Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Doen ze het of doen ze het niet?

Doen ze het of doen ze het niet?

Dit is de week van een eventueel Britse exit, de 23ste is het referendum. Het is een enorme wedstrijd met heel grote inzet. Er is zelfs mogelijk al een politieke moord voor gepleegd. De vraag aan de Brit wordt: doet ie het of doet ie het niet? De uitkomst is een gok en de reactie op die uitkomst een nog grotere gok.

Nu ben ik niet echt een gokker dus heb ik wat moeite om de bewegingen bij te houden in de huidige markt. Ik was inderdaad van mening dat de beurs omlaag moest, omdat ik impact van dit evenement verwachtte. Maar uiteindelijk was de daling heel plotseling en dus ook voor mij onverwachts hard en laat.

Ik had juni-puts in grote getallen maar die kwamen maar niet tot leven en toen ik dacht dat het klaar was gingen de koersen nog dieper dan ik had gedacht door de interventie van de centrale banken. Wellicht was dit wel precies wat de centrale banken wilden, namelijk duidelijk maken dat een stap uit Europa voor dalingen zorgt.

De keuze van de Britten kan best beïnvloed worden door deze beweging, want uiteindelijk, ondanks alle emotie rond deze stemronde, kiezen we allemaal toch met onze portemonnee. De dollar-pond viel weer wat terug. Valuta’s lijken nog onvoorspelbaarder dan aandelen met alle politieke inmenging.

Koers valutapaar USD/GBP

 

De euro-dollar is relatief rustig en is eigenlijk nog steeds bezig met een bodempatroon.

Koers valutapaar EUR/USD

 

Parkeermunten

Maar belangrijker dan de valuta’s is de rente op de tienjarige Duitse staat. Die was ineens ook negatief. Een historisch moment, dat naar ik begrepen heb sinds de tijd van de piramides in Egypte niet is voorgekomen.

Beleggers wilden dus even geld veilig stellen gedurende de Britse turbulentie en zijn daarbij bereid om bijna Amsterdamse parkeertarieven te betalen. Niet dat je auto veilig staat in Amsterdam, maar inderdaad veiliger dan in de plaatsen met veel autobranden.

Het feit dat beleggers bereid zijn geld toe te betalen geeft ook aan dat iedereen al voorgesorteerd staat op de Britse exit en dus kan zelfs de daadwerkelijke exit best zorgen voor een opgaande beweging.

Bij mijn ouders op het toilet hing altijd een spreuk: De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Kortom het kan dus best meevallen. Een beursgezegde dat ook van invloed kan zijn is: Bezit van de zaak is het einde van het vermaak, dus als het nieuws er uiteindelijk is is ook de onzekerheid weg.

Koers Duitse bund

 

De dollar-yen doet exact wat ik eerder dacht. Het is aan een kant mooi om te zien dat precies gebeurt wat ik verwacht, maar aan de andere kant is het ook wel weer zuur dat ik - ondanks mijn dertig jaar ervaring - door de enorme interventies van de centrale banken  toch niet meer mee doe aan deze beweging.

Wat we hier dus heel duidelijk van leren is dat interventies uiteindelijk niet helpen. Het hele spel met rentemanipulatie en het doorschuiven van de problemen heeft uiteindelijk geen nut. Dus Griekenland, Ierland, Spanje, Japan, et cetera uiteindelijk...

De trouwe lezer weet dat ik de dollar-yen als een van de belangrijke pre-indicatoren van grote beweging beschouw. Maar toch denk ik dat de komende week de kansen omhoog liggen.

Koers valutapaar USD/JPY

 

Wat ook goed gezien was, maar waar ik geen grote posities op had was de olieprijs. Het enthousiasme was wel erg hoog. Maar mocht u wel positie genomen hebben dan kan het gezien de correlatie met de beurs geen kwaad om deels winst te nemen want ik denk dat de olieprijs mee gaat doen met een eventuele positieve beweging (als die komt).

Koers WTI-olieprijs

 

De Londonse beurs, FTSE 100, deed niet eens zoveel. De koers is weer terug tegen een neklijn dus een hogere beurs maakt de daling teniet en het nu wegvallen omlaag kan een versnelling betekenen. Kortom het kan alle kanten op.

