Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

2016: olie wordt scherprechter

Vooruitblik Nico Inberg op 2016.

Het begin van het nieuwe jaar wordt door veel mensen geassocieerd met een nieuwe start, een nieuwe kans of een mooi moment voor een verandering. Het is de beste tijd van het jaar voor sportscholen, diëtisten en verkopers van nicotinepleisters.

(Slechte) gewoontes, of zoals op de beurs trendmatigheden zijn echter niet zo maar af te leren of te negeren. De kans dat we voortborduren op het ingeslagen pad is dan ook groter dan dat er iets wezenlijks verandert.

Terugkijkend naar 2015, is de olieprijs voor een groot gedeelte bepalend geweest voor de koersuitslagen. Een lage olieprijs, dus lage energiekosten, is goed voor de consument, en goed voor het gros van de bedrijven, maar er is een keerzijde. Die zagen we het afgelopen jaar bij de oliemajors, maar vooral bij de toeleveranciers aan de olie-industrie.

Hoop op hogere prijzen

Nu denken velen dat de olieprijs het komende jaar wel weer zal aantrekken. De prijsdruk opgevoerd door OPEC om Amerikaanse producenten het zwijgen op te leggen zou tijdelijk zijn: zodra de Canadese en Amerikaanse olieproducenten de oliekraan dichtdraaien zou de olie weer naar aanvaardbare prijsniveau’s terugkeren.

Maar wat nou als dat niet gebeurt?

Het aantal actieve olieputten is al sterk gedaald. Baker Hughes is een Amerikaans olieservicebedrijf dat al sinds 1944 het aantal actieve boorplatforms bijhoudt. In het laatste rapport bleek dat in de Verenigde Staten 62%, in Canada 50% en internationaal 16% minder van deze oil rigs het zwarte goud staan op te pompen.

En nog staan we rond die 40 dollar! Misschien heeft het een daling naar 20 dollar, zoals onze vrienden van Goldman Sachs voorspelden, voorkomen, maar een terugkeer naar 100 dollar heeft het vooralsnog niet bewerkstelligd.

Een doodvallende olieprijs zou dan ook weleens hét thema van 2016 kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ontwikkelingen bij de verzekeraars. Die hebben ook langzaam maar zeker hun voorspellingen voor de toekomstige rente moeten aanpassen.

Eerst dachten ze dat de rente kort en tijdelijk zo laag zou blijven, daarna zakte het door en nu krijgen ze in de gaten dat het weleens een Japan-achtig scenario zou kunnen worden. Geen enkele overheid zit namelijk te wachten op de rentes van voor 2008: er zou nog veel meer bezuinigd moeten worden, en dat doen ze (of eigenlijk: we) nu al nauwelijks.

Opkomst alternatieve energiebronnen

Stel dus dat die olieprijs langdurig rond dit niveau blijft hangen. Daar zijn best argumenten voor. Voor de olieproducerende landen moet ook de opkomst van alternatieve energiebronnen een schrikbeeld zijn. Zonne- en windenergie bijvoorbeeld.

Tot voor kort hing dat van subsidies aan elkaar, maar de laatste tijd wordt er steeds innovatiever op ingesprongen. Ik zag vorige week een dakpan met ingebouwde zonnecollector. Google dat investeert in wind- en zonne-energie om zichzelf van energie te voorzien, ook zo’n signaal dat er van alles staat te gebeuren.

Over het aanbod van olie is al van alles gezegd en geschreven; de grote olieproducerende landen zijn als de dood marktaandeel te verliezen. Of eigenlijk: ze zijn als de dood om inkomsten te verliezen. Door meer te verkopen hopen ze de teruglopende inkomsten nog enigszins te dempen.

De term Peak Oil durft niemand meer in de mond te nemen en op aanslagen reageert de olieprijs ook niet meer. 2016 kan dan ook wel eens het jaar van de waarheid worden voor oliebedrijven.

SBM, Fugro en Royal Dutch

SBM Offshore heeft negentien grote platforms (FPSO’s) aan het werk, die door de langjarige contracten voorlopig nog geld in het laatje brengen. Daar komt automatisch een hoop onderhoudswerk bij, wat al die tijd zal doorlopen. Maar nieuwe opdrachten haalt het niet binnen.

