Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hedge funds: De wereld van alpha

November was een belangrijke maand voor de Nederlandse hedge fund-industrie. GO Capital ging dicht. Dat is een mijlpaal. Na een langzame maar zekere start in 2000 slaagde Frans van Schaik er in zijn beleggers rijk te maken (zie ook het interview met Van Schaik op IEX).

Een winkel die dicht gaat heeft een probleem, een hedge fund dat sluit niet. Het is de droom van iedere manager en ook van iedere goede klant. Het betekent namelijk dat het fonds succes heeft omdat het volgelopen is en de beheerders besluiten dat ze nu genoeg gelden onder beheer hebben.

Voor beleggers betekent het dat hun beheerder zo eerlijk is om toe te geven dat hij zijn voorlopige maximale capaciteit heeft bereikt en dat hij zijn vak en zijn klanten zo serieus neemt dat hij verdere inkomsten weigert.

Gesloten deur
De hedge fund-industrie heeft een aantal problemen. Een daarvan is het zogenaamde capaciteitsprobleem. In het kort komt het hierop neer dat als we voor onze clienten een portefeuille van fondsen willen samenstellen we in de meeste gevallen voor een gesloten deur komen te staan.

De meeste succesvolle fondsen zijn dicht. Sommigen worden op de grijze markt tegen een premie verhandeld. Is dit slecht? Wij denken van niet. Het betekent dat een aantal beheerders hun grenzen kent. Het betekent ook dat andere managers daardoor een tweede kans krijgen en dat het aanbod in beweging blijft.

Tegelijkertijd gaat een groot aantal fondsen dicht, maar dan definitief, net zoals die winkel van daarstraks. Veel beginners bijten in het stof omdat ze de verwachtingen niet waarmaken. Soms komt dat doordat er niet genoeg geinvesteerd is in de structuur van het fonds.

Alpha-spelletjes
Een talentvolle Nederlandse hedge fund manager verloor in maart van dit jaar opeens 18% omdat hij ziek werd toen de markt draaide. Zijn partner was op vakantie en er was geen piloot meer in het vliegtuig.

Beleggers met meer dan gemiddelde vakkennis beleggen echter juist in startende fondsen. Dat doen ze omdat beginners vaak in de eerste drie jaar de beste prestaties leveren. De vakterm voor het risico van de markt is beta. Een aandeel dat veel meer fluctueert dan de markt heeft een hoge beta. Iemand die hoger scoort dan de markt met een gelijk of lager risico creeert alpha.

Gewone beleggingsfondsen zijn beta-spelletjes. Het spel bij hedge funds gaat om alpha: hoe laag kunnen we het risico houden en hoe hoog kunnen we dan scoren?

Mooi uitzicht
Als uw eerste indruk van deze materie is dat het maar gecompliceerd en gevaarlijk is hebt u gelijk. De hedge fund sector verenigt de beste beleggers ter wereld. Zij krijgen beter betaald dan wie ook, het zijn de topsporters van deze industrie. De markt verandert bliksemsnel. Strategieen en algorithmes verouderen in de klik van een muis.

Op een dag stapten we het kantoor van een beheerder in New York binnen. Direct bij het verlaten van de lift werden we overrompeld door een spectaculair uitzicht over de Zuidelijke helft van Manhattan. Tussen ons en de tientallen meters brede glazen wand stond slecht een receptie tafel met een vaas bloemen.

Onze gastheer wachtte ons op. “Mooi uitzicht’, zeiden wij bedremmeld. Hij glimlachte. “We come in here every day to kill”. Welkom in de wondere wereld van Alpha.


Klik hier om iedere maand gratis de IEX.nl Hedge fund-nieuwsbrief te ontvangen!


Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Kraland

Auteur:

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. Twee gezichten van Mammon
  2. Zeepbel? Geen kunst aan
  3. Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.