Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Een onderhuidse beving van Frank

Het was me het weekje wel: van de bloedige moorden in Parijs een week eerder naar de uitschakeling van terreurverdachten in België door de politie en daarmee verscherpte bewaking van Joodse instellingen en belangrijke gebouwen. Het leger wordt overal ingezet maar ondertussen is er zogenaamd niets aan de hand.

Ondertussen waren er Griekse banken die wankelden na een bankrun, wat niet eens de kranten wist te halen. Ook staan er de Griekse verkiezingen voor de deur. Op de 25ste weten we waarschijnlijk of we ooit iets van ons geld terug zien. De beurs in Athene bleef onder druk staan.

 

Frankrijk is financieel gezien ook nog steeds in de problemen door het begrotingstekort. Daarbij onderneemt het land geen stappen om de economie te vernieuwen of te verbeteren. Vergrijzing en de effecten van de globale economie geven daar wel noodzakelijke redenen voor.

Frank en euro

Maar het meest opvallende nieuws afgelopen week dat de man in de straat nauwelijks bereikte, was natuurlijk de stap van de Zwitserse centrale bank: ze koppelden de frank van de euro.

Door deze aktie ging in een paar seconden de frank 28% hoger en hierdoor raken Zwisterse exportbedrijven in de problemen, maar ook hedgefunds en valutabrokers hadden grote problemen:

Om even aan te geven hoe snel het ging:

  • Citigroup verloor op één dag 150 miljoen dollar door de ontkoppeling
  • Deutsche Bank 150 miljoen euro
  • Barclays rond de 100 miljoen

Allemaal behoorlijke bedragen. Het illustreert wat de kosten worden bij een groter event dat wel de voorpagina’s haalt.

Ondertussen gaat de beurs vrolijk omhoog. Natuurlijk niet alle beurzen, neem even een paar Zwitserse fondsen als voorbeeld. Nestlé ging even van 75 naar 65 dus verloor even 15% van de marktwaarde.

 

Een ander voorbeeld is Swatch, dit bedrijf ging van boven de 100 naar onder de 70...

 

Waarom nu de loskoppeling van de frank?

Is het dat de Zwitsers meer weten over wat Draghi gaat doen, of juist niet gaat doen? Of wat de bankiers denken dat er in Griekenland gaat gebeuren na de verkiezingen? De centrale banken hebben ongetwijfeld contact met elkaar gehad alvorens de Zwitsers de stap zetten.

Dus zo voor een QE-programma is de timing minimaal opmerkelijk. Een week hadden ze het toch nog wel kunnen uithouden?

 

Maar door de valuta-actie ging de Zwitserse marktindex SMI zwaar omlaag en was er een heel apart patroon te zien, dat je als technische analist niet vaak ziet. Een val vanaf de top.

Als technische analist zit je te wachten op een topformatie, dubbeltop, hoofdschouder of iets van dien, maar die kregen we niet. En om te zien hoe ernstig de daling is moet u ook maar even naar de lange termijn kijken.

 

Andere valutaproblemen? Ik heb in eerdere columns de huidige marktsituatie vergeleken met 1998, toen hadden we de Aziëcrisis met de aanval van valuta van hedgefunds. Dus wie is next? De Britse pond? De pond blijft maar glijden. Waar stopt het?

 

Goud en zilver lopen weer op, maar dat werd ook wel weer tijd.

 

De aandelenbeurzen in euroland gingen na een kort dip weer vrolijk omhoog en vreemd genoeg bleven de rentes dalen. Als de AEX aan de bovenkant uitbreekt, moeten we mee doen in deze bizarre situatie.

 

De DAX in Duitsland schoot ook omhoog, wat best vreemd te noemen is. Als u aflopen week een stoploss had inliggen of u had een turbo long dan was de kans groot dat u even in de daling geraakt werd. Ook ik ben even uit de markt gegaan en durfde niet dezelfde dag terug.

Pas een dag later was ik bijgekomen van de misselijkmakende beweging. Gelukkig sta ik met mijn fund nog positief voor de maand. Ik doe dus steeds ook nog mee omhoog maar heb wel grote posities omlaag.

 

Echter op korte termijn hebben we nog een koopsignaal in de CAC40, dit ondanks eerder genoemde problemen. Maar op langere termijn is er met enige fantasie best een hoofdschouder te herkennen in de CAC40. Dus vroeg of laat komt er een beweging omlaag.

