Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Alles wordt smart

Er is een positieve ontwikkeling aan de gang op de financiële markten. Tenminste, wat de perceptie van de grote massa betreft. We krijgen immers het gevoel dat beleggen weer kan na vele jaren van haat en afgunst.

De meeste mensen met enig kapitaal begrijpen inmiddels ook wel dat de beurs een goede optie is in een wereld waar de vaste rentes en opbrengsten naar een absoluut dieptepunt zijn weggezakt.

Dat stevige beurscorrecties, of zelfs beurscrashes, erbij horen, is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad om ook grote rendementen te boeken. Want niemand kan er omheen: de crash van 2008 deed vele beleggers pijn, maar de vijfjarige rally die erop volgde deed de pijn snel vergeten.

Nieuwe records

De meeste aandelenmarkten staan op records. Is het niet rijkelijk laat dat de massa zich positiever opstelt ten opzichte van aandelen. Voor de meeste koopjes bent u inderdaad te laat. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat er geen mooie rendementen meer in het vooruitschiet liggen, integendeel.

De meeste winst valt volgens mij te behalen met het oppikken van de achtergebleven sectoren. Veel achterblijvers zijn er echter niet meer te vinden. Toch is er een segment dat er op dit vlak bovenuit steekt: technologie.

De technologiesector is het enige beurssegment dat – in tegenstelling tot de traditionele tegenhangers – nog geen nieuw record wist te vestigen. De Nasdaq, de referentie-index voor de sector, noteert nog altijd onder de historische top geplaatst in 2000!

Grafiek Nasdaq
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Schouderklopje

Op de bovenstaande grafiek ziet u niet enkel dat de Nasdaq nog steeds circa 200 punten verwijderd is van zijn record, u ziet ook het moment waarop mijn Technologie Rapport het levenslicht zag, in de zomer van 2012.

Het was voor mij het eerste signaal dat de technologiemarkt voor een mooie inhaalrace stond en de Nasdaq steeg in de tussenliggende periode circa 2000 punten, of omgerekend +66%.

Dit verhaal vertel ik u niet om mijzelf een schouderklopje te geven; ik vermeld het met name omdat ik deze markt al op de voet volg vanaf het begin van de grafiek, in 1995!

Omgekeerde wereld

Ik heb dus alle omstandigheden van de technologiesector van kortbij mogen ervaren: van de hoogste hoogten tot de diepste dalen. Met die bagage kan ik u zeggen dat de huidige stijging van de technologiesector in de verste verte niet lijkt op wat er in 2000 gaande was.

Eerder het omgekeerde is vandaag aan de orde. Beleggers staan weer open voor kwalitatieve aandelen, bij voorkeur met een stevig dividendrendement, maar voor technologieaandelen trekken de meesten hun neus nog altijd op. Deels begrijpelijk.

De technologiecrash van 2000 wordt niet snel vergeten door beleggers. Er moet blijkbaar een generatie overheen vooraleer de wonden geheeld zijn. Anderzijds blijft de technologiesector gevoelig voor hypes. Dat zien we vandaag weer in bepaalde subdomeinen (start-ups, sociale media).

Maar grosso modo is 2015 compleet de omgekeerde wereld. Op de eerste plaats omdat de huidige waarderingen eerder aansluiten bij historische gemiddelden dan bij historische excessen.

10x goedkoper

De koers-winstverhouding van de Nasdaq bedraagt vandaag bijna 25x. Op de top in 2000 was dit 245,7x, oftewel tien keer meer! Je kan het ook andersom bekijken: de markt is vandaag 10x goedkoper dan op de top in 2000. Van een bubbelwaardering is dus vandaag absoluut nog geen sprake.

En dat is in feite ook het verhaal dat de bovenstaande grafiek vertelt: er is geen sprake van een parabolische stijging, maar van een geleidelijke opwaartse trend. Een trend die op een kantelpunt komt: doorbreekt de Nasdaq de top, of gaat de koers terug naar af?

Ik ben van mening dat niet enkel technologieaandelen, maar bij uitbreiding de volledige technologiesector, voor een nieuwe fase staat. De reden van de parabolische stijging in 2000 was de opkomst van het internet. Dit fenomeen ging ons leven compleet op z’n kop zetten.

Revoluties

Die visie was juist: vijftien jaar later zouden we een wereld zonder internet niet meer kunnen voorstellen. Echter, dit potentieel steeg de meeste beleggers destijds naar het hoofd, met de waanzinnige waarderingen als gevolg.

