Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Nieuw: IEX Funds of Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteuren Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days.


Vandaag presenteert IEX u haar gloednieuwe beleggingsfondsen-modelportefeuille, IEX Funds of Fonz. Gezien de toenemende populariteit van beleggingsfondsen is dat geen overbodige luxe.

Hoewel de concurrentie de afgelopen jaren fors is toegenomen door de opkomst van trackers, certificaten en turbo’s blijft de instroom van particuliere spaarcentjes in beleggingsfondsen toenemen.

Hoeveel geld Nederlandse particuliere beleggers precies in fondsen steken blijft één van de best bewaarde geheimen van de financiële wereld. De schattingen lopen uiteen van 80 tot 112 miljard euro.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt het op iets minder, namelijk een slordige 40 miljard euro. Dat is nog altijd een sympathieke som geld, overigens. Fonz doet het met 100.000 virtuele euro's.

Spelregels
Fondsensupermarkt SNS Fundcoach zag de inleg in 2005 met 700% toenemen. Reden genoeg om eens zelf de vingers aan de knoppen te zetten en een modelportefeuille in het leven te roepen. Een modelportefeuille kan niet bestaan zonder duidelijk doel of visie daarom vatten we de hoofdlijnen van onze strategie kort samen:

  • Benchmark: MSCI World;
  • Tracking error: 100;
  • Fondselectie: beperkt tot fondsen genoteerd aan Euronext;
  • Beleid: actief beheer, fondsselectie aan de hand van thema’s en onderbuikgevoel;
  • Beheerders: Peter van Kleef (werper) & Michiel Pekelharing (achtervanger).

    Dat we ons moeten beperken tot aan Euronext genoteerde fondsen is een behoorlijk nadeel. Maar dat offer brengen we graag, zodat de portefeuille in elk geval zonder kunstgrepen en de daaraan verbonden paranoïa op IEX wordt bijgehouden. Vanwege de toegenomen risicoperceptie kiezen we in eerste instantie voor een vrij defensieve opstelling.

    Selectiecriteria
    De markten verplaatsten hun kasstromen de afgelopen maanden vanuit de meer risicovollere beleggingscategorieën als opkomende markten en grondstoffen naar defensievere sectoren, en om niet bij de start al flinke schade op te lopen, plassen we niet meteen niet tegen de wind in.

    In eerste instantie houden we een paar favoriete thema’s op de reservebank, in afwachting van gunstiger instapmomenten. Daarbij kunt u denken aan de hetere opkomende markten India en Rusland. De onzekerheden op het wereldtoneel maken het aanhouden van kasreserve tot een wezenlijk onderdeel van een defensieve strategie.

    Bij instappen in deze sectoren is ook middelen (gefaseerd aankopen) een optie. Bij het invullen van de portefeuille kijken we naar vier aspecten:

  • Sectoren/trends;
  • Regio’s of landen;
  • Beleggingscategorieën;
  • Alternatieve strategieën.

  • Sectoren/trends
    We speuren het aanbod af op fondsen die kansen bieden om te profiteren van een upswing van sectoren. Denk aan it-services of internet, maar ook financials. Het gaat goed in die branche. Volop merger & acquisition en veel opkomende markten beginnen de leningen- en hypothekenmarkt te ontdekken. We kiezen het ING Financials Fund.

    De gehoorapparaatjes van Phonak en de kunstheup van Floyd Landis vertellen het verhaal. En de Amerikaan, wereldberoemd op la Toussiere en omstreken, is nog niets eens oud en grijs. Medische technologie heeft de toekomst. Hoewel de visie van Ohra de laatste jaren lekkerder bekt dan de rendementen, geven we het Ohra MedTech Fonds een nieuwe kans.

  • Regio’s/landen
    Het is een open deur intrappen om te stellen dat China een groeimonster is (laatste groeicijfer 11,3%), maar dit jaar is er op het beurstoneel een opvallende kentering. Een China-fonds is er – behalve de hefboomzwangere warrants van Intereffekt niet genoteerd, dus passen we voorlopig.

    Rusland blijft een persoonlijke favoriet van de werper, maar de grafiek staat ondanks de correctie nog steeds erg hoog. Toch gaan we hier even wild doen. We kiezen voor Optimix Emerging Markets, het nieuwe fonds van Pistolen Paultje, Paul Kitzen, de man die pas tot rust lijkt te komen als hij – riemen los – in de achtbaan zit.

