aardig wat verlies heb gemaakt maar met opties Deze flink heb weten te minimaliseren. Als het dit jaar beetje goed loopt eindig ik misschien zelfs weer met winst dankzij opties.

    Ik handel voornamelijk in LT calls. Heb nu een aantal KT calls gekocht en helaas zijn die 4 maanden voor expiratie bijna niks meer waard. Daarentegen heb ik LT calls die +100% staan. Dat vind ik ook het mooie met opties. Het verlies is mijns inziens redelijk beperkt (verlies inleg), maar de winst kan vele malen zijn (+200%).
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.