Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Start met miljard

Het leuke aan de markt is dat die ons telkens verrast. Neem de hedge fund markt. Die valt, wat deelnemers betreft, in drie delen uiteen. Ten eerste zijn daar de mensen die de dagbladen lezen én geloven. Zij zijn doodsbang en kijken verder niet naar deze categorie.

Dan zijn daar de anderen, meestal mensen in het vak die er meer van weten, maar sceptisch zijn. Zij filteren het nieuws door hun dollarbril en worden telkens in hun mening gesterkt, zoals ook zowel beren en stieren bevestiging van hun visie vinden door het huidige nieuws over de aandelenmarkt.

Tenslotte zijn daar degenen die in deze fondsen zitten, al wat langer of pas sinds kort. Wie sinds kort meedoet heeft nog niet zo veel lol aan zijn beleggingen beleefd, want het afgelopen jaar was zwak. Hoewel, wat is slap eigenlijk?

Recente cijfers
Wij dwalen niet af en leggen u dat nu hier niet uit. Wat wij u wel kunnen bevestigen, is dat in de ogen van de meeste waarnemers het woord zwak in deze context betekent. dat wij het hebben over een percentage na alle kosten dat lager ligt dan de aandelenindices. Of dat terecht is, is een tweede. Deze redenering houdt immers geen rekening met het gelopen risico.

De facto wordt vaak zo geredeneerd en daarom nemen we dit even mee, voor het gemak van ons betoog. Oordeelt u zelf, in de tabel hieronder staan een paar van de meest recente cijfers over fund of funds - waar de meeste particulieren vast in beleggen - van Hedge Fund Research Incorporated (HFRI).

HFRI Index
December 2004
Geheel 2004
HFRI Fund of Funds Composite Index
1,40%
6,67%
HFRI FOF: Conservative Index
1,06%
5,66%
HFRI FOF: Diversified Index
1,51%
7,02%
HFRI FOF: Market Defensive Index
1,01%
3,22%
HFRI FOF: Strategic Index
1,81%
8,25%
HFRI Fund Weighted Composite Index
1,66%
8,91%

Kleine kluyden
De Hennessee Hedge Fund Index steeg in 2004 met 8,3%, ten opzichte van de S&P 500 die 10,9% in waarde toenam. Hennessee wijt de relatief lage prestaties van hedge funds aan een aantal factoren, die ook wij in het afgelopen jaar al uitgebreid bespraken:

  • Lagere exposure dan normaal door grote onzekerheid in Irak en bij de Amerikaanse verkiezingen,
  • Lage volatiliteit op de aandelenmarkten,
  • Weinig uitslagen in de aandelenindices zowel naar boven als beneden toe,
  • Lage rente,
  • Hoge correlatie tussen aandelen, die gepaard gaat met lage dispersie.

    Als u met dat laatste zinnetje moeite hebt, moet u denken aan kleine kluitjes, als u ons deze samenvatting toestaat.

    Betaalt u al premie?
    Academisch denkenden concluderen nu, zich hun colleges over marktwerking in de universiteitsbanken herinnerende, dat de markt dan krimpt. U weet allang dat dat niet zo is. Dezelfde academici en wij danken onze schepper dat zij er zijn, want zonder hen waren er geen schapen te scheren, maar dit terzijde.

    Zij gaan in elk geval uit van tenminste een lagere beloning voor de hedgies. Helaas, ook dat blijkt niet zo te zijn. Integendeel. Het enige dat wij dit jaar zagen in die categorie was Bruce Kovner, die in plaats van two and twenty een three and twentyfive man werd. Dat wil zeggen dat hij 3% management en 25% performance fee vraagt.

    Hij is niet eens de duurste, maar wel één van de beste, ondanks twee magere jaren. Alleen zijn premie is hierdoor teruggelopen. Wat is dat? Wel, in plaats van zijn aandelen, in zijn fonds dat voor nieuwe beleggers is gesloten, met een premie van 6% af te geven - waar op de grijze markt tegen soms een premie van 8% werd gehandeld - is die nu terug naar zo'n 2%.

    Vol laten lopen
    U betaalt daarom meer dan 3/25, maar, omdat wij in een vrij land leven, u hoeft niet mee te doen... Hedge funds worden kortom niet goedkoper en niet alleen dat, ze lopen ook snel vol. Steeds sneller zelfs kunnen wij stellen. Laten we, voor het gemak, eens kijken naar voormalige Goldman Sachs sterhandelaar Eric Mindich.

    Hij heeft geen hedge fund ervaring, maar hij deed het goed bij Goldman - in onze ogen het grootste hedge fund ter wereld. Goldman heeft een leuke corporate finance praktijk, brokerage en vermogensbeheer, waarbij wij niet vergeten dat het ook één van de grootste prime brokers is. Een hedge fund service bedrijf, want dat doen prime brokers.

    Mindich begon zijn fonds met drie miljard en wij kunnen u verzekeren dat het niet om Turkse ponden gaat, maar om dollars. The Wall Street Journal (WSJ) bracht het nieuws vorige week op de voorpagina en zei het zo leuk, dat wij u dat niet onthouden. Beleggers werd gevraagd minimaal 5 miljoen dollar op te hoesten - is dit werkwoord hier wel op zijn plaats?

    Deelnemers moesten zich vastleggen op minimaal viereneenhalf jaar. Hoe noemen ze dat tegenwoordig? Heftig. Ja, dat is het. Oh ja, wie zijn geld eerder terughaalt, betaalt een boete, dus liever geen echtscheiding of ontslag in de tussentijd en hopen dat de stacaravan niet afbrandt. Het antwoord van de beleggers was volgens WSJ: “Waar tekenen we?”


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

    Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Michael Kraland

    Auteur:

    Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

    Recente artikelen van Michael Kraland

    1. Twee gezichten van Mammon
    2. Zeepbel? Geen kunst aan
    3. Recht voor z'n RAB

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.