Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Waarom heeft Mercx het mis (2)

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Karel Mercx

Auteur:

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. Jammer dat dalingen voorbij zijn
  2. Blijf van goud af
  3. Gouden tijdperk op komst

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 20 januari 2015 13:15
    *" Staan deze drie indicatoren hoog, dan zijn de rendementen op lange termijn laag. "

    - Als je conclusie is dat de komende jaren er naar verwachting een laag rendement verwacht mag worden, dan lijkt me dat geheel terecht. Maar dat komt door het repressieve beleid van CB-en wereldwijd.

    Maw dure aandelen zijn geen bubbel of wijzen op dalende koersen (zodat de verwachte rendementen daarna weer normaal zullen zijn naar historisch gemiddelde), het wijst op het feit dat we de sjaak zijn door het repressieve beleid van CB en dus met een laag rendement genoegen moeten nemen.

    (Alhoewel volatiel met uitslagen van 50%, beweegt de japanse beurs als 20 jaar zijwaarts.)

    (dit alles om maar politici en financiele instellingen te steunen. Dit weer een gevolg van het feit dat de zowel de politieke als economische macht bij een bestuurlijke bovenlaag ligt die andere belangen hebben dan goed is voor de gemiddelde burger en belegger)

    *"Stel dat het in 2007 niet de waarderingen waren, maar de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Dan denk ik dat de kans groot is, dat er nu net zulke gekke dingen gebeuren."

    - Ja zo lust ik er ook nog wel een paar. Uiteraard heb je gelijk. Er zal altijd wel weer wat gebeuren. Dat denk ik zelf ook. En ik geloof dat de echte crisis nog moet komen die getriggerd zal worden door een onverwachte schok ergens.

    Dit heeft echter niks te maken met een verwachting dat de beurs nu gaat dalen omdat aandelen duur zouden zijn :-)
  2. Met Effekt 20 januari 2015 14:36
    Karel, bedankt dat je de moeite neemt om op de reacties te reageren!

    In een discussie gaat het om het uitwisselen van informatie. De interpretatie van die informatie mag iedereen zelf doen. Soms zijn we het met elkaar eens en soms niet; in dec/15 zien we wie gelijk had.

    Ondertussen "In the end the optimist and pessimist were both wrong. But the optimist enjoyed a better time."
  3. forum rang 4 theo1 20 januari 2015 15:03
    Eigenlijk is Karels argument heel simpel: aandelen zijn duur en dus gaan ze goedkoper worden in de toekomst.

    Volgens mij is er zo goed als niemand die gaat ontkennen dat aandelen over de brede linie gemeten aan de prijzige kant zijn.

    Volgens mij is er ook zo goed als niemand die gaat ontkennen dat aandelen ooit in de toekomst ook wel weer goedkoop zullen zijn.

    In die zin heeft Karel dus gelijk en verkondigt hij een waarheid als een koe. De vraag is of je daar ook iets aan hebt. Want je weet natuurlijk niet wanneer dat gaat gebeuren en ook niet op welke manier. Het kan een plotselinge crash zijn, een langzame daling, of een langere periode van underperformance.

    Daarnaast blijft de vraag wat je dan nu moet doen met die wijsheid. Je cash maar op de bank zetten met een gegarandeerd negatief rendement? Of obligaties kopen met ook een gegarandeerd negatief rendement? Wachten op een grote daling die misschien wel nooit gaat komen? Of toch maar aandelen? Of toch maar proberen om binnen dat universum van aandelen proberen die aandelen te vinden die niet al te duur zijn? Maar stockpicken is voor de die-hard asset allocators sowieso ketterij.

    En er zijn toch wel een aantal dingen die echt veranderd zijn:
    - consumentenbedrijven hebben hun waarde tegenwoordig vooral in merken zitten. Het is gewoon onmogelijk om een merk als Coca Cola opnieuw op te bouwen. De Q ratio voegt voor dat soort bedrijven niks toe, aangezien de meeste assets intangible zijn. Ooit had ieder bedrijf vooral heel veel stenen en ijzer op de balans staan. Nu hebben veel bedrijven nauwelijks meer tastbare assets.
    - producten zijn steeds onstoffelijker geworden. Je koopt niet meer een LP of een CD, maar muziek. Je koopt niet meer een stapel bedrukt papier, maar een verhaal. Rocksterren halen hun inkomen meer uit concerten (een ontastbaar product) en minder uit de verkoop van tastbare CDs. Digitale distributie haalt het laatste beetje materie weg uit dit soort producten. Dat elimineert voor een deel dure productie-infrastructuur en verhoogt de productiviteit en winstgevendheid structureel. Vooral bedrijven als Elsevier profiteren hier enorm van. Maar ook de hele internetsector, de hele softwaresector (Microsoft hoeft niet meer een CD in een doos te stoppen en die naar winkels te sturen, maar laat de klanten zelf windows van hun website downloaden) en in potentie ook kranten en tijdschriften.
    - opkomst van internet-retail. Dit vermindert de noodzaak van dure winkelpanden en opslagcapaciteit op onhandige locaties in stadscentra.
    - outsourcing. Vroeger had ieder bedrijf zijn kantinepersoneel en portier zelf in dienst. Tegenwoordig doet niemand dat meer. En daar zijn hele goede redenen voor.
    - globalisering. Dit drukt arbeidskosten. In de jaren '60 was de winstgevendheid van bedrijven zo laag omdat vakbonden toen erg sterk waren en steeds hogere lonen afdwongen. Dat is anno nu ondenkbaar geworden. Nu concurreert iedere fabrieksarbeider met een miljard Chinezen en iedere vrachtwagenchauffeur met horden Polen en Roemenen.
    - steeds verder gaande automatisering en robotisering. Daardoor kan de productiviteit van arbeid nog veel hoger worden.