Gelukkig staat er wel een kapitaalkrachtige (HAL) aandeelhouder achter, maar die is natuurlijk ook niet gek. Die zitten trouwens met Boskalis en Vopak al tot over hun oren in de olie.

Een Fugro, en concurrenten als Technip en CGG, richten hun pijlen op andere sectoren waar bodemonderzoek nodig is. Windenergieparken bijvoorbeeld, die worden immers vaak in zee gebouwd.

Zo is ieder bedrijf voor zich aan het kijken naar de mogelijkheden die het heeft om op een andere manier de kost te verdienen. Daarbij helpt het als ze een dikke portemonnee hebben. Bedrijven met veel cash kopen gewoon een ander businessmodel en gaan daar mee door.

Dé reden ook waarom Shell BG overneemt: het wil zich meer op gas richten en minder op olie: contracten in de gaswereld zijn bestendiger door de lastigere manier van transporteren. Een stevige balans is daarom een eerste vereiste.

Wie het geld heeft om de prijszwakte te kunnen uitzweten, of tijd kan kopen om het business model aan te passen, zal uiteindelijk overleven en als sterkste uit de bus komen. Maar voor bedrijven die weinig speelruimte meer hebben wordt het een moeilijk verhaal.

En dan moeten we maar hopen en bidden dat de van olie afhankelijke dictators elders in de wereld geen gekke dingen gaan doen. Maar dat is een ander verhaal.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 30 december 2015 01:25
    Leuke samenvatting van 2015. Maar, ik dacht dat het over 2016 ging.....

    Als ik naar het laatste rapport kijk van het IEA dan zie ik nog steeds een stijging van de vraag. En de IEA verwacht dat de vraag in 2016 van 94,6 naar 95,8 M barrels per dag gaat. Nu heb ik alle respect voor jou, Nico, maar toch heb ik meer vertrouwen in de getallen die het IEA produceert.
    Er is dus nog steeds groeiende vraag. Het scenario dat jij schetst lijkt op een scenario met afnemende vraag. Daar is helemaal nog geen sprake van (in 2016).

    Ik denk dat je daarom in 2016 helemaal niet naar de vraag moet kijken. dat is helemaal het probleem niet. 2016 is het jaar van het afnemende aanbod (hopelijk). Dat zal het grote nieuws worden. De oliemarkt, en de financiële markten in het algemeen zullen in het teken staan van deze afnemende aanbod.

    Wat mij enorm opviel in het rapport was het aanbod uit "Americas (OECD)" (oftewel: Canada, VS, Mexico en Chili). Dat neemt nog toe. Ondanks de 50-62% daling in het aantal boorplatforms in resp. Canada en de VS neemt de productie nagenoeg niet af. Dat is merkwaardig. Ik kan het eigenlijk ook niet verklaren. Ik kan gissen. Wellicht zijn het alleen de kleinere bronnen die worden gesloten....
    Overigens verwacht men voor 2016 wel een kleine afname vanuit Americas (OECD), met 0,4 Mb/d

    Ik vraag me af, waar zit SA op te wachten? Ze gaan dit ook niet lang vol houden. Wellicht komen ze tot het inzicht dat ze beter 10% minder verkopen met 100% meer opbrengst?
    Als SA dat inzicht heeft, dan zal de olie prijs weer stijgen denk ik. Ik verwacht dat ze dat inzicht gaan krijgen in 2016.
  2. [verwijderd] 30 december 2015 03:46
    Een zeer leeswaardig “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer hier in een analoog mondiaal IKEA huisje, boompje, beestje, fietsje, autootje, vakantiereisje (sub)urbanisatieproces in de warmste analoge decembermaand sinds de analoge weervoorspelling in het grotendeels onder de zeespiegel gelegen analoge hoge lonen land Nederland zolang het althans met de analoge fossiele brandstoffen tijdens de analoge opwarming van de analoge aarde om kwart over twaalf nog kan van”,

    met in het gedeelte

    “Geen enkele overheid zit namelijk te wachten op de rentes van voor 2008: er zou nog veel meer bezuinigd moeten worden, en dat doen ze (of eigenlijk: we) nu al nauwelijks.”

