Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Goldman Sachenvuller

De Financial Times wijdt een artikel aan het Goldman Sachs-hedge fund fenomeen. Het gaat hier om de discussie of ze nu een beursgenoteerd hedge fund is met zakenbankactiviteiten, of een zakenbank met een uniek team handelaars voor eigen rekening.

De discussie spitst zich vooral toe op de vraag of Goldman Sachs een zakenbank is die meer risico neemt dan anderen. Het artikel voegt weinig toe, behalve dat een aantal commentatoren zich in het debat mengt en doet dat door geringschattend te spreken over degenen die zo simplistisch zijn Goldman Sachs een hedge fund te noemen.

Argument van auteur David Wells is dat andere zakenbanken ook handel voor eigen rekening zien toenemen.

Chinese muren
In dit verband wordt Bear Stearns genoemd. Dat is een conservatievere firma dan Goldman Sachs en is dat altijd al geweest. Bear Stearns is dan ook geen gekke belegging: als het verkeerd gaat doet het personeel vrolijk mee en voelt eveneens de pijn. Zij hebben 60% van de aandelen in hun bezit.

Terug naar de Goldman Sachs discussie: Wells voert als argument tegen het herdefiniëren als hedge fund aan, dat de zakenbank ook een grote business voor klanten heeft. Nu kan het ons weinig schelen hoe de definitie van Goldman Sachs luidt en wij hebben op zich ook niets tegen handel voor eigen rekening.

Alleen verandert het risicoprofiel iets, zouden sommigen zeggen. Anderszins wordt in het stuk van Wells in de Financial Times aangevoerd dat de handel voor klanten Goldman Sachs juist een voorsprong geeft op andere handelaren die voor eigen rekening werken. Dat is leuk voor die mythes over Chinese muren.

Bron: The Street

Geen tijd voor grappen
Goldman Sachs is gewoon een firma die constant op zoek is naar de beste mensen. Ze zoekt mensen die een beetje mono-maniakken zijn. Dat wordt zelfs aangemoedigd, maar eikels zoeken ze niet. Ooit, toen wij als klein broekje van school kwamen, doorliepen we zo'n procedure: die is bijzonder solide en diepgaand.

De zakenbank is ook de onderneming die goede mensen het langst binnen de deur houdt. Een aantal van de heren die we toen spraken zitten er nu nog, ruim 25 jaar later. De volgende stap is dan meestal een goudgerand pensioen, zo rond de vijftig jaar, tenzij ze hun werk zo leuk vinden dat ze er langer mee willen doorgaan.

Ze is ook de firma die veel prominente hedge fund ondernemers en handelaars levert. GLG Partners is met een geschat belegd vermogen van zo'n 10 miljard euro hiervan een goed voorbeeld. De firma bestaat uit Goldman alumni en wordt soms Go Leave Goldman genoemd. Geen wonder ze nummer één onder de handelaren voor eigen rekening is.

Gewoon te koop
Eén van de steeds weerkerende thema's op de IEX.nl Forums is de afkeer van zakkenvullers. Een populair thema, dat vaak tot het populistische toe wordt uitgemolken. Wij delen die afkeer helemaal, al zijn we gedwongen vast te stellen dat het begrip Homo Economicus gebaseerd is op hetzelfde verschijnsel, zij het onder een minder negatieve vlag.

Het leuke van Goldman Sachs is dat het uiteindelijk gewoon een aandeel is. U kunt het voor 103,75 dollar kopen. Ze is nummer één van de zakkenvullers. De firma heeft een cultuur van hard werken en goed betalen. Het is daarom leuk om die mensen voor een snipje euro's voor u aan het werk te zetten.

De werknemers staan 's ochtends voor dag en dauw op, zijn om zeven uur op kantoor, na even getraind te hebben en vergaren vervolgens de hele dag kapitaal. Van de opbrengsten worden de bonussen betaald, dat zijn de zogenaamde zakkenvullers en vervolgens de aandeelhouders. Dat bent u.

Denk erover na
De andere kant van de medaille is dat u zich nergens voor zo weinig geld kunt inkopen bij zoveel getalenteerde zakkenvullers, die allemaal vroeger op moeten dan u. Zonder dat u een diepgaande procedure moet doorlopen waarin alles, van uw academische prestaties tot ondernemerschap en de herkomst van uw jasje en dasje, ter discussie wordt gesteld.

Een deel - ongetwijfeld klein, maar toch significatief - van de anti-zakkenrollersactivisten kan hierbij afvallen, al was het alleen maar op gronden van spelling en het gebruik van interpunctie. Nu kan het zonder enig risico van afwijzing, zonder huiswerk en zonder vroeg op te staan. Denk er eens over na.

If you can't beat them, join them.


Michael Kraland - Ceci n’est pas une PIPE
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Kraland

Auteur:

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. Twee gezichten van Mammon
  2. Zeepbel? Geen kunst aan
  3. Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.