Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Fors verdienen aan 1 april

Risicoloze winsten kunnen alleen op 1 april!

Vandaag kon u grof geld verdienen aan ABN Amro. IEX bood u de mogelijkheid deel te nemen aan de grijze handel in het bankaandeel. Slechts kort, de inschrijving liep tot 16:00 uur vandaag.

U maakte daar in grote getale gebruik van. Er is door meer dan 140 IEX-lezers voor in totaal een bedrag van 1,3 miljoen euro ingeschreven. Het ging om bedragen van minimaal 250 euro tot zelfs 100.000 euro.

Het bedrag is ruim voldoende om te komen tot de 15 miljoen euro die nodig was om als professioneel beleggingsfonds aan de grijze handel deel te nemen...

Riscioloze winsten?

Toch krijgen de inschrijvers helemaal niets van het gewenste bedrag toegewezen. Het risicoloze rendement gaat aan hun neus voorbij. Ook aan dat van alle zogenoemde handelaren en andere professionele beleggers die al maanden actief zouden zijn in de grijze handel.

Er is namelijk helemaal geen grijze handel in het aandeel ABN Amro. En zeker niet een handel waarin risicoloze winsten behaald kunnen worden. Die risicoloze winsten kunnen alleen op 1 april!

Oplettende lezers

Naast de inschrijvingen is er links en rechts ook veel commentaar gekomen van lezers die verontwaardigd waren dat handelaren zich zo kunnen verrijken. Ook vroegen mensen zich af hoe de constructie precies in elkaar zat. Een enkeling twijfelde of je op deze manier wel risicoloze winsten kon maken.

Daarnaast vroeg een lezer zich af wie zo gek zou zijn als tegenpartij van de handelaren te fungeren. Ook werd ik er op geattendeerd dat de optieprijsvorming helemaal niet mogelijk is. Ook bij deze vragen en opmerkingen geldt dat op 1 april alles mogelijk is.

Voor de lezer die nog steeds twijfelt: het is vandaag 1 april en het hele verhaal over de grijze handel in aandelen ABN Amro is verzonnen! Kon u dat weten, ook als u vanochtend niet direct de juiste datum bij de hand had?

Aanwijzingen

Jawel, in het verhaal zaten een paar aanwijzingen. Niet de as-if-and-when-issued-handel, die echt bestaat en waar we in mijn Agentschaptijd zeker last van hadden. Wel de twee grote getallen in het verhaal, waarin twee keer de datum van vandaag voorkomt.

Daarnaast is het pilar-pakket niets anders dan de door elkaar gehusselde maand april. Ik had het over "één pilar pakket", waar dus bijna letterlijk de datum van vandaag staat. Een paar zinnen eerder begon de zin met de "eerste prille grijze handel".

  • Ook gaf ik aan dat de handel op 1 februari begon en meldde de koers precies twee maanden later.
  • Verder staat in de tekst: "Ik heb voor de grap berekend hoeveel de winst er tot nu toe in de grijze handel is gemaakt." Die zin moest u dus letterlijk nemen!
  • Tot slot sprak ik over een mislukte staatslening, natuurlijk ook weer met de vermaledijde datum: begin april 1997.

Er klopte meer niet

Naast deze aanwijzingen kloppen er ook een aantal zaken in de tekst niet. Aandelen hebben geen voor de beurshandel relevante nominale waarde. En de beurs zal zeker geen eis stellen dat de koers van een aandeel in de buurt van een vooraf vastgesteld niveau moet blijven.

Daarnaast zal, zoals een enkele lezer al opmerkte, er geen tegenpartij voor de grijze handelstransacties te vinden zijn, als deze handel risicoloos grote winst oplevert.

Maar misschien wel de belangrijkste aanwijzing dat het verhaal niet klopt, is de voortdurende referentie aan het behalen van risicoloze grote winsten. Zodra ik in die termen een column schrijf, kan het niet anders of het is 1 april.

Gewoon 1 april

Als het een andere datum zou zijn, mag u een brief naar de IEX-redactie sturen en vragen mij een schrijfverbod op te leggen. Maar gelukkig is het vandaag dus gewoon 1 april. Geen handelaar, speculant of belegger, professioneel of particulier, is in staat zonder risico grote winsten te behalen.

Dat was vroeger niet zo, dat is nu niet zo en dat zal nooit zo zijn. Als we daar maar allemaal van overtuigd zijn, zullen financiële ongelukken niet, of in ieder geval veel minder voorkomen.

Ondertussen duurt de soap rond ABN Amro voort en dat is jammer genoeg geen 1 april-grap. Ik ben bang dat daar helemaal niemand iets aan gaat verdienen. Integendeel, het was al onwaarschijnlijk dat de staat, de belastingbetaler, het geïnvesteerde bedrag zou terugverdienen, laat staat een winst maken, met de emissie van de aandelen.

