Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Nestlé versus Unilever

Welk bedrijf is een betere belegging? Unilever of Nestlé?

Een goede vriend van mij die ook in Zwitserland woont, belegt al jaren in Nestlé. En volgens hem leverde hem dat meer op dan een belegging in Unilever. Ik heb dit onderzocht en vooral gekeken welk voedingsbedrijf nu de voorkeur verdient.

Eerst de cijfers:

 Unilever versus Nestle
Bron: Invest4You.

 

Samenvatting:

  • Nestlé heeft inderdaad een beter beleggingsresultaat in de periode 2003-2013.
  • Unilever had een hoger dividendrendement.
  • Unilever had een hogere winstgevendheid maar keerde meer winst uit, per saldo resulterend in een lagere autonome groei.
  • De hogere winstgevendheid van Unilever vertaalde zich in een hogere beurs-boekwaarde.
  • De huidige koers van Unilever komt redelijk overeen met de waarde, Nestlé is overgewaardeerd.
  • De overwaardering van Nestlé verklaart deels het betere beleggingsresultaat van 12,47%. De vlucht de laatste jaren in de Zwitserse frank zou te maken hebben met de overwaardering en het lagere dividendrendement.

Winstgevendheid

In de periode 2003-2013 (ik heb de jaarrekeningen 2014 nog niet) verdiende Unilever op iedere ingehouden euro/frank winst gemiddeld 17,98% per jaar tegenover 13,65% voor Nestlé. Unilever was in die periode dus duidelijk winstgevender.

De prognoses van de winst per aandeel voor de komende jaren vertalen zich in een winstgevendheid voor Unilever van 18,0% en voor Nestlé van 11,3%.

NB: ik meet de winstgevendheid door bedrijfsresultaten te relateren aan het bedrag aan ingebracht aandelenkapitaal plus ingehouden winsten. Dat is het bedrag dat we aan het management toevertrouwen, en dat zij rendabel voor de aandeelhouder moeten investeren.

Groei door winstinhouding

In dezelfde tien jaar keerde Unilever 56% van de winst uit en Nestlé 37%.

  • Voor Unilever betekent dit dat 44% van de winst door winstinhouding gemiddeld 17,98% opleverde.
  • Bij Nestlé leverde 63% van de winst gemiddeld 13,65% op.

De groei door winstinhouding is bij Unilever met 7,87%, lager dan de 8,56% van Nestlé.

Op basis van consensusprognoses van de winst per aandeel is de winstgevend voor de komende jaren bij Unilever 18% en bij Nestlé 11,3%. Bij gelijkblijvende dividendpayout betekent dit een autonome groei voor Unilever van 7,92% en voor Nestlé van 7,12%.

Gezien de politiek van Nestlé om een jaarlijks toenemend dividend uit te keren zal de autonome groei meer afnemen.

Beurs-boekwaarde

Iedere euro ingehouden winst had in de periode 2003-2013 bij Unilever een gemiddelde beurswaarde van 2,85 euro en bij Nestlé van 2,29 frank.

Dat de beurswaarde van Unilever hoger ligt is logisch. Bij Unilever leverde iedere ingehouden euro winst gemiddeld 17,98% op tegenover 13,65% voor iedere ingehouden Zwitserse frank bij Nestlé.

Ook hier geldt dat de boekwaarde voor mij gelijk is aan het bedrag aan aandelenkapitaal plus ingehouden winsten.

Beleggingsresultaat

In de periode 2003-2013 werd een gemiddeld beleggingsresultaat (koerswinst + dividend) behaald van 12,47% per jaar door Nestlé en 9,53% door Unilever. De overwaardering van Nestlé verklaart deels het betere beleggingsresultaat.

Nestlé rapporteert in Zwitserse franken en Unilever in euro’s. In 2003 was de gemiddelde eurofrank-koers 0,66 euro, in 2013 0,83 euro en nu 0,93 euro. De vlucht de laatste jaren in de Zwitserse frank zou van invloed zijn op de overwaardering van Nestlé.

Het dividendrendement Unilever bedroeg 3,86% tegenover 3,12% voor Nestlé.

Wat is Unilever waard en wat Nestlé?

Wat er in de toekomst wordt verdiend door een onderneming is bepalend voor de waarde van een onderneming. In de praktijk wordt gerekend met een periode van meer dan gemiddelde winstgevendheid van tien jaar.

Na tien jaar zouden meer dan gemiddelde winsten ophouden te bestaan omdat concurrentie aangetrokken zou worden en een onderneming minder kostenbewust zou worden. Rekening houdend met een periode van meer dan gemiddeld winstgevendheid van tien jaar is op basis van mijn rekenmodel:

  • Unilever 37,00 euro waard wat redelijk overeenkomt met een huidige koers van 38,00 euro.
  • Nestlé heeft op dit moment een koers van 73,00 Zwitserde frank bij een waarde van 60,00 frank.

Uitgaande van een periode van meer dan gemiddelde winstgevendheid van twintig jaar is Unilever 51,00 euro waard en Nestlé 74,00 frank.

Conclusie: Unilever voegt meer waarde toe en is redelijk geprijsd, Nestlé creëert minder waarde en is overgewaardeerd.


Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde onderneming op www.vanslingerlandt.com. Zie voor de beleggingsfilosofie Pricing & Timing. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Syb van Slingerlandt

Auteur:

The fundamentals, dummy! De gepokte en gemazelde Syb van Slingerlandt is fundamentele waardebelegger pur sang. Niks geen grafieken, gokken en voorspellingen, maar harde cijfers! Syb doet het rekenwerk, geeft zijn mening en oordeel, maar het is uiteindelijk aan u om te bepalen welke aandelen u voor welke koers een aantrekkel...

Recente artikelen van Syb van Slingerlandt

  1. Rekensommen VW
  2. Afblijven van Macintosh
  3. Nestlé versus Unilever

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 3 maart 2015 15:59
    Zal allemaal wel maar alleen al de CHF zorgde voor een gigantische plus die ik niet graag zou hebben gemist. En daarbovenop dan nog het feit dat de positie niet in de eurozone staat en niet in euries, qua graftoestand eu/eur.
    Ben nu wel heel voorzichtig begonnen met afbouw va de positie maar bij Novartis deed ik dat ook en dat bleek achteraf te vroeg. Dan nog zijn de CHFjes lekker hoor, ik klaag niet, maar om te gaan roteren in Unilever is mij op deze koers een hele grote brug te ver.
  2. Gold-finder 3 maart 2015 21:21
    Gezien de politiek van Nestlé om een jaarlijks toenemend dividend uit te keren zal de autonome groei meer afnemen.

    Wat is dit voor een rare stelling. Je zegt zelf dat Nestlé minder dividend heeft uitgekeerd dan Unilever (pay-out van 56,24% vs 37,29%).

    Vervolgens neemt de autonome groei van Nestlé af omdat zij hun dividend verhogen?...Maar ze hebben minder uitgekeerd dan Unilever.

    báh..wat een vreselijke drogreden.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.