    Van Mexicaanse kippenslachters tot Thais diepvriespluimvee en niet te vergeten zijn superstockpick uit het IEX Magazine, Zambia Copper.

  • Beleggingscategorieën
    We kijken hierbij naar midcaps, smallcaps, obligaties, vastgoed en alle andere fondsen die zich specifiek op één bepaalde beleggingscategorie richten. Soms is dat inspelen op (kortetermijn-)trends. Basismaterialen en grondstoffen bijvoorbeeld. Het Merrill Lynch World Mining Fund is een voor de hand liggende keuze, maar helaas…

    Om wille van de datafeed-problematiek wijken we uit naar ING Basic Materials Fund, met zware posities voor BHP Billiton en Rio Tinto. Mijnbouw mag in ons land verwezen zijn naar de Limburgse archieven, wereldwijd staat de sector meer dan op de kaart. Afgaande op de beleggingsresultaten van de grote pensionado’s moet je nog steeds steentjes hebben.

    We blijven daarbij liever dichtbij huis. Het Orange European Property Fund is het beste Nederlandse vastgoedbeleggingsfonds over de afgelopen drie en vijf jaar geweest.

  • Alternatieve strategie/Special situations
    Hier zoeken we naar fondsen die zich niet onder een van de andere drie noemers laten scharen. Denk bijvoorbeeld ook aan het European Revival Fund. In markten met bescheiden (enkelcijferige) rendementen, maakt dividend al snel het verschil Een echt dividendfonds mag daarom niet ontbreken en wie dividend zegt, zegt Jorik van den Bos.

    De kersverse Kempen-beheerder heeft ook het Friesland Bank Aandelenfonds onder beheer. Een typische special situation, nu de ene hittegolf bijna naadloos aansluit op de vorige is water. Dat wordt nu een beetje gehyped, maar goed, als water dan toch de commodity van deze eeuw wordt, doen we ook een langetermijngok met het ASN Milieu & Water Fonds.

    Tot slot, om toch een beetje tegen de benchmark die we verder links (en hopelijk achter ons) laten liggen, aan te schurken, nemen we ook nog Neerlands’ beste op: Fortis Obam van Rolf Stout. De modelportefeuille IEX Funds of Fonz vindt u hier. En uiteraard houden we u met maandelijkse updates op de hoogte.


    Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Van Kleef en Pekelharing hebben geen positie in genoemde aandelen en fondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl


    Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Beleggings-Fonz

    Auteur:

    Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

    Recente artikelen van Beleggings-Fonz

    1. To Russia With Fonz
    2. Doet u mij maar dividend
    3. Succesvol gespreid richting 2011

    Gerelateerd

    Reacties

    12 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 25 juli 2006 19:45
      quote:

      williamco schreef:

      Sorry hoor, maar goed dat dit verhaal elektronisch is want de inhoud is het papier waaar het anders op zou worden geschreven niet waard.
      Geen duidelijke selectiecriteria, geen duidelijke filosofie, eigenlijke gewoon verspilling van alles. Hier leer ik echt helemaal niks van.

      William

      Beste William,
      bedankt voor het compliment. In een lanceringsverhaal van een nieuwe modelportefeuille kun je moeilijk alles in één keer neerzetten. We hebben geprobeerd vluchtig zowel uitleg over onze selectie als een korte beargumentering van elk fonds neer te zetten. Papier is geduldig, maar pixels niet. Het zou daarom teveel gevraagd zijn om nu al heel diep op alle afzonderlijke punten in te gaan, zowel in de opbouw van een portefeuille als elke afzonderlijke keuze.

      Ik sluit niet uit dat we dat in updates wel gaan doen, dan kunnen we ons per verhaal beperken tot één sector, trend of fonds en daardoor dieper doordringen tot de kern van de zaak. Heb een beetje geduld. Het is natuurlijk makkelijk een nieuw initiatief meteen af te fakkelen, veilig vanachter de privé-computer in veilige omgeving, maar het is ook een beetje goedkoop, vind je niet? Dus geef ons een beetje tijd en ruimte en als je er na drie verhalen nog niks van leert... nou ja, dan lees je het toch niet. Misschien hebben minder geweldige beleggers er wél wat aan, weet jij veel...