Door al dat gedoe rond die salariskwestie is de bank er niet meer waard op geworden. Wat mij betreft dragen zowel Gerrit Zalm als Jeroen Dijsselbloem een grote verantwoordelijkheid voor het amateuristische optreden aan de vooravond van de miljardenemissie. En dat is op geen enkele manier grappig.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 theo1 1 april 2015 16:43
    Ik vermoed dat het vooral de commissarissen zijn. Die hebben al 2 keer eerder een loonsverhoging aangeboden en die is ook al 2 keer afgeslagen. Het staat natuurlijk knap lullig om ieder jaar met een loonsverhoging te lopen leuren die vervolgens afgeslagen wordt. Dus ik denk dat de commissarissen de directie onder druk hebben gezet om nu te accepteren. Het interview van Wakkie suggereert ook dat het ongeveer op die manier is gegaan.

    Het lijkt me sterk dat Zalm dat geld echt nodig heeft en hij is zelf politicus genoeg om door te hebben dat dat slecht zou vallen. Ik kan me daarom niet voorstellen dat hij om die loonsverhoging had gevraagd. Neemt niet weg dat hij en de rest van de directie natuurlijk toch had moeten weigeren. De commissarissen hadden het natuurlijk nooit waar kunnen maken om hem te ontslaan omdat hij een loonsverhoging weigerde. Dat zou wel heel erg dom staan.

    Dijsselbloem heeft zich natuurlijk weer eens laten kennen als de laffe slapjanus die hij is. Zodra de partij en het volk beginnen te mopperen, is hij er ineens ook weer bij. Daarvoor was hij nergens te bekennen. Het lijkt me wel een ton waard om van zo'n aandeelhouder af te komen.
  2. forum rang 6 !@#$!@! 1 april 2015 16:44
    potverdorie ik had voor 100.000 ingeschreven en ik had gelijk een vakantie geboekt naar de maladieven van de verwachte winst.
    Nou ben ik mooi in de aap gelogeerd ! Dat wordt op een houtje bijten komend jaar. Hopelijk dat het dan maar wel een leuke vakantie wordt.
    Hele dag blij geweest met een dooie mus, je wordt bedankt !
  3. [verwijderd] 2 april 2015 09:32
    Dat verhaal over die beurswaarde van ABN, dat nu minder waard zou zijn doordat de beursgang niet doorgaat en wat ons belastingbetalers miljarden gaat kosten, begin ik echt ergerlijk te vinden.

    Gisteren had Jort Kelder dezelfde mening bij De Wereld draait door. Ik krijg echt de indruk dat het bangmakerij is, die door het gepikeerde ABN-AMRO bestuur de wereld in is geholpen.

    Wie heeft er een glazen bol, wie zegt dat nu het klimaat top is en over 2 jaar slecht. Kan niemand zeggen toch ? En over 2 jaar is deze 'soap' toch allang vergeten, speelt toch geen enkele rol meer in de waardering dat er toen een discussie was over paar ton.

    Ik ben blij dat ABN-AMRO nu niet naar de beurs gaat, omdat ik denk dat een uitgestelde beursgang ons juist veel geld extra gaat opleveren. Ten eerste in dividend dat we in de tussentijd verdienen en ten tweede omdat ik denk dat bankaandelen de komende jaren nog sterk in waarde gaan toenemen en dat ABN-AMRO daar ook van zal meeprofiteren. Technisch gezien heeft de EUROSTOXX 600 banks heeft namelijk onlangs een belangrijke zware technische weerstand overwonnen en zie je bij veel banken technische verbeteringen ontstaan.

    Geef toe dat voor mensen die niet in technische analyse geloven, dit net zo'n blik in een kristallen bol is van mijn kant, maar goed ik geloof erin.

    Bovendien snap ik die geknakte bankzieltjes niet die dit niet hadden zien aankomen. Volgens mij geldt voor iedereen die in dienst is van de overheid de Balkenende-norm. Hier zitten ze natuurlijk al vet boven (en dat snap ik ook) maar dit hadden ze toch moeten zien aankomen ?
  4. forum rang 4 theo1 2 april 2015 10:23
    Nee, de Balkenende norm geldt voor ambtenaren en semi-ambtenaren. En dan ook nog alleen voor "top" ambtenaren. De Balkenende norm geldt niet voor staatsbedrijven en ook niet voor ambtenaren die niet "top" zijn, dat was tenminste de uitweg die Opstelten vond om die consultant bij de politie veel meer te betalen.

    De ABN directie had al 2 keer eerder een loonsverhoging afgeslagen. Die zagen het dus wel degelijk aankomen. Daarom vermoed ik ook dat dit geintje afkomstig is van de commissarissen.
  5. Ikvraaghetmaar 2 april 2015 18:06
    Waarom de verkoop van ABN voordelig is voor de Staat (dwz voor ons belastingbetalers) ontgaat mij ten enenmale. De Staat leent die 15 (of 18) miljard tegen - 0,1 procent rente en krijgt daar een winstuitkering van 1 miljard euro voor. Een uitkering die zeker hoger kan worden de komende jaren als de slechte leningen zijn opgeruimd en de ABN bijna voor niets kan lenen en tegen een behoorlijk tarief kan uitlenen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.