    Dit zijn allemaal ontwikkelingen die echt zijn. Maar het zijn ook sluipende processen die de economie langzaam veranderen. Er is niet een echt punt in de tijd aan te wijzen waarop de globalisering begon. Dus waarderingen van bedrijven zullen blijven op en neer gaan, maar op lange termijn zul je misschien wel een langzaam stijgende tendens gaan zien die je nu op lange grafieken nog gemakkelijk als gekte kunt wegzetten. Ik denk ook dat het een beetje ouderwets is om veel waarde te hechten aan vaste activa. Je moet denk ik veel meer kijken naar cashflows, want dat is waar het om gaat in een wereld die virtueler is geworden.
  4. [verwijderd] 20 januari 2015 15:36
    Koersen zijn idd te hoog. Als de omzet stagneert, maar de winst neemt nog kennelijk toe, dan betekent dat niet dat beleggingen relatief goedkoop lijken. Het huidige beleid hoopt men de eigenlijke crash te dempen, ( hetgeen met 10 biljoen euro / dollar moet lukken), maar er dient hoe dan ook groei te komen om de koersen houdt baar te houden. Het laatste heb ik grote twijfels of dat de westerse wereld met 't bestaande beleid ook echt gaat lukken, daar de schuldenlast van de groep 25 tm 50 jaar thans veels te groot is eventuele bestedingstoename. Deze zal hooguit vervangingsbestedingen doen.
  5. nestel 20 januari 2015 18:39
    Als het regent in mei, dan is april voorbij...
    ;-)

    Griekenland o Griekenland...

    Niemand die je erover hoort. Verschuilen zich mooi achter de evt. QE rug van de ECB...
    Veel Grieken hebben de renschoenen al klaarstaan.
    Om hun geld van de banken af te halen... Toestroom neemt langzaamaan toe...
    Velen kiezen het zekere voor het onzekere...
  6. Belegde boterham 20 januari 2015 19:56
    Goede punten Theo,

    Wil daarbij nog wel toevoegen, dat als het 'eindelijk' macro economisch beter gaat, met name in de EU, en de bedrijfswinsten niet teveel omhoogschieten, we jaren van een zijwaartse voortkabbelende beurs kunnen krijgen.

    Jaren van lichte groei en de nu te dure aandelen kabbelen rustig voort en dan niet in de markt zitten is zonde van je geld...

    Net als de analyses vandaag dat Unilever eigenlijk wat duur is. Dit zal ongetwijfeld volgens enkele ratio's maar naar mijn idee heeft een UN genoeg in de pijplijn om de huidige koers de komende jaren te doen verbleken (in positieve zin dan welteverstaan) :-)

    En zo zijn er nog tal van fondsen te vinden.

  7. holenbeer 20 januari 2015 21:59
    quote:

    Eventus docebit schreef op 20 januari 2015 21:23:

    Ach, en anders hebben we altijd nog het dividend :-)
    Precies. Kijk maar naar het verschil tussen de AEX en de AEX-herbeleggingsindex, tussen alleen koerswinst en koerswinst plus herbelegd dividend.
    En kijk eens naar het verschil tussen die 2 in recessies.
  8. forum rang 4 theo1 21 januari 2015 12:40
    quote:

    Eventus docebit schreef op 20 januari 2015 21:23:

    Ach, en anders hebben we altijd nog het dividend :-)
    Een bedrijf als Unilever betaalt een dividend dat 3x zo hoog is als de rente op een 10jarige Nederlandse staatsobligatie. Wat mij betreft is dat een heel gemakkelijke keuze. Iedere cent koerswinst is dan slagroom op de taart.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.