    een subtiele verwijzing dat de we, dus de ca. 7,4 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte over 1 kam te scheren mensen in de analoge hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de analoge eurozone weliswaar in het betreffende analoge IKEA (sub)urbanisatieproces bereid zijn om analoge centjes te sparen voor een degelijk analoog vervoermiddel waarmee de analoge fabrikant hopelijk niet met allerhande analoge sofware heeft gesjoemeld met de analoge uitstoot van analoge luchtvervuilende gassen om analoog mee van a naar b te gaan,

    en hij of zij weliswaar bereid is, als de analoge werkgever dit althans nodig vindt, wat de goden zij gedankt niet iedere analoge werkgever nodig vindt, om op een gegeven moment als trotse analoge autobezitter ergens met de degelijke analoge auto analoge fossiele brandstoffen te tanken om in een analoge file te mogen staan om het analoge kantoor van de analoge werkgever te bereiken, maar het voor hem of haar uiteraard ook weer niet nodig is dat de analoge aarde door de analoge fossiele brandstoffen opwarmt met de analoge gevolgen van analoge overstromingen e.d. van dien, waardoor bijvoorbeeld grotendeels analoog onder de zeespiegel gelegen analoge hoge lonen landen min of meer vanzelf onder de analoge zeespiegel verdwijnen,

    met in de conclusie

    “En dan moeten we maar hopen en bidden dat de van olie afhankelijke dictators elders in de wereld geen gekke dingen gaan doen. Maar dat is een ander verhaal.”

    een duidelijke verwijzing naar “But that’s another story” in de analoge film Irma la Douce, in de zin van als dat analoog gebeurt dan lezen de analoge mensen in de analoge hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de analoge eurozone op een gegeven moment wel op pagina 15 van een analoge krant dat er weer een aantal analoge mensen onder de analoge zeespiegel zijn verdwenen zodat er weer een aantal analoge mensen minder analoge fossiele brandstoffen zullen gaan tanken, zodat dit wegens de analoge wet van vraag en aanbod onder het duurzame analoge motto “De een zijn dood is de ander zijn brood” voor de analoge overgeblevenen voor het analoge tanken van analoge fossiele brandstoffen op de valreep gunstig gaat uitpakken.
  3. [verwijderd] 30 december 2015 04:11
    @Tradingmate Uiteraard met alle respect voor uw expertise als beleggend medemens t.a.v. de cijfers die het IEA op de valreep voor de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone produceert, maar de vraag blijft uiteraard in hoeverre de mensen van het IEA zelf iedere dag fossiele brandstoffen tanken om op de valreep als trotse autobezitter al dan niet in een file naar een ivoren toren van het IEA te mogen rijden.
  4. [verwijderd] 30 december 2015 09:50
    quote:

    Tradingmate schreef op 30 december 2015 01:25:

    Leuke samenvatting van 2015. Maar, ik dacht dat het over 2016 ging.....

    Als ik naar het laatste rapport kijk van het IEA dan zie ik nog steeds een stijging van de vraag. En de IEA verwacht dat de vraag in 2016 van 94,6 naar 95,8 M barrels per dag gaat. Nu heb ik alle respect voor jou, Nico, maar toch heb ik meer vertrouwen in de getallen die het IEA produceert.
    Er is dus nog steeds groeiende vraag. Het scenario dat jij schetst lijkt op een scenario met afnemende vraag. Daar is helemaal nog geen sprake van (in 2016).

    Ik denk dat je daarom in 2016 helemaal niet naar de vraag moet kijken. dat is helemaal het probleem niet. 2016 is het jaar van het afnemende aanbod (hopelijk). Dat zal het grote nieuws worden. De oliemarkt, en de financiële markten in het algemeen zullen in het teken staan van deze afnemende aanbod.

    Wat mij enorm opviel in het rapport was het aanbod uit "Americas (OECD)" (oftewel: Canada, VS, Mexico en Chili). Dat neemt nog toe. Ondanks de 50-62% daling in het aantal boorplatforms in resp. Canada en de VS neemt de productie nagenoeg niet af. Dat is merkwaardig. Ik kan het eigenlijk ook niet verklaren. Ik kan gissen. Wellicht zijn het alleen de kleinere bronnen die worden gesloten....
    Overigens verwacht men voor 2016 wel een kleine afname vanuit Americas (OECD), met 0,4 Mb/d

    Ik vraag me af, waar zit SA op te wachten? Ze gaan dit ook niet lang vol houden. Wellicht komen ze tot het inzicht dat ze beter 10% minder verkopen met 100% meer opbrengst?
    Als SA dat inzicht heeft, dan zal de olie prijs weer stijgen denk ik. Ik verwacht dat ze dat inzicht gaan krijgen in 2016.
    Ik denk niet dat de vraag naar afneemt, maar eerder verandert van vorm. De rapporten van IEA en onlangs ook weer OPEC lijken beiden te suggereren dat door minder investeringen vandaag in de toekomst minder olie beschikbaar is. Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Minder aanbod betekent in economische zin een hogere prijs.

