Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Duurzaam is geen keuze meer

Met dit grijze weer zit ik veel binnen. Ik denk dan wel eens na over een verbouwing, of ga dromen van een nieuwbouwpand… Het zou u niet verbazen dat het voor mij wel duurzame bouw moet zijn. Daar zijn veel bedrijven met interessante innovaties bezig.

Wat is duurzaam bouwen? Duurzaam bouwen is al bijna geen keuze meer. Met Europees beleid wordt ingezet op energieneutraal bouwen in 2020. Een energieneutraal pand heeft geen energie van buitenaf nodig. Naast energiezuinigheid gaat het bij duurzaam ook om watergebruik en ventilatie.

En tijdens de bouw wordt gekeken naar verantwoorde bouwmaterialen. Die zijn bepalend voor levensduur, onderhoud, comfort, energiegebruik en mogelijkheden voor recycling.

Bekende producenten van bouwmateriaal zijn:

Vooral CRH en Imerys kijken naast duurzame winning van grondstoffen en bouwmaterialen naar gebruik, onderhoud en hergebruik. Een slimme omgang met materiaal helpt hun klanten, de grote bouwbedrijven, om milieu en kosten te besparen.

Zand is onmisbaar

Waar komt het materiaal vandaan? In de bouw worden verschillende grondstoffen gebruikt, maar vooral veel zand. Zand is onmisbaar voor het maken van beton en asfalt. Zo is er voor de verstedelijking in China in de afgelopen drie jaar (!) meer zand gebruikt dan in de Verenigde Staten in de gehele twintigste eeuw!

Als we – in beperkte mate – zand van de zeebodem halen, dan voert het water weer nieuw zand aan. Maar als we zand uit groeven van het vaste land halen, kan de natuur het bijna niet herstellen.

Bedrijven (in goed gereguleerde markten) moeten het gebied dan voor een nieuwe bestemming gereed maken. Soms is dat hoogwaterbestrijding, soms het kweken van vis, een andere keer landbouw of recreatie.

Arbeidsomstandigheden

Bij het winnen van zand is het belangrijk dat het bedrijf rekening houdt met het milieu, maar ook met de werkomstandigheden. Vooral in landen als China en India hebben werknemers vaak weinig rechten. Ongeoorloofd overwerk, onhaalbare productiedoelstellingen en de afwezigheid van vakbonden komen vaak voor.

Slechte arbeidsomstandigheden leiden in het beste geval tot aandoeningen aan de luchtwegen, maar vaak ook tot veel (dodelijke) ongelukken.

Nadat de grondstoffen zijn gewonnen worden ze verwerkt tot bijvoorbeeld bakstenen of cement, het bindmiddel van beton. Beton is het belangrijkste bouwmateriaal ter wereld. Het wordt gebruikt voor bestratingen, bruggen, rioleringen, kantoorgebouwen en woningen.

Om cement te maken is veel energie nodig, tot wel 40% van de totale productiekosten.

Energieslurpers

Wat als het pand er eenmaal staat? Hoewel cementproductie energieslurpend is, is de gebruiksfase van een gebouw het meest bepalend voor de totale CO2-uitstoot. Bewoners gebruiken immers decennia lang verwarming en elektriciteit.

Daarom is het verstandig dat architecten kijken naar de energie-eigenschappen van bouwmaterialen.

  • CRH brengt met ademend en isolerend kalkzandsteen energiezuinig wonen een stapje dichterbij.
  • Imerys levert dakpannen waarmee energie kan worden opgewekt via ingebouwde zonnepanelen.

En als een pand ooit gesloopt of gerenoveerd wordt, dan ontstaat er veel afval. Puin wordt graag gebruikt als funderingsmateriaal in de wegenbouw. Door strengere regelgeving wordt dat lastiger, en moeten bedrijven investeren in recyclage.

Zo zijn onderdelen van bouwpuin al als nieuwe grondstof voor cement ingezet. Het aandeel van innovatieve producten in de totale omzet van de grote productie- en bouwbedrijven is nu nog klein.

Druk vanuit wet- en regelgeving om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook stijgende kosten voor grondstoffen, verhogen nu de prikkels om dat aandeel te doen stijgen. 

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Bas Wetzelaer, ESG-analist bij Actiam. Actiam houdt op moment van schrijven (3 maart 2015) namens haar klanten aandelen in genoemde bedrijven. 


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Manuel Adamini

Auteur:

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. Bloeddiamanten
  2. Het kán verantwoord
  3. 2015: olie en klimaat

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 maart 2015 13:12
    quote:

    humansRunderrated schreef op 4 maart 2015 13:00:

    Ben ik de enige die moe is van het uitgemolken mode woord duurzaam?
    www.aei.org/wp-content/uploads/2013/0...
    Niet van het woord, wel van het feit dat het vaak meer praatjes zijn dan daden. En dat terwijl duurzaam een prima businessmodel is voor ondernemingen om hun eigen bestaansrecht te verankeren.
  2. [verwijderd] 4 maart 2015 14:10
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 4 maart 2015 11:23:

    "Zo is er voor de verstedelijking in China in de afgelopen drie jaar (!) meer zand gebruikt dan in de Verenigde Staten in de gehele twintigste eeuw!"

    In de VS is houtbouw een traditionele manier van bouwen. De vergelijking gaat dus in die zin mank...
    Natuurlijk gaat de vergelijking niet mank. Juist houtbouw is niet duurzaam ten opzichte van bouwen met beton (zand). Dat geeft de schrijver aan en dat bevestig jij alleen maar door te melden dat houtbouw in de VS de traditionele manier van bouwen is.
  3. [verwijderd] 4 maart 2015 16:10
    quote:

    speedertje schreef op 4 maart 2015 14:10:

    [...]

    Natuurlijk gaat de vergelijking niet mank. Juist houtbouw is niet duurzaam ten opzichte van bouwen met beton (zand). Dat geeft de schrijver aan en dat bevestig jij alleen maar door te melden dat houtbouw in de VS de traditionele manier van bouwen is.


    Beton is niet duurzaam, tenzij je het casco meer dan 1000 jaar gaat gebruiken. En bovendien vreet 't veel kostbare energie.
  4. geertbling 5 maart 2015 13:45
    Heel typerend deze analyse; duidelijk een kantooranalist die niet vaak genoeg op buiten komt of met de buren praat.

    "Imerys levert dakpannen waarmee energie kan worden opgewekt via ingebouwde zonnepanelen."

    Wie gaat er nu zonnepanelen in zijn dakpannen leggen? Het is veel efficiënter (economisch én ecologisch) om je zonnepanelen als dak te gebruiken. Dit bestaat al en dit gebeurd al. Denk maar niet dat dit soort geïntegreerde pannen het gaat winnen. Meer dan 2x zo duur en vreselijk omslachtig.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.