 

Mijn negatieve gedachten worden gevoed doordat we in de Amerikaanse S&P 500 nog een verkoopsignaal hebben. Ook dreigt de koers door steunlijnen te zakken.

 

Dit plaatje wordt ook bevestigd door de totalemarktindex of ook wel de Wilshire 5000 genoemd. Ook deze index zit op een belangrijk niveau en natuurlijk kan het herstellen vanaf dit moment maar als de koers niet herstelt en doorzakt, krijgen we een versnelling omlaag.

 

De smallcapindex Russell 2000 is ook nog steeds zwak.

 

Wat me ook nog steeds verbaast is dat de grote gevolgen van een lagere olieprijs ook nog niet echt hard doorwerken in de diverse indices.

 

Wel zien we acties vanuit de olie-industrie en de servicebedrijven. Het Amerikaanse Schlumberger gaat 9000 mensen ontslaan. Maar ook bedrijven als Shell, BP hebben aangekondigd de productie op de Noordzee te verminderen. Op lange termijn komt er dus minder aanbod.

Ook andere commodityprijzen gaan omlaag, zo is de koperprijs ook omlaag gedoken. Goed nieuws voor de NS want dan wordt het minder aanlokkelijk om koper te stellen. Maar ook het terugvallen van de koperprijs zegt iets over hoe het me de reële economie wereldwijd gaat.

 

De volatiliteit gedistilleerd uit de optieprijzen is iets opgelopen en is net op een vervelend niveau: rond de 21 en als de rust wederkeert dan staat de VIX weer rond de 12. Een halvering van de volatility en dus ook de halvering van de prijs en dus de waarde van gekochte opties...

Maar anderzijds als het verder doorzakt of er rare dingen gebeuren met de Grieken of QE dan kan de volatiliteit ook met gemak verdubbelen. Kortom voor zowel de kopers als de verkopers een moeilijk moment.

 

Nog meer problemen

Nog een ding wat even niemand aandacht geeft: de temperatuurstijging op de aarde. Nu ben ik een klimaatscepticus en ben altijd van mening dat de aarde zo lang bestaat dat je op kort termijn niets kan zeggen over de trend. Dus over een datazet van vijf jaar kunnen we weinig zeggen.

Maar nu we in 2014 het warmste jaar hadden sinds de eerste meting in 1880 zet me dit toch aan het denken.

Frank zorgt voor daling DSM

En omdat mijn naamgenoot Frank zorgde voor de daling in DSM wil ik ondanks al mijn zorgen toch een gokje wagen in een long in DSM. Ik denk dat het allemaal iets te hard gegaan is.

 

En Apple dan? Op BNR liet ik me vrijdag verleiden om positief te zijn op Apple en ja ik heb winst genomen in mijn puts maar hoewel ik een kortetermijnsteun zie is het niet zo dat ik voor de heel lange termijn positief ben op het aandeel. Maar Zwitsers neutraal mag je me wel noemen op dit aandeel.

 

Al de problemen die ik in deze column en vorige columns benoemd heb kunnen wat mij betreft gemakkelijk vanuit een onderhuidse beving op de beurzen tot een Tsunami-beweging leiden.

Het is nog te vroeg voor een Code Rood, maar een beetje opletten kan geen kwaad zeker niet rond Draghi en de Griekse verkiezing.

NB. iedereen nog bedankt voor de positieve reacties op mijn vorige column.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 januari 2015 10:05
    " Ondertussen gaat de beurs vrolijk omhoog. Natuurlijk niet alle beurzen, neem even een paar Zwitserse fondsen als voorbeeld. Nestlé ging even van 75 naar 65 dus verloor even 15% van de marktwaard "