    En de vraag naar energie neemt wereldwijd alleen maar toe, dat is logisch, maar dat wil niet zeggen dat men beslist olie of olieproducten wil. Het zou niet de eerste keer zijn dat een oude industrie de opkomst van nieuwe alternatieven onderschat.

    Ik las hier een mooi stuk over de ontwikkeling van de olieprijs in 2016. Na drie kantjes variabelen opsommen komt de schrijver tot de conclusie dat er geen zinnig woord over te zeggen is. Misschien wel het enige juiste wat we over die olieprijs kunnen zeggen.

    seekingalpha.com/article/3782086-the-...
  5. [verwijderd] 30 december 2015 16:02
    er staat ons de komende jaren op energie ontwikkelingen wel nog meer te wachten.

    zonenergy efficiency wordt steeds beter.
    Batterij efficiency, energy opslag gaat met sprongen naar voren
    waterstof productie wordt steeds goedkoper en beter.

    en daarnaast de technologische doorbraken op het gebied van lenr

    ecat
    brilljouin energy
    blacklightpower

    interessante tijd, olie tijdperk loopt ten einde...voordat de olie op is....

  6. Tradingmate 30 december 2015 16:32
    quote:

    Nico Inberg schreef op 30 december 2015 09:50:

    [...]

    Ik denk niet dat de vraag naar afneemt, maar eerder verandert van vorm. De rapporten van IEA en onlangs ook weer OPEC lijken beiden te suggereren dat door minder investeringen vandaag in de toekomst minder olie beschikbaar is. Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Minder aanbod betekent in economische zin een hogere prijs.

    En de vraag naar energie neemt wereldwijd alleen maar toe, dat is logisch, maar dat wil niet zeggen dat men beslist olie of olieproducten wil. Het zou niet de eerste keer zijn dat een oude industrie de opkomst van nieuwe alternatieven onderschat.

    Ik las hier een mooi stuk over de ontwikkeling van de olieprijs in 2016. Na drie kantjes variabelen opsommen komt de schrijver tot de conclusie dat er geen zinnig woord over te zeggen is. Misschien wel het enige juiste wat we over die olieprijs kunnen zeggen.

    seekingalpha.com/article/3782086-the-...

    Eens, het is heel lastig om een voorspelling te doen.

    Met betrekking tot de vorm. Daar zal vooral kolen last van gaan krijgen, denk ik. Kolen is iets waar men het snelste resultaat me scoort. Dat zal deels naar olie gaan, maar vooral naar gas (daarom is deze ontwikkeling ook gunstig voor RDS). Andere vormen van energie zijn denk ik nu nog niet echt vervangers voor olie (denk aan Plastics/kerosine/vervoer).

    Maar laten we ook eerlijk stellen dat nog nooit zoveel gezegd is dat deze oude industrie wel eens veel sneller achterhaald kan raken.... En juist dat ook de reden is waardoor de olieprijs zoveel is gedaald...
  7. [verwijderd] 31 december 2015 04:18
    Na het lezen van het degelijk onderbouwde artikel was ik ervan overtuigd dat de auteur niet zo maar de een of andere goeroe of waarzegger is die in het koffiedik van een glazen bol even de toekomst voor de ca. 7,4 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid van een eenmanssekte over 1 kam te scheren mensen al dan niet beleggende, al dan niet fossiele brandstoffen tankende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone op een presenteerblaadje aanreikt.

    Dit geldt des te meer toen ik het volgende ca. 30 keer op mijn beeldscherm had overgelezen:

    seekingalpha.com/article/3782086-the-...