Koers FTSE 100 Index

 

De AEX gaf met de Twindicator pas een keiharde verkoop toen de koers al dichtbij de 435 was en dus ook dichtbij mijn eerste koersdoel van 425 tot 430. Ik zie nu met enige fantasie een bodempatroon. Dus in theorie kan het met de snelheid van de daling ook weer stijgen.

Koers twindicator AEX  Index

 

De EB-indicator in de AEX en de rest van het plaatje geeft mooi aan dat het andere scenario is dat de koers uiteindelijk toch terugvalt naar de 375 in de AEX.

Koers EB-indicator AEX Index

 

Maar dat AEX-scenario komt pas echt in beeld als de koers onder de 415 gaat. Dus voorlopig heeft mijn positieve scenario de voorkeur.

Koers DAX Index

 

De Duitse DAX bevestigt een positief kortetermijnpatroon, maar het blijft een gok.

Koers twindicator DAX Index

 

Ook de S&P 500 heeft niet het hoofdschouderpatroon laten zien dat ik verwachtte en daarmee ben ik dus van mening dat we niet de beweging krijgen die ik een paar maanden geleden verwachtte.

Natuurlijk moet ik wel zeggen dat we (ook in de S&P 500) een verkoopsignaal in de Twindicator hebben. Maar als het echt omlaag gaat krijgen we nog zo veel kansen.

Koers S&P 500 Index

 

Calimero-effect?

Het is ook wel interessant te zien dat als ik de Russell 2000 en de S&P 500 op elkaar leg (Russell is de zwarte lijn, S&P 500 is de rode lijn) dat we zien dat de kleine aandelen al gedaald zijn. Gaat de S&P 500 dan toch ook die kant op? Of krijgen we een herstel van de kleine small- en midkappers in de Verenigde Staten.

Koers Russell en S&P 500 Index

 

In de grotejongensclub was er ineens een overname van Linkedin door Microsoft. Ik had gelukkig al langer een koopsignaal in Linkedin waardoor ik het niet short zat. Maar long had ik gezien de pittige waardering ook niet gedurfd.

Koers aandeel Linkedin

 

Ondertussen is China weinig spectaculair, maar wel iets om in de gaten te houden.

Koers Chinese Shanghai Index

 

De Japanse beurs doet ondanks de enorme interventies in aandelen niet veel. Erger nog ze zijn gewoon wat lager gegaan. Maar in theorie zou dit best een tijdelijke bodem kunnen zijn.

Koers Nikkei 225 Index

 

Toch short?

Als u dan toch short wil is het goed om een short op te bouwen in een aandeel dat grote dalingspotentie heeft, namelijk Amazon. De pessimisten kunnen best kijken naar een turbo-short.

Koers aandeel Amazon

 

De komende week wordt dus een verhaal van hoop en vrees. Ik ben als contraire trader long maar als het toch onverhoopt omlaag gaat heb ik mijn plan klaar. Dat is ook mijn advies aan de lezers. Wees voorbereid en wees voorzichtig.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. serieus 20 juni 2016 10:34
    quote:

    wwilliamss schreef op 20 juni 2016 10:18:

    ''als het toch onverhoopt omlaag gaat heb ik mijn plan klaar.''

    Beste Frank, kan je iets vertellen over dat plan,dat is interessant voor de lezers imho.
    Je gaat dan short,doe je dat op een index? En vanaf welke daling??
    Of is dat ''het geheim van de Smit ?''
    Bedankt!

