Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

De techbubbel barst niet nogmaals

De techbubbel barst niet nogmaals

Tijdens de dotcomzeepbel steeg de Nasdaq in het eerste kwartaal van 2000 bijna 25%. Dit is natuurlijk een enorme stijging voor een index in zo'n korte tijd. Verder was het zo dat de fundamenten van de bedrijven in dezelfde periode niet aanzienlijk verbeterden.

De sterke stijging kwam voornamelijk door speculatie, gevaarlijk op zo'n grote schaal. Als gevolg waren er veel bedrijven flink overgewaardeerd en we weten wat daarna met de bubbel gebeurde.

De Nasdaq staat inmiddels weer rond hetzelfde punt als in 2000, maar de omstandigheden zijn verre van hetzelfde. De bedrijven hebben deze keer geen overdreven koers-winstverhoudingen. Ook was er sterke stijging zoals die in het eerste kwartaal van 2000.

Deze keer is het dus niet zo dat de Nasdaq zo hoog noteert door speculatie, maar vanwege verbeterde fundamenten van de bedrijven.

Technische analyse Nasdaq

Grote verschillen

In 2000 waren koers-winstverhoudingen van rond de 100 bij technologiebedrijven niet vreemd. Microsoft had toen bijvoorbeeld een koers-winstverhouding van boven de 70. Nu is deze onder de 20.

Qualcomm had destijds zelfs een koers-winstverhouding van boven de 400. De k/w is nu slechts 16. U ziet dus wat voor enorm verschil dit is. Vanwege de veel lagere koers-winstverhoudingen is een aanstaande beurscrash onzin. Van een knappede zeepbel op korte termijn is daarom momneteel geen sprake.

Sterker nog:  De aandelenmarkten zitten in een stevige opwaartse trend en daar komt de komende tijd weinig verandering in. De rente is laag en dat zal voorlopig zo blijven. Sparen levert nauwelijks iets op en het rendement op obligaties is lager dan ooit.

Actief beleggen is de oplossing en is momenteel aantrekkelijker dan ooit om uw vermogen te laten groeien. Er is simpelweg geen alternatief! Kijk vanavond mee naar mijn online seminar, hier op IEX.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Selwyn Duijvestijn

Auteur:

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. Mijn vier grootste fouten
  2. Liever Barrick Gold, dan goud
  3. Monsterlijke sterk

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. @iPlof 2 juni 2015 17:10
    Ehm Twitter, LinkedIn, Salesforce, allemaal bedrijf die verlies draaien maar tegelijk tientallen miljarden waard zijn. Amazon dat geen cent verdiend zelfs honderden miljarden.

    Koersen staan sky rocket high en dat soort bedrijven verbloemen verliezen met allemaal ebita, non gaap onzin en onrealistische groeiscenario's. Net als in 2000 dus.

    Lage rente etc speelt een rol waarom er zoveel geld (voornamelijk geleend, dat staat ook op een record) naar de beurs vloeit maar hoeft geen reden te zijn waarom dat zo blijft. Daarnaast kan de rente stijgen.

    Er zullen vast wat pareltjes zijn die nog flink doorgroeien maar voor alle nasdaq bedrijven samen is dat een utopie.

    Dat er al zo snel weer een enorme bubble ontstaat verbaast mij ook enigszins. Net als destijds echter wordt deze lekker verder opgeblazen door analisten, beursboys en andere belanghebbenden die dit allemaal goed praten. Doe het echter niet want het is echt onzin. Wanneer het stopt weet ik niet maar dingen die niet door kunnen gaan die stoppen.

    Dit soort aandelen wordt alleen gekocht voor koerswinst. Winst is er zelden en dividend al helemaal niet. Zodra de muziek stopt wil/moet men eruit en waarom zou je een dalend aandeel zonder winst of dividend aanhouden.
  2. Alvermans 2 juni 2015 17:58
    Als ik alleen al naar bovenstaande grafiek kijk, spreekt dit boekdelen. Uitspraken van het is allemaal anders nu.... het is nu niet anders, geloof dit maar niet! Als je nu nog long wil gaan op de grote Amerikaanse indices, weet dan dat dit voor de zeer lange termijn zal zijn. En dat de rente laag zal blijven, als ik de laatste economische indicatoren zie in de VS, betwijfel ik dit ten zeerste. De markt gaat uit van blijvende lage rente, wat indien deze toch begint te stijgen? Hard assets gaan sowieso hierdoor een lagere waardering krijgen.
  3. [verwijderd] 2 juni 2015 18:13
    Het is ook niet anders natuurlijk. Echter als we het vergelijken, ziet men dat er meer bedrijven zijn die een stuk stabieler zijn dan voorheen. Niet ieder internetbedrijf gaat nu als een bezetene naar de beurs. Waar het voornamelijk storm loopt zijn de private equity waarderingen. Daar ontstaat een probleem met de ontzettend hoge waarderingen van Uber, Snapchat etc.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.