    The Oil Market
    Dec. 29, 2015 9:21 PM ET | Includes: OIL, SCO, USO
    Prediction Game
    Anybody who tells you they know where the oil market is headed for 2016 is inexperienced, too stupid to realize there are far too many variables in play that are unknowable to predict with any accuracy their effects on other variables in the oil equation, talking their own respective books, just piling in with the recent herd mentality on the street, giving an opinion about as valid as the best paint color for a room, or like to see themselves on television talking about the hot market moving topic du jour.

    Wat bij de vele variabelen exact op hetzelfde neerkomt als wat naar ik meen Einstein reeds zei over degene die bij de vele variabelen niet verward is het dan ook bij de vele variabelen niet heeft begrepen,

    zodat het bij de vele variabelen dan ook niet verwonderlijk is dat de auteur in het met degelijke argumenten over de richting van het fenomeen om bijvoorbeeld tijdens de opwarming van de aarde mondiaal op grote schaal het tanken van fossiele brandstoffen tussen de overstromingen door in een na ons de zondvloedscenario voort te zetten onderbouwde

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer hiervan”

    artikel in zijn degelijke conclusie verwijst naar “But that’s another story” in de analoge film Irma la Douce!
  8. [verwijderd] 31 december 2015 11:08

    Liefhebbers van een lekker verwarmd huis of een lange douchebeurt zijn volgend jaar flink duurder uit. De energiebelasting op gas gaat per 1 januari namelijk met 32 procent omhoog naar 30,5 eurocent per kuub.

    Voor een huishouden met een gemiddeld gasverbruik betekent dit een tegenvaller van 132 euro per jaar, zo blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com.

    Daar staat tegenover dat de energietaks op stroom met 16 procent omlaag gaat. Per saldo is een doorsnee huishouden volgend jaar circa 52 euro meer kwijt aan de belasting op gas en stroom.

    Verontwaardigd
    De verwachting was dat de energienota van een gemiddeld huishouden in 2016 met enkele tientallen euro's omlaag zou gaan door goedkopere gas en stroom. Maar door het zwaarder belasten van gas verdwijnt dit voordeel als sneeuw voor de zon.

    Opvallend is ook dat de overheid de hogere belasting op gas pas rond de kerstdagen heeft aangekondigd. "Bij Gaslicht.com hebben we diverse reacties ontvangen van verontwaardigde consumenten", aldus directeur Ben Woldring.

    Denk gewoon dat er helemaal niks gebeurt
    Olie blijft laag. Dat regelt de overheid wel met die belastingen
    hier in dit kut land . Het zou natuurlijk omhoog kunnen . Maar ja als je met een 0 uren contract 1400€ in de maand
    verdient . Dan kun je geld nergens anders meer aan uitgeven . Ben benieuwd wanneer de beurs instort
    Ik gok zo iets voor de aankondiging van de volgende rente verhoging van de Fed in 2016
  9. [verwijderd] 3 januari 2016 09:57
    Is de situatie in Duitsland op sommige momenten niet veel anders? Dan is er een overproductie van zonne energie. Als er zonne energie efficienter te winnen wordt, in combinatie met efficientere opslagmogelijkheden voor elektriciteit kan dit binnen niet al te lange tijd toch wel een dingetje worden voor de oliesctor.
  10. [verwijderd] 3 januari 2016 11:36
    quote:

    Rudie000 schreef op 3 januari 2016 09:57:

    Is de situatie in Duitsland op sommige momenten niet veel anders? Dan is er een overproductie van zonne energie. Als er zonne energie efficienter te winnen wordt, in combinatie met efficientere opslagmogelijkheden voor elektriciteit kan dit binnen niet al te lange tijd toch wel een dingetje worden voor de oliesctor.
    De crux zit hem in de opslag van energie. Zodra de ontwikkeling van superbatterijen goed op gang komt, en daar een soort wet van Moore gaat optreden (elke zoveel jaar zoveel beter),net als in de chipindustrie, is de olieindustrie gezien.

    Ik heb het idee dat dat besef nu begint door te dringen bij de grote olielanden en dat ze daarom alles wat ze nog hebben willen verkopen.

    Ironisch: in plaats van dat de olie ontzettend duur zou worden omdat ze ooit op zou raken, krijgen we nu de situatie dat er straks nog maar beperkt behoefte is aan olie. Wat de prijs natuurlijk geen goed doet.

    Uiteindelijk zal het milieu (en daarmee ons nageslacht) ons dankbaar zijn.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.