    Dat plan gaat hij natuurlijk niet met ons delen, want dan zou blijken wat een loze kreet dit is.
  2. forum rang 6 ttroo 20 juni 2016 12:41
    Cees, bedankt voor je bijdrage. Het lijkt erop dat je dit keer wat minder te melden hebt, dan andere keren. Zelf doe ik vandaag helemaal niets. Gelukkig ben ik uitverkocht met mijn shorts in de DAX, anders was het vandaag een pijnlijke dag. We gaan helemaal mee met de Britse peilingen van de dag. Ik ga eerst deze flinke stijging, althans tot nu toe, de hele dag afwachten en verwerken in mijn model. Goud trekt zich wat terug, maar blijf toch heel verdacht ´hoog´ hangen. De British Voting Outcome is in mijn ogen dus nog niet geheel zeker.
  3. [verwijderd] 20 juni 2016 13:46
    Het valt niet mee om door de bomen het bos te zien, de wereld zit vol met optimisten die menen dat grootschalige interventies ons duurzaam geluk zullen brengen; en dan is er nog een enkele roepende in de woestijn die ons waarschuwt voor het tegendeel. Hoe loopt dit af?
    hendrik th van asselt
  4. [verwijderd] 20 juni 2016 15:15
    Beste mensen een referendum houden over zo’n moeilijk onderwerp als de uittreding van UK uit de EU kan niet en gaat uiteindelijk ook niet gebeuren.
    De meestbegaafde economen weten niet hoe dit gaat uitpakken als UK de EU zou verlaten en dan moet de gewone man het even gaan beslissen.
    Nee, bij het uitschrijven van het referendum stond al vast dat dit niet zou gaan gebeuren, te riskant en veel te gevaarlijk.
    Waarschijnlijk zal de overwinning voor de nee-stemmers nipt zijn om het echt te doen lijken.
    Bij dit soort zaken zal de echte macht ingrijpen.
    Dat wil niet zeggen dat UK op termijn op een minder snelle manier uit de EU kan gaan treden maar dan meer beheersbaar.
    Een referendum over dit soort onderwerpen is dus een weeffout in het democratisch bestel en zal snel gerepareerd moeten worden.
    Dus ga gerust slapen er wordt over u gewaakt.
  5. Maan Arkenbosch 20 juni 2016 18:20
    Het vunzige spel van de Eurocraten en ECB/Drachi behelst juist een deflatie en geen inflatie, ook al beweren ze dat ze inflatie willen.Waarom? Bij deflatie zullen er nagenoeg geen of weinig looneisen komen. Voorts zorgt het drukpers circus voor goedkope Centrale Banken leningen ten koste van de pensioenfondsen en kleine spaarders.Voorts kunnen goedkope leningen/hypotheken verstrekt worden, welke straks forse risico-s bij rente stijging genereren.Indien de idioot negatieve rente verder zakt, kan met de negatieve rente indirect de schulden afgelost worden.Vooral de sterke vergrijzing zorgt op termijn voor sociale onrust, omdat deze samen met de gelukzoekers uitgaven en de automatisering en robotisering en dus toenemende werkeloosheid, onhoudbaar wordt. Vlucht in sachwerte/Goud en zilver, gaat als sensor fungeren.Immers goedkoop geld zorgt op termijn toch voor hogere prijzen. De vraag is of de prijsindexcijfers/mandje voor de berekening hiervan wel juist samengesteld of gemanipuleerd is.
  6. [verwijderd] 21 juni 2016 07:48
    PS

    Zie in de berichtgeving over de verreweg sterkste politieagent met de verreweg grootste al dan geheime wapenindustrie for the toys van de boys and girls van het Pentagon onder de machtige leiding van de National Rifle Associaton (NRA) van de soevereine nationale staat van ze Land of ze American Dream van ze You Naait Het Steeds of Amerika op de camping aarde tevens het gedeelte

    'De Republikeinen in de Senaat moeten zich schamen, maar dat doen ze niet, omdat de NRA blij is', zei democraat Harry Reid na afloop van de stemming tijdens een persconferentie. Hij refereerde aan de National Rifle Associaton (NRA), de machtige wapenlobby in de VS.”

    in het artikel “Amerikaanse Senaat verwerpt nieuwe voorstellen over beperking wapenbezit” in de Volkskrant van 21 juni 2016,

    en het artikel “’Amerikaanse wet is regelrechte aanval op staatssoevereiniteit’” in de Volkskrant van 20 juni 2016.
  7. Maan Arkenbosch 24 juni 2016 13:49
    Eindelijk gaan op het beurs casino de ogen open. Hoeveel klappen moeten er nog komen? Het euro expiriment is mislukt. Draghi,! gooi je waardeloze zuid E.U. drukpers obligaties maar in de oven. Al een jaar promoot ikgoud en vooral zilver. Wat heeft de beurs dit jaar gedaan? En de commodities? De politiek heeft geen draagvlak en voeling meer met het volk! Komt dit jaar of in 2017 de afrekening?
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.