Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Surprise, Surprise

Surprise, Surprise

De consensus is dat Europa ziek is en dat de Verenigde Staten de wereld op sleeptouw nemen. Het sleeptouw begint echter scheurtjes te vertonen.

Op 31 december 2014 was de verwachting van analisten dat de winsten van de bedrijven die in de S&P 500 zitten in het vierde kwartaal met 1,7% zouden groeien. Op 23 januari, nadat negentig bedrijven met cijfers waren gekomen, was dit gedaald tot 0,25%

De winstgroei van het Amerikaanse bedrijfsleven is in het vierde kwartaal tot stilstand gekomen. De CEO van Procter & Gamble, dat producten verkoopt in 160 landen, zei gisteren bij de publicatie van de cijfers dat de resultaten buiten de Verenigde Staten een negatief effect hebben op het totale resultaat.

Analisten zijn in rap tempo hun verwachtingen voor de komende twaalf maanden aan het bijstellen. Dit gaat in het snelste tempo sinds de financiële crisis begon in 2008:

Grafiek analistenverwachtingen

 

De Citigroup Surprise Index, die een waarde van nul heeft als de verwachting van analisten gelijk is aan de uitkomst van economische cijfers, is sinds een paar dagen negatief. Dit betekent dat Amerikaanse economische cijfers onder de verwachting binnenkomen.

Grafiek Surprise-index

 

Helemaal opvallend is dat als de Surprise Index van Europa gedeeld wordt door de die van de Verenigde Staten, dat deze positief is. Dit betekent dat Europa nu relatief beter presteert dan de Verenigde Staten. Voor de duidelijkheid: het gaat om het verslaan van de verwachting.

Grafiek Surprise-index

 

Helaas betekent dit niet dat Europa de nieuwe motor van de wereldeconomie is. Europese cijfers zijn nog steeds belabberd. De Surprise Index staat slechts op nul. Ik denk dat het wel betekent dat de Amerikaanse motor niet sterk genoeg is om de hele wereldeconomie te trekken.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Karel Mercx

Auteur:

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. Jammer dat dalingen voorbij zijn
  2. Blijf van goud af
  3. Gouden tijdperk op komst

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2015 15:50
    Het gaat niet zozeer om de cijfers, maar om de outlook. Soms denkt men bij slechte cijfers; de volgende zullen wel ietsje beter zijn. Hoop doet leven. Ook op de beurs. Zolang aandelen 100-en maal de winst noteren kun je van alles verwachten: ook dat het verder stijgt bij resultaten die onder de consensus zijn.
  2. Eventus docebit 28 januari 2015 16:11
    "Helemaal opvallend is dat als de Surprise Index van Europa gedeeld wordt door de die van de Verenigde Staten, dat deze positief is. Dit betekent dat Europa nu relatief beter presteert dan de Verenigde Staten."

    Huh? Volgens mij betekent het dat die van Europa ook negatief is. Deel je twee negatieve getallen op elkaar, dan krijg je iets positiefs. En met een schuin oog naar de grafiek kijkend is de ratio groter dan 1, dus Europa is negatiever dan Amerika.

    Of mis ik iets?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.