    Geachte heer Smiths,
    Bovenstaande en de verder door u genoemde koersdalingen in Zwitserland zijn er alleen in Zwitserse frank, in Euro ziet de koersontwikkeling er geheel anders uit, vrijwel neutraal zelfs.
  2. [verwijderd] 19 januari 2015 10:14
    Op dit moment pariteit EU/ZwFr wat een jaar geleden al door economen van de SNB werd aangegeven door prijsvergelijk van een produkt(werd me verteld). De markt had dat al ingeprijsd maar sommige brokers niet? Bovendien heeft de SNB al een 'koppeling' met de BRICS landen in gang gezet. Ook op tijd? Wantrouwen in politiek en dus goud omhoog, die vuistregel schijnt wel te werken. Er schijnt behoorlijke geldinstroom te zijn in Dld want wie weet wordt het weer een DM ipv euro? Warmer worden vd aarde? Over de vele sneeuwval en groter wordende ijsoppervlakten lees ik niets maar ja ik leef in Holland achter door media opgerichte info-dijken.
  3. [verwijderd] 19 januari 2015 14:27
    "Ondertussen waren er Griekse banken die wankelden na een bankrun, wat niet eens de kranten wist te halen"

    Die werd aangewakkerd doordat Angela Merkel riep dat Griekenland uit de Euro moest als Syriza wint (een partij die haaks staat op het beleid van Merkel).

    Als dat in de pers komt dan zouden journalisten moeten uitleggen dat daar de oorzaak te vinden is, en dan komt ook de Duitse bemoeizucht met soevereine landen op de voorpagina, dus zwijgt men dat liever weg denk ik zodat het niet opvalt.
  4. retsok 19 januari 2015 14:41
    The Euro is our currency, but it’s your problem....who's next...hmmm...

    Ach ja, die media...zijn ze nu wel onafhankelijk of nie...hmmm

    There is also a full scale war going on in Ukraine unfortunately the US controlled media around the world does not believe you should know of this for some reason only known to the CIA. Ukraine is broke and will likely be completely out of money in less than 5 weeks. So why would the CIA start further hostilities between Ukraine and Russia when Ukraine has no money and their elite troops get crushed every time they go into battle against the rebels. Putin again last week offered another peace plan that would just keep things as they are and stop the fighting but Kiev wants to fight. Remember the people that are now running the country are Americans that have just been given Ukraine citizenship. Their currency has fallen 50% which means the prices they pay for imports is up 50% the past year. They have no chance of paying any debt back so who is going to give them more debt that will never be paid back to continue a losing war? There is a plan here this is not occurring in abstract.
  5. [verwijderd] 19 januari 2015 17:59
    Wederom een zeer leeswaardig "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!" artikel!

    @retsok Indeed, instead of going to the Secury Counsel of the UN or the Peace Palace in The Hague in The Netherlands the suffering people of the eurozone can always try with the faremost strongest policeman of the World You Naait Het Steeds in that case a war with Russia, which country has after the sanctions as Empire of The Evil and the Red Danger for instance for the tiny problem for the ticking bomb under the smelting ice under Siberië until the end of times all the key's in hand for all the tiny problem's for all other country's with high, low or very, very, very low wages.

    @MichaelDouglas Wat zou er er in retorische zin over Apple, de perfecte Koning van de slimme priegelschermpjes van de gsm's die geen snoer meer hebben waarop iedereen met zijn of haar vette vingers kan drukken en de slimme internetindustrie die geen lopende band met de gevolgen van dien voor de werkgelegenheid zoals in de spookstad Detroit is te zien te zeggen zijn.
  6. Brogembank 19 januari 2015 19:41
    quote:

    Poppenkast schreef op 19 januari 2015 19:05:

    Wat mij opvalt is dat er weinig gezegd wordt over de glijvlucht van de euro en de hiermede gepaard gaande inflatie. Dat wordt nog slechter voor de koopkracht en de economie. Dat kan voor sociale onrust zorgen.
    @ Poppenkast
    Mooie angle stipt u hiermee aan: door de daling van de euro t.o.v. andere relevante valuta krijgen wij als vanzelf die inflatie waarvan iedereen roept dat deze hoognodig is; persoonlijk begrijp ik niet waarom ik inflatie als een heilig doel moet zien? Met twee procent inflatie -het streefgetal- hebben we ook 2 procent "groei"???

    of schop ik nu tegen een heilig EU-huisje aan? Zero inflation should be the ECB"s aim!

    Fijne avond allen, ik geniet van mijn cash Zwitserse francs/Nestlé, Britse en US aandelen, een aanzienlijk lagere opnieuw afgesloten hypotheekrente en nog wat van dat soort benefits.
    (En natuurlijk een goed glas wijn)
    Prima zo, hou'en zo die gaat!

    Brogem
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.