Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

French Connection

Lage en midden-voltage systemen voor de industriële automatisering. Dat klinkt niet heel erg spannend, maar Schneider Electric (spreek uit: Sjnaidèr) is wel een lekkere belegging.

Schneider heeft namelijk vooral klanten in de sectoren bouw, energie en infrastructuur. En dat niet alleen, het bedrijf heeft steeds meer klanten in opkomende economieën.

Daardoor profiteert Schneider in toenemende mate van de groeiende investeringen in infrastructuur. Recent nam het concern het Amerikaanse American Power Conversion (APC) over voor een flinke prijs: 25 keer de winst vóór belastingen van 2005.

Dat prijskaartje is aan de forse kant, maar de investering is wel degelijk te rechtvaardigen.

Synergie-fantasie
APC levert Schneider een mooie positie op in de wereld van UPS (uninterruptable power supply). De combinatie biedt daarmee mooie synergieën. Beleggers waren minder enthousiast na de overname in november. Het aandeel zakte terug van 90 naar 80 euro en dat was voor mij een mooi instapmoment.

Inmiddels staan we al weer iets boven die vorige top, en is er sinds begin dit jaar 10% koerswinst bijgeschreven.



Tijdsperiode grafiek: 

De nieuwe CEO Jean-Pascal Tricoire maakt vooralsnog een prima indruk. De focus van Schneider ligt op langetermijn groei, maar dat gaat niet ten koste van het kortetermijn rendement. De marges worden stelselmatig verhoogd. De omzetgroei van Schneider ligt boven het marktgemiddelde. De organische omzetgroei komt uit op 10% in 2006.

De winst voor belasting (EBIT) bedraagt over het afgelopen jaar circa 25%. Met een koers/winstverhouding van 14,5 voor 2007 is de waardering bescheiden. Schneider heeft klanten in 130 landen, circa eenderde van de omzet komt uit emerging markets als China, Latijns-Amerika en Oost-Europa.

Hoge marges
In haar core business heeft Schneider te maken met concurrentie van onder anderen Siemens en ABB, maar die bedrijven zijn als industrieel conglomeraat verder niet vergelijkbaar met deze Franse onderneming. Schneider richt zich bewust op snelgroeiende markten met hoge marges.

Het gaat daarbij om het aaneenknopen van netwerken, power supply en robotisering van allerlei industrieën. Daarbij heeft het momenteel de wind extra stevig in de rug, omdat de sectoren waartoe de klanten van Schneider behoren booming zijn. Natuurlijk zijn de sectoren bouw en energie afhankelijk van bedrijfsinvesteringen.

En ja, daardoor is Schneider voor een deel cyclisch en afhankelijk van de economische groei. Maar het klantenbestand is geografisch goed gespreid en een sector als infrastructuur bevindt zich in een structurele groeifase. Voorlopig houdt de rugwind nog wel even aan.

Spaanse furie
Een ander, Spaans, powerhouse is Técnicas Reunidas. Een ingenieursbedrijf dat zich specialiseert in de olie- en gasindustrie. De Spanjaarden ontwikkelen raffinaderijen, installatie voor de petrochemie, en helpen bij winning en trnasport van aardgas. Daarnaast heet Técnicas Reunidas nog wat activiteiten in de biochemie.

Behalve op de Spaanse markt is zij ook groot in Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Técnicas Reunidas heeft pas sinds vorig jaar een beursnotering, maar bestaat sinds 1960. De cijfers spreken boekdelen:

  • Omzetgroei ruim 70%;
  • Groei orderboek ruim 70%;
  • Nettowinst 60%;
  • k/w 19 voor 2007.

    TR heeft vooral grote en langlopende projecten. De groei vlakt weliswaar iets af, maar de omzet kan de komende jaren best 30% stijgen, de winst zelfs met 40%. Omdat er toch geïnvesteerd moet worden is TR relatief onafhankelijk van de schommelingen van de olieprijs. De kostenstijgingen van grondstoffen worden grosso modo doorberekend.


    Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. Schneider Electric en Técnicas Reunidas zijn opgenomen in de klantenportefeuilles van Theodoor Gilissen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Felix Lanters

    Auteur:

    Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

    Recente artikelen van Felix Lanters

    1. French Connection
    2. Stormachtige stockpicks
    3. Koopjes jagen

    Gerelateerd

    Reacties

    5 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 1 februari 2007 13:45
      Leuke bedrijven inderdaad, maar de tip komt wel wat laat.
      Een zin als "Het aandeel zakte terug van 90 naar 80 euro en dat was voor mij een mooi instapmoment.
      Inmiddels staan we al weer iets boven die vorige top, en is er sinds begin dit jaar 10% koerswinst bijgeschreven." vind ik nogal zwak.
      Sterk is het als je dit op het moment van de koersdaling of net erna post. (volgens de grafiek was daar tijd genoeg voor, meer dan een maand)

      de bos
    2. Blue Elephant 1 februari 2007 14:01
      Inderdaad een beetje laat. Kreeg hem op 28.11.2006 als tip al binnen. Aandeel had toen net een correctie achter de rug van 12% na een 6miljard aankoop van American Power Conversion. Toen Koers 80, target 95, stop loss 74. Target inmiddels verhoogt naar 105. Huidige koers 93.80.


      BE

      (heb ze zelf niet)
    5 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.