Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Motor-oh-lala

De markt is in de ban van de renteverhoging en reageert heel volatiel. Op goede bedrijfscijfers en verzachtende woorden van Greenspan over de inflatiedreiging gaan we omhoog, bij zwakke economische data en verklaringen van de Fed die duiden op een nakende renteverhoging zet de markt een daling in. Dat duidt erop dat we in een overgangsklimaat zitten waarbij de vraag niet is óf de Fed de rente verhoogt, maar wanneer.

Wij gaan ervan uit dat dit geleidelijk gaat gebeuren en het geen schokken teweeg brengt. Omdat de renteverhoging komt, zijn we terughoudend voor wat betreft de VS.

Het economisch herstel in Japan en Europa staat nog in de kinderschoenen en we hebben daar dan ook relatief meer vermogen ondergebracht.

Nokia is out
Onze overwegingen in gezondheidszorg en energie zijn nog intact, de onderweging in niet-duurzame consumentengoederen hebben we teruggebracht.

Zo hebben we Coca-Cola opgenomen in plaats van it en telecom. De overweging in Nokia hebben we daags na de (tegenvallende) cijfers teruggebracht tot neutraal. Nokia vertoont niet langer de goudgerande groei uit het verleden. Om marktaandeel terug te winnen moeten de marges bij nieuwe productlijnen omlaag. En zelfs dan is het nog de vraag of dat lukt.

Liever Motorola dan Ericsson
Hoewel de koers een bodem lijkt te hebben gevonden, hebben we het vrijgekomen vermogen overgebracht naar Motorola. Dat is een solide herstructureringsverhaal dat we nog niet in portefeuille hadden en een logische keuze omdat we Samsung al hebben en Ericsson wel goed, maar ook heel erg duur is.

Ericsson heeft hoge marges en vertoont goede omzetgroei, maar als de groei een kwartaal tegenvalt kan de koers wel eens fors omlaag gaan. Dat risico is bij Motorola een stuk kleiner. Met onze positie in ASML (zie vorige bijdrage) zijn we nog steeds blij. De cijfers waren erg goed. De omzet daalde licht, maar dat was mede te wijten aan de verkoop van machines met minder geavanceerde technieken.

Daar zit echter juist een hogere marge op. TSMC heeft 15 nieuwe machines besteld, het orderboek bevat 163 chipmachines. Het blijft een erg cyclisch verhaal, maar ASML staat er uitstekend voor in vergelijking met Applied Materials en KLA Tencor. In een markt met aantrekkende investeringen heeft ASML zich goed gepositioneerd.

Aventis verkocht
Aventis, dat zich omringt weet daar diverse kandidaat-kopers, hebben we helemaal verkocht. Hoewel ze om de tafel gaan met Novartis verwachten we – mede door de opstelling van de Franse overheid - toch dat Sanofi Synthélabo het bedrijf in handen krijgt en waarschijnlijk niets eens tegen een hoger bod dan het oorspronkelijke.

Het aandeel handelt momenteel tegen een premie van 11% ten opzichte van het eerste bod van Sanofi. In de dollar, ten slotte, hebben we een kortetermijn overweging op basis van technische analyse en quantitatieve modellen. Voor de lange termijn denken we dat de trend van een verzwakkende dollar nog intact is. Gedurende de huidige tegenbeweging hebben we wel wat rendement gewonnen.

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Mark Glazener

Auteur:

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. M7: De bel luidt
  2. M7: Glazener strykes back
  3. M7: Nippon Express

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.