Vandaag staan we voor vergelijkbare revoluties op vlak van nieuwe technologie, maar hebben de meeste beleggers er nog geen kennis van. Het potentieel van 3D printing, robotica of internet of things zegt de meeste beleggers nog niets, maar ik ben er zeker van dat het onze maatschappij opnieuw drastisch gaat veranderen.

Net zoals internet dat in het voorbije decennium heeft gedaan. De volgende prognosegrafiek laat in dat opzicht al een tipje van de sluier zien wat de impact van internet of things – het internet voor alle (gebruiks)objecten – zal teweeg brengen.

impact van internet of things

 

Alles wordt smart

Volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics zullen tegen 2020 zo’n 33 miljard toestellen voorzien zijn van een internetconnectie en applicatie(s). Vandaag zijn dat er circa 12 miljard. Dit betekent dat het aantal internet geconnecteerde toestellen zal stijgen van 1,7 naar 4,3 per persoon.

Deze evolutie houdt in dat we te maken gaan krijgen met smart objects, smart grids, smart cities, et cetera. De creatie van waarde zal opnieuw weerzinwekkend worden. Het is niet voor niets dat mijn Technologie Rapport met name dit soort nieuwe technologieën behandelt voor beleggers.

Ik wil klaar zijn voor de volgende generatie technologie. Ik ben ervan overtuigd dat de technologiesector met het uitbreken naar nieuwe recordniveaus op de beurs, ook definitief zijn volgende fase zal intreden.

Waanzinnige appreciatie

We zullen in het komende decennium opnieuw vol verbazing zijn over de mogelijkheden van de nieuwste opkomende technologieën. En dat zal op zijn beurt weer leiden tot een waanzinnige appreciatie van de waarderingen van de sector.

Een boom-bust-scenario zoals we in 2000 zagen sluit ik niet uit. Maar het verschil vandaag is dat de boom nog moet beginnen. Een doorbraak van het recordniveau kan dit proces in een stroomversnelling brengen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 17 februari 2015 11:18
    Ben het wel redelijk eens over het niet-bubbel verhaal. Al blijft een stijging zonder enig dalen erg vreemd (zie afgelopen jaren).

    Het verhaal over smart/internet of things, daar geloof ik helemaal niets van. Er wordt al sinds "het huis van de toekomst" (20 jaar geleden?) gefantaseerd over koelkasten die op internet aangesloten zijn. Ik wil helemaal geen internet op m'n koffiezetter of koelkast. Ik moet de eerste killer-applicatie nog zien.

    Zelf mijd ik alle apparaten met "smart" of "eco" in de naam als de pest. Voor mij staat het voor extra irritante toeters en bellen die het mij als gebruiker extra moeilijk maken (en bovendien meestal niet goed werken).

  2. erjee-ff 17 februari 2015 22:03
    @Geobeo
    Het mooie aan IoT is dat jij er helemaal niets van hoeft te merken. Apparatuur waarvan je het niet verwacht, zoals bijvoorbeeld (kantoor)verlichting worden tegenwoordig met sensoren uitgerust waardoor me zo ongeveer per werkplek kan meten en regelen. En denk aan je smartphone, daar zitten ook steeds meer sensoren in (en straks de smart watch). De slimme meter in huis, die je energieverbruik meet maar ook optimaliseert (Nest). Snelwegverlichting die verkeersintensiteit meet en zichzelf daarop aanpast. Dat soort zaken.
  3. Woudsehoeve 24 februari 2015 09:06
    @Geobeo:
    En je TV, Radio, Auto, Cv-ketel, Zonnepanelen omvormer, routeplanner, telefoon (of je het wilt of niet), bankpas, bank validatie ding, enz.
    Je kan het natuurlijk niet willen maar dat wilden de Amish ook niet :) een uitstervend soort. Als je niet meegaat kan je straks niet eens zelf je rekeningen betalen ......
    BTW Smart en Eco zijn natuurlijk totaal verschillende dingen die niets maar dan ook niets met elkaar van doen hebben. (Ook al is eco wel smart voor onze wereld)

    Trouwens de volledig #Elektrificeerde samenleving komt er aan, gevolgd door een #Defossielisering. Niet doorpakken? #Nederland = #Ontwikkelingsland.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.