      Fonz
    2. [verwijderd] 25 juli 2006 21:16
      quote:

      Mauricetgol schreef:

      Heren,

      Mijn complimenten. Jullie spelen perfect in op het SNS fundcoach circus. Zalen vol met potentiele nieuwe klanten met op het eind van de avond nog maar een vraag: wat is wijsheid.

      En wellicht dat jullie dat mondjesmaat kunnen gaan toedienen!

      Ik ga jullie zeker volgen!
      Hoi Mauricetgol,
      Grappig dat je dat noemt. Fundcoach is bijzonder sterk op het gebied van communicatie en marketing. Vorig jaar hebben ze de succesvolle fondsen van East Capital stevig gepushed. Daar is op zich niks mis mee, want die fondsen presteerden ook prima. Maar zodra de correctie inzette in mei, kwam Fundcoach met de hedge funds van Attica 'die in elke markt renderen'.

      Prompt was dat het meest verkochte fonds, terwijl ik weet niet hoeveel beleggers hun Turkije-wonden likten (het EC Turkey Fund werd in maart/april, vlak voor de 40% daling gepromoot door Fundcoach). Allemaal prima hoor, maar je ziet hoe slim Fundcoach het speelt en hoe makkelijk (fonds)beleggers te sturen zijn. Uiteindelijk heeft Fundcoach als primaire doel zo veel mogelijk te verkopen en commissie op te strijken. Nothing evil, maar dat is hun business model. Beleggers moeten dat belang wel voor ogen houden.

      Fonz
    3. [verwijderd] 26 juli 2006 10:12
      Gemiste kans dat zowel de benchmark als de portefeuille weer alleen uit aandelen(fondsen) bestaat.

      Zo geeft je wel het slechte voorbeeld qua diversificatie.

      Zal de resultaten van het Fonz eens gaan afzetten tegen een goed gediversificeerde portefeuille met trackers.

      1/3 aandelen
      Eur 8333 iShares MSCI World
      Eur 8333 iShares DJ EuroStoxx Value
      Eur 8333 iShares DJ EuroStoxx SmallCap
      Eur 8333 iShares MSCI EM

      1/3 obligaties
      Eur 16667 iShares Inflation Linked Bonds
      Eur 16667 iShares Corporate Bonds

      1/3 alternatives
      Eur 16667 iShares FTSE/EPRA European Property Index Fund
      Eur 16667 Lyxor ETF Commodities
    4. [verwijderd] 26 juli 2006 13:37
      Op zich zou het wel wetenswaardig en nuttig zijn om de iShare MSCI World als (betrekkelijk klein) onderdeel in de portefeuille op te nemen, dit vanwege het benchmark zijn van de MSCI World.
      Je hebt dan meteen de vergelijking bij de hand. Het is beter dan alleen de stand van de MSCI World weer te geven, omdat aldus ook de dividenden en de kosten meetellen, aannemende dat in de model-portefeuille alle dividenden en kosten van de overige onderdelen eveneens worden verwerkt.
    5. [verwijderd] 26 juli 2006 13:49
      quote:

      Kiam schreef:

      Op zich zou het wel wetenswaardig en nuttig zijn om de iShare MSCI World als (betrekkelijk klein) onderdeel in de portefeuille op te nemen, dit vanwege het benchmark zijn van de MSCI World.
      Je hebt dan meteen de vergelijking bij de hand. Het is beter dan alleen de stand van de MSCI World weer te geven, omdat aldus ook de dividenden en de kosten meetellen, aannemende dat in de model-portefeuille alle dividenden en kosten van de overige onderdelen eveneens worden verwerkt.
      Hoi Kiam,
      uitstekend idee en we voegen meteen de daad bij het woord. We hebben daarbij de koers genomen van eergisteren, de startdatum van de portefeuille.

      Fonz
    6. [verwijderd] 6 september 2006 11:37
      Beste Fonz,

      Het is stil rond deze modelportefeuille. (lijk me niets voor de naamgever van deze portefeuille). Ik kijk uit naar een nieuw column met achtergrond info (zoals hieronder aangegeven) en de maandelijkse update met daarin (hopelijk) de visie inzake de marktontwikkelingen voor Q4 en Q1/07.

      De 'stoute' beleggingstrategie bevalt me. Ik zal daarom de activiteiten en visies van de beheerders zeker volgen.

      Veel succes!
    12 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.