Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Schwalbe

Met Duitsers weet je het nooit. Vanuit dividendperspectief sta je telkens voor verrassingen en is het oppassen voor Schwalbes. Zij staan er om bekend dat ze vrij gemakkelijk zijn in het al dan niet tijdelijk stopzetten van de dividenduitkering.

Aan de andere kant keren sommige bedrijven juist wel dividend uit, zelfs als er tijdelijk met verlies gedraaid wordt. Kortom, weinig logica en dat maakt de Duitse markt voor ons weinig aantrekkelijk.

Een goed voorbeeld van het gemak waarmee Duitse bedrijven hun koers veranderen is Lufthansa.

Lufthansa keert jaarlijks in juni dividend uit, maar aan het begin van dit jaar werd doodleuk meegedeeld dat er dit jaar geen dividend in het vat zit. De hoge olieprijs zorgt voor te hoge kosten. Dus kunnen beleggers naar hun dividend fluiten, dit jaar. De luchtvaartmaatschappij is trouwens niet het enige becrijf dat recent aan het dividend sleutelde.

Duitse auto's onaantrekkelijk
Volkswagen schroefde het dividend met een kleine 20% terug van 1,36 euro per preferent aandeel naar 1,11 euro. In dit geval is die stap niet geheel onlogisch, omdat het bedrijf minder winst maakt. Wij hadden preferente aandelen in portefeuille, maar die hebben we recent verkocht, mede omdat we niet enthousiast zijn over de Europese automobielindustrie.

Dat DaimlerChrysler dezelfde stap zou ondernemen, dat stond voor alle beleggers en analisten vast. Maar dat bedrijf verraste juist door het dividend op het peil van vorig jaar te handhaven, wat natuurlijk tot een positieve marktreactie leidde. Met de volatiele winstontwikkeling is echter ook dit aandeel niet interessant voor ons.

Het eige Duitse bedrijf dat we wel in portefeuille hebben is E.On, het grootste nutsbedrijf. Dat aandeel handelt als het ware op het dividendrendement en het management heeft aangegeven dat men de dividenduitkering elk jaar meer dan het inflatiepeil wil verhogen. Voeg daarbij de stabiele winsten en je hebt een aantrekkelijke positie.

Late gelijkmaker
In Europees perspectief zij de Duitsers echt achterblijvers. De Britse markt keert gemiddeld 3,75% dividend uit. AEX-bedrijven zitten op 3,50% en de Duitsers doen bijna het licht uit met 2,16%. Alleen de Zwitserse bedrijven keren nog minder uit. Over het algemeen blijft de Duitse markt echter onaantrekkelijk voor beleggers met een dividendbril.

Net als het Duitse voetbal trouwens. Mijn prognose voor vanavond: 1-1 met de Duitse gelijkmaker in de slotfase.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jorik van den Bos

Auteur:

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. De rente en uw dividendaandelen
  2. (Te) duur dividend?
  3. Wikken en bewegen

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.