Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

M7: Dividend blijft de trend

Met ruim 9% outperformance ten opzichte van de MSCI World Index 2004 (16,5% versus 7%) was dit een uitstekend jaar voor mijn ING Hoog Dividend Aandelen Fonds. Niet verwonderlijk, want het was een ouderwets waardejaar.

Onverwacht? Een jaar geleden dacht iedereen dat in 2004 juist groeiaandelen aantrekkelijker waren. Het was ook een goed jaar voor mid en small caps, waarin ik en mijn collega's traditioneel ook overwogen zijn.

Een derde factor die voor mijn fonds goed uitpakte was dat nuts- en vastgoedbedrijven het goed deden. Daarin zit ik ook aanzienlijk overwogen. Een vierde pijler onder de prestaties van mijn fonds is de verschuiving van mijn aandacht van de VS naar opkomende markten.

Tussen Merck en Microsoft
Met andere woorden, het was een uitstekend jaar, maar ik had de wind stevig in de zeilen. Tegenvallers zijn er altijd en zeker in een fonds met honderd aandelen. Mijn grootste zeperd was farmagigant Merck, dat ik in portefeuille had toen de problemen met haar geneesmiddel Vioxx aan het licht kwamen.

Daarna kocht ik het aandeel weer bij om een deel van mijn verlies te compenseren en om de weging van het fonds weer op het standaardniveau van 1% te brengen. Ieder aandeel maakt in principe voor 1% deel uit van de portefeuille. Door de koersfluctuaties wordt dat natuurlijk meer of minder, maar eens per kwartaal schaaf ik dat bij door aan- en verkopen.

Een kort ritje Microsoft heeft mij geen windeieren gelegd. Zoals ik u in mijn vorige column MS, Olies en Redskins schreef, kocht ik het aandeel twee maanden voor de uitbetaling van het superdividend van 3 dollar. Meteen na die dividenduitkering verkocht ik de stukken weer, omdat de buit binnen was.

Engels kraanwater
Dit spel speel ik met drie of vier aandelen per jaar. In de regel maken aandelen zo'n twee maanden voor dividenduitkering een koerssprong. In het geval van Microsoft pakte ik, behalve het dividend, alleen al op de dag van de uitkering nog zo’n 3% extra mee. Het dividend bedroeg namelijk circa 10%, terwijl de koers na de betaling daarvan slechts 7% daalde.

In IEX Magazine tipte ik het Britse waterbedrijf Kelda. Dat was een typisch geval van buy the rumour, sell the news. De Ofwat, de waterwaakhond in Engeland, herziet iedere vijf jaar de regelgeving op het gebied van tarieven, winstmarges en capaciteitsinvesteringen. In feite bepaalt zij de mate waarin een bedrijf mag groeien.

Na de aankondiging van de voorlopige, nieuwe richtlijnen steeg de koers van Kelda. De definitieve regels bleken nóg beter uit te pakken voor het bedrijf, maar ze leverde een deel van de winst weer in. Sinds ik met IEX Magazine sprak, steeg het fonds met 10%. Voor 2005 blijft het aandeel voor mij aantrekkelijk vanwege de groeimogelijkheden.

Waarde of groei?
Na vijf goede jaren voor waardebeleggers roept ook nu iedereen weer dat in 2005 de pret over is. Historisch gezien zie ik daar geen enkele reden voor. Sinds 1974 wordt iedere periode waarin groeiaandelen de winnaars zijn, gevolgd door een tijd - in de regel iets langer - waarin waardefondsen de boventoon voeren.

Na drie groei-jaren aan het einde van de jaren negentig volgden vijf waardejaren. Game over? Nee, want daarna volgen in principe twee tot vier jaar waarin er nauwelijks verschil is tussen beide. Het is goed mogelijk dat de markten nu aan de vooravond van zo’n periode staan, want het verschil in waardering is in de afgelopen jaren fors geslonken.

In 2005 is kwaliteit voor mij dan ook hét thema: een jaar voor grote, winstgevende ondernemingen met veel cash op de balans - marktleiders en bedrijven met kwalitatieve groei. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Koninklijke Olie,
  • Bank of America,
  • Belgacom.

    Trends 2005
    Positief voor mijn fonds is dat beleggers ook in 2005 blijven zoeken naar yield via bedrijfsobligaties en Emerging Market Debts (EMD). In de aandelenmarkt kom ik dan terecht bij bedrijven met een hoog stabiel dividend. De redenen voor deze trend zijn divers:

  • Aanhoudend lage rente,
  • Economische groei zwakt af,
  • Lage verwachting voor aandelenmarkt.

    Wat sectoren betreft blijft telecom mijn koploper en farmacie mijn hekkensluiter. De cijfers over het vierde kwartaal kwamen wat dat betreft exact overeen met mijn keuze op dat punt, die ik begin november maakte.

    Magnificent 7 Barometer  
    Laatste aankoop Limited Brands (van Victoria’s Secret lingerie)
    Laatste verkoop Microsoft
    Aantrekkelijke sector

    Telecom

    Minst aantrekkelijke sector Farmacie

    The Magnificent 7
    Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
    Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
    Klik hier om te reageren en te discussiëren
    Jorik van den Bos is beheerder van het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds. Van den Bos' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

      

     


    Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jorik van den Bos

    Auteur:

    Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

    Recente artikelen van Jorik van den Bos

    1. De rente en uw dividendaandelen
    2. (Te) duur dividend?
    3. Wikken en bewegen

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.