Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De rente kan nog veel lager

De Nederlandse tienjaarsrente kan nog veel lager

De Nederlandse tienjaarsrente is gedaald tot 0,42%. In obligatieland betekenen dalende rentes dat de koersen stijgen.

Wie koopt toch al die staatsobligaties op?

Grafiek Nederlandse tienjaarsrente
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een veel gehoorde verklaring is dat de ECB staatsobligaties gaat opkopen. De vraag naar staatsobligaties neemt meer toe dan het aanbod. Koersen gaan stijgen en rentes zullen dalen.

Ik denk dat deze verklaring afbreuk doet aan andere factoren, waarvan ik denk dat ze zwaarder meewegen.

Dalende inflatie

Veel beleggers denken dat een rente van 0,68% een hogere overwaardering betekent, dan een rente van 1,49%. Die gedachte lijkt op het eerste gezicht logisch. De rente is nog nooit zo laag geweest. En hoe lager hoe extremer.

Wat zij vergeten: in geld uitlenen zit een vergoeding voor inflatie. Mocht de inflatie sneller zakken, dan kan een lagere rente toch minder overgewaardeerd zijn. In de volgende grafiek ziet u het verschil tussen de Nederlandse tienjaarsrente en de inflatie in Nederland.

Grafiek Nederlandse reële rente

 

Deze grafiek, die de Nederlandse reële rente laat zien vanaf 2006, ziet er een stuk minder extreem uit, dan de grafiek met alleen de rente hierboven. In 2012, tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis was de reële rente zelfs negatief.

Vlak hierna daalde de reële rente zelfs nog verder, maar dat kwam door de BTW-verhoging van 1 oktober 2012.

Veiligheid

Ik denk dat de Nederlandse rente tijdens de laatste crisis negatief was, omdat beleggers de banken niet vertrouwen. Zij hebben daarom liever de garantie van de Nederlandse staat. Niet vreemd, want de opgetelde balans van Nederlandse banken is groter dan de Nederlandse economie.

Dit geldt trouwens voor meer landen.

Britse bankensysteem
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Heb je honderd miljoen en valt de bank om, dan is het depositogarantiestelsel slechts een druppel op de gloeiende plaat. Veilige aandelen als Unilever en Shell zijn in de periode 2007-2009 gehalveerd. Heb je een groot vermogen dat veilig, stabiel en liquide moet zijn, dan zijn staatsobligaties de enige optie.

Aflossen in guldens

Vorig jaar werd bekend dat Nederland in 2012 plannen aan het maken was voor het geval de euro uit elkaar zou vallen. Mocht Nederland de euro verlaten, dan lost de Nederlandse overheid zijn verplichtingen af in guldens.

Een Nederlandse staatsobligatie is daarom ook een soort calloptie op de gulden. Twee weken geleden hebben wij in Zwitserland gezien wat er gebeurt wanneer deze optie uitkeert:

Nederlandse staatsobligatie

 

Nog lagere rentes

De reële rente staat nog steeds positief. Als er een nieuw hoofdstuk aan komt in de eurocrisis, dan gaan grote vermogens weer op zoek naar veiligheid. Dan komt er weer speculatie dat de euro uit elkaar gaat vallen.

Bovendien is een crisis per definitie deflatoir. Het zal mij daarom niet verbazen als de tienjaarsrente in Nederland nog veel lager gaat.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Karel Mercx

Auteur:

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. Jammer dat dalingen voorbij zijn
  2. Blijf van goud af
  3. Gouden tijdperk op komst

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2015 18:11
    heel mooi stuk Karel. Mooie analyse en goede informatie. Alleen mis ik de redenatie waarom de rente nog verder zou dalen. De banken niet vertrouwen kan natuurlijk, maar die zijn juist betrouwbaarder geworden de afgelopen jaren (kwa degelijkheid dan :-)) Je stelling "Heb je een groot vermogen dat veilig, stabiel en liquide moet zijn, dan zijn staatsobligaties de enige optie. klopt natuurlijk niet: veilig zijn ze wellicht wel, maar ze kunnen niet én liquide én stabiel zijn. Want als de rente stijgt nemen ze snel in waarde af en als je ze dan snel wil verkopen (=doel van liquide zijn) dan verlies je er flink op. Ik denk dat de rente niet meer verder daalt; wellicht hebben short transacties de rente nog naar beneden geduwd voor de QE, maar sindsdien doet het niet meer zoveel. Ze worden gekocht om tijdelijk geld te stallen, maar dat kan ieder moment omslaan en dan is het rennen naar de uitgang. Verzekeraars en pensioenfondsen kopen ze nog wel (of houden ze vast) omdat ze ze nodig hebben voor hun rentehedge, ook al kost het bakken met geld (cq misgelopen rendement); de toezichtregels dwingen hen tot dit soort domme transacties. Tenslotte gaat men steeds meer naar de VS toe, om van het renteverschil te profiteren. Natuurlijk kan de rente nog dalen, maar ik zie geen economische argumenten waarom dat nog zou gebeuren en wel argumenten waarom deze obligaties snel in populariteit zouden kunnen gaan dalen. Voorbeelden: negatieve rentes, salarisverhoging ambtenaren, voortdurende drive om inflatie weer rond de 2% te krijgen, politici die door lagere rentelast meer geld gaan uitgeven, etc, etc. We zullen zien, hoor graag van je of je nog economische argumenten hebt waarom het verder zou dalen
  2. [verwijderd] 27 januari 2015 18:18
    Er is ook een eenvoudigere verklaring voor de enorme omvang van de banksector. Het is een sector die vrij mag groeien, verplicht wordt om aan te sterken, en zodra er verlies dreigt dan springt vadertje staat snel bij om dat verlies voor rekening van de burgers te laten vallen. Zo wordt het varkentje alleen maar dikker en dikker en dikker...

    En de burger die wordt daardoor alleen maar armer en armer en armer... En dat zie je terug in een haperende BNP. Het aandeel van de vetgemeste banken in een BNP dat op dieet is tikt dan extra aan.
  3. [verwijderd] 22 maart 2015 02:10
    quote:

    Orca schreef op 27 januari 2015 18:33:

    Ja, heel erg mooi, en dan kukelt de euro om en tierceren ze je nieuwe gulden-obli en ben je nog steeds minimaal de helft kwijt.
    Of dacht je dat ze staatsobli's gaan ontzien als ales in puin valt?
    Ik denk dat als de puin valt blijkt dat de Nederlandse overheid nog steeds heel sterk is en de schuld gaat afbetalen in Nederlandse guldens.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.