Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Pas op, niet kopen!

Beleggingsfondsenbeleggers zijn net echte mensen, ze horen graag bij de winnaars. Ze schuimen en masse de statistiekjes van Morningstar af, op zoek naar de beste fondsen.

En als iemand op een financiële website roept dat een bepaald fonds het goed doet, trekken ze al bij de komma aan de teugels en slaan spoorslags een nieuw pad in, op jacht naar rendementen uit het verleden.

En dat terwijl iedereen weet dat je op moet passen, als iemand met een beroep dat eindigt op ‘list’ iets roept. Aanleiding voor deze kleine, inleidende tirade is een buitengewoon aimabele reactie die ik ontving uit, vermoedelijk, Fryslân.

Sinds Dokkum anno 754 weten we dat de Friezen een beminnelijk, zachtmoedig volk vormen. Deze email bewijst dat eens te meer.

Zinvol
Meneer (hoewel, dat weet je met Friese namen maar nooit) Alle IJbema schrijft mij het volgende, naar aanleiding van mijn column over het Orange Deelnemingen Fund (ODF):

“Zelf beleggen in kleine aandelen werd mij teveel werk, dus besloot ik over te stappen naar een goed renderend beleggingsfonds. Mede dankzij succesverhalen als de uwe besloot ik op 24 maart in het Orange Deelnemingen Fonds te stappen. De prijs was toen 100 euro. Inmiddels is de prijs ver beneden de 90 euro en blijft zakken.”

“Het zou ook wel eens zinvol zijn aan te geven dat het betreffende fonds het slecht doet deze maand en dat het er op lijkt dat in verband met de nieuwe constructie die gekozen wordt de echte kenners het fonds verlaten en alleen mensen aangespoord door Morningstar er nog steeds instappen.”

Premiejagen
Meneer IJbema, het Orange Deelnemingen Fonds presteert de afgelopen weken slecht. Dat wil zeggen, de koers. Tot zover het slechte nieuws. En dan nu over naar het goede nieuws. Meneer IJbema, de door uw opgevoerde punten zijn volledig terecht en waren de drijfveer voor het schrijven van het stuk, dat door u als instapsignaal werd gezien.

Ik heb in het stuk aangegeven dat de enorme koersstijging van het fonds grotendeels het gevolg was van het closed end-karakter. En dat het fonds traditioneel tegen een discount noteert maar op moment van schrijven, omdat veel beleggers door de FD/Morningstar Award wakker zijn geschud, door die speculatieve beweging tegen een premie noteerde.

U kunt op dat moment toch zelf de conclusie trekken dat dit effect tijdelijk is? Dat na deze vraaggolf alles weer in oude patronen (lees: discount) zou wegzakken. U zou ook op uw Friese doorlopers kunnen aanvoelen dat een beleggingsfonds dat in drie maanden tijd van 50 naar 100 euro stijgt, wel eens een kleine correctie zou kunnen ondergaan.

Schrap de Award
Het zou zelfs kunnen dat veel beleggers na het lezen van mijn verhaal juist uitgestapt zijn en daardoor de premie uit de koers geknepen is. Daarmee zou ik echter teveel eer naar mezelf toe trekken. Wel stel ik voor geen Awards meer uit te reiken aan closed end fondsen. Tot slot heb ik u ook gewezen op de karakterwijziging van het fonds.

U concludeert nu min of meer dat beleggers daarom uitstappen, maar kennelijk was dat voor u juist een reden om in te stappen of in ieder geval niet om niet in te stappen. Daarnaast is de smallcap-rally al drie jaar aan de gang. Twee jaar geleden maakte ik mijn lezers voor het eerst attent op dit fonds (klik hier).

Eind vorig jaar deed ik dat nog eens, en nu pas stapt u in. Ik heb het verhaal nog eens kritisch doorgelezen, maar ik kan er geen koopaanbeveling in ontwaren, zelfs geen verhulde. Het doel van het stuk was heel anders: namelijk het verklaren van een wel erg opvallende koersstijging en het aangeven van een nakende structuurwijziging.

Afkappen?
Wie dat als koopsignaal opvat, doet dat op eigen risico. Dat gezegd hebbende, ik acht het nog steeds mogelijk dat de Nederlandse smallcap beleggingsfondsen als deze dit jaar nog goed blijven presteren. De smallcap rally lijkt maar niet in kracht af te willen nemen. Het zou zomaar nog te vroeg kunnen zijn om uw verliezen af te kappen.

Let alleen wel op dat het assortiment smallcaps dat nog geen indrukwekkende koersstijging achter de rug heeft snel uitdunt – brandhoutaandelen daargelaten.


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 april 2006 17:16
    Interessant verhaal.
    Bij closed-end fonds ontstaan alleen discounts als de vraag achter blijft bij het aanbod.
    Als de vraag ineens omslaat en groter wordt dan het aanbod ontstaat premie in de (beurs)koers. Dat hoeft niet nadelig te zijn. Belangrijk is de verwachting voor de komende periode. Ik ben er van overtuigd dat er nog (small-cap) parels zijn om het ODF te laten groeien in koers.
    Overigens: Geen garantie in tijd.
    En 10% verlies na 100% stijging is heel normaal.

    Kortom geduld en ....tel uit je winst....
  2. [verwijderd] 27 april 2006 17:57
    Een correctie na een forse stijging of daling van de koers is heel normaal. Hoe bewegelijker de koers van het fonds, hoe groter de verschillen kunnen zijn. Zeker op de korte termijn. De koper van het ODF was blijkbaar slecht op de hoogte van de risico's die met de aankoop van het product verbonden waren.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.