Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Stoute schoenen

Een fonds is een fonds, maar het ene beleggingsfonds is het andere niet. Het juk van de benchmark – de MSCI World – zorgt ervoor dat de kudde wereldwijd beleggende aandelenfondsen redelijk bijeen blijft, maar kwaliteit komt uiteindelijk bovendrijven.

Behalve kwaliteit van de beheerder zijn er andere maatstaven die bepalend zijn, vooral de vrijheid die de manager krijgt om af te wijken van de index die uiteindelijk als maatstaf naast zijn performance wordt gelegd.

Iedere fondsbelegger in Nederland weet (of had moeten weten) dat vooral het Fortis Obam van Rolf Stout op dat punt behoorlijk veel vrijheid geniet.

De Nederlandse beleggingsfondsenwereld kent geen Mobius, Bolton, Welsh of Miller. Stout is na het uitschudden van de kring van gereputeerde fondsbeheerders bijna de last man standing van het traditionele vaderlandse goeroegilde.

Exit grote namen
De afgelopen jaren verdwenen beroemde of beruchte namen als Willem Burgers, Cees Molenaar, Jan Voûte en Jaap van Duijn van het toneel. Stout bleef en met succes. Dit jaar troeft hij ook de concurrentie weer af, al zijn er nog drie weken te gaan natuurlijk. Een blik op de ranglijst (peildatum 7 december) sinds 1-1-2005:

Fonds
Rendement
31,9%
29,2%
27,8%
25,9%
Aegon Wereldwijd Aandelenfonds
25,1%
24,5%
24,3%
22,5%
13,1%
MSCI World in euro's
23,9%

De voorsprong van Stout’s Fortis Obam op de concurrentie oogt misschien niet heel indrukwekkend, maar juist dat het hem keer op keer lukt die paar extra procenten bijelkaar te sprokkelen maakt hem tot een blijvende uitblinker. Opvallend zijn trouwens de goede prestaties van Robeco Fonds en Ohra Aandelen Fonds.

Bij Robeco is Jaap van Duijn met succes vervangen door Mark Glazener. Van Duijn was vooral econoom en minder gelukkig in zijn aandelenkeuze en timing. Met Glazener is het karakter van het fonds op de schop gestaan. De macro-economische visie is ondergeschikt gemaakt aan bottom-up benadering van de stockpicker.

Druk op het middenveld
Het Ohra Aandelenfonds van Ad Schellen -één van de andere Magnificent Seven - blijft ook goed op de been, dit in tegenstelling tot de reputatie die de Ohra-fondsen aangemeten kregen, namelijk dat alles wat zij aanraken in zink verandert. Het fondsenhuis lijkt zich na de magere jaren aan het begin van de eeuw aardig te herpakken.

Minder goed vergaat het Gilissen Quality Growth Fund, sinds een jaar ook in handen van een M7, namelijk Felix Lanters. Dat fonds blijft een straatlengte achter bij de concurrentie en dat ondanks dat het allang geen heus groeifonds meer is (anders dan de naam nog doet vermoeden).

Lanters kan zich overigens troosten met de gedachte dat de underperformance van het fonds voor zijn komst nóg groter was. Kijk ik naar de prestaties van deze groep vergelijkbare beleggingsfondsen over een langere periode (drie jaar) dan zie ik het hetzelfde plaatje als hierboven.

Geef ons goeroes
Alleen is de voorsprong van Fortis Obam nog wat verder opgelopen, is de achterstand van Gilissen Quality Growth Fund nog wat groter en blijft het middenveld vooral heel dicht bij elkaar (en de benchmark). Een blik op de ranglijst (peildatum 7 december) over de afgelopen drie jaar:

Fonds
Rendement
52,5%
35,6%
31,9%
29,9%
28,6%
26,8%
Aegon Wereldwijd Aandelenfonds
25,1%
20,9%
3,1%
MSCI World in euro's
41,6%

Voor het gros van de fondsen geldt daarom wel degelijk: een fonds is maar een fonds. Het is aan u om juist de uitschieters te vinden. Bij voorkeur de uitschieters aan de bovenkant. In dat opzicht heeft Nederland schreeuwend behoefte aan nieuwe goeroes aan het roer van de beleggingsfondsen.

Zeker nu Stout zich richting de pensioensgerechtigde leeftijd beweegt. Dan blijkt ook of zijn collega-fondsbeheerders Peter Ranty en Jeroen Gierveld lang genoeg over zijn schouders konden meekijken om het vlaggenschip van de Nederbelgische bankverzekeraar aan kop van de beleggingsfondsenvloot te houden. Kwestie van rug rechten en Stout’s schoenen aantrekken.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.