Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Nieuwe klimaatkansen

Op 2 november kwam de IPCC (Intergovernmental Panel on Climat Change) met een nieuw rapport. In de IPCC brengen de Verenigde Naties honderden wetenschappers bijeen om op basis van duizenden studies onafhankelijk advies over het klimaat uit te brengen.

Als we zo met energie blijven omgaan als nu, zijn de vooruitzichten wederom versomberd. Een paar uit de reeks verontrustende statistieken zijn:

  • We zullen eenderde tot driekwart van al onze gletsjers kwijtraken.
  • Van de bovenste laag van eeuwig gevroren gronden (permafrost) zal 80% smelten, waardoor nog meer methaan – een zeer krachtig broeikasgas – zal vrijkomen.
  • Tegen het einde van de eeuw zal de zeespiegel bijna zeker met een halve tot een hele meter zijn gestegen.

Europees voortouw

Gelukkig had de Europese Unie net hiervoor, op 23 oktober, haar klimaatdoelstellingen aangescherpt. Europese regeringsleiders hebben nieuwe ambities voor de jaren ná 2020 – tot daar was er al een gezamenlijk plan – uitgesproken. Nu moet de Europese Unie in 2030:

  • 40% minder CO2 uitstoten vergeleken met 1990
  • 30% zuiniger met energie omgaan
  • 27% van haar energie duurzaam produceren

China en de Verenigde Staten

Een paar dagen geleden gebeurde er nog veel meer opmerkelijks. Na bijna twintig jaar van klimaatruzie wisten China en de Verenigde Staten een akkoord te bereiken:

  • De Chinese President Xi Jinping beloofde emissies van zijn land na het jaar 2030 niet meer te laten groeien.
  • De Amerikaanse President Obama committeerde de Verenigde Staten aan een reductie van meer dan een kwart van haar CO2-uitstoot vóór 2025 (ten opzichte van 2005).

Natuurlijk kunnen we hier heel cynisch over doen. De beloofde reducties gaan beslist niet ver genoeg om dramatische klimaatverandering tegen te gaan.

De winst ligt echter daarin dat de twee supermachten – tevens de grootste klimaatvervuilers – de weg hebben vrij gemaakt voor een wereldwijd akkoord voor emissiereductie.

Grote ambities

 

Dat akkoord moet eind volgend jaar in Parijs worden gemaakt. De ambities van de Verenigde Staten en China zijn niet mals. Een paar feiten helpen mij om de boel te waarderen:

  • De Republikeinen hebben net de meerderheid in zowel congres als senaat gewonnen. Veel Republikeinse leiders zeggen dat klimaatverandering een fabeltje is. Zij zullen het Obama niet makkelijk maken om daad wij woord te voegen.

  • De Verenigde Staten moeten het tempo van emissiereducties meer dan verdubbelen vergeleken met de periode 2005 tot 2020.

  • China wil tot 2030 20% van haar energie duurzaam produceren, vooral uit nieuwe investeringen in zonne- en windenergie. Deze nieuw op te wekken energie is even veel als alle huidige stroomproductie in de Verenigde Staten bij elkaar!

Het moge duidelijk zijn welke kansen deze ontwikkelingen bieden voor beleggers in hernieuwbare energie!

Laat ons hopen dat het akkoord op wereldschaal volgend jaar in Parijs ook echt wordt bereikt. Alleen met de zekerheid van een bindende overeenkomst tussen overheden zullen de nodige investeringen ook van de grond komen. 


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Manuel Adamini

Auteur:

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. Bloeddiamanten
  2. Het kán verantwoord
  3. 2015: olie en klimaat

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2014 11:39
    Na Climategate is van de geloofwaardigheid van de IPPC weinig meer over. Laten we ons maar bij de feiten houden: al 18 jaar (!) is er geen opwarming van de aarde gemeten. "Klimaatambities" zijn vooral politiek ingestoken, en pakken negatief uit voor economie.

    In NL zorgt bijvoorbeeld het energieakkoord (18 miljard subsidie voor wind) voor een aanzienlijke verarming van gezinnen (zie Groene Rekenkamer) zonder dat daarbij CO2 uitstoot noemenswaardig wordt teruggedrongen.

    Het meest stuitend is nog wel dat de subsidie niet bij burgers terechtkomt maar bij kapitaalkrachtige, zeer grote beleggers. Minister Kamp is nu zelfs bezig om het salderen van zonnepalen bij burgers aan banden te leggen (zie recent artikel in blad Vereniging Eigen Huis). Na 2020 is het afgelopen met de pret voor de bezitters van zonnepanelen. Ze moeten dan ook energieheffing gaan betalen over teruggeleverde stroom.

    Als " Climate change" al geen hoax is, dan is het wel een vorm van "crony kapitalisme" verkocht al ethisch beleggen.
  2. Ruud100 19 november 2014 14:06
    Of wat dacht je van die Windmolens die ons klimaat moeten redden?
    Zodra de subsidie stopt, zagen we ze om.

    Blijven volhouden dat er een klimaatprobleem is?
    Nou denk dan dat er eerst eens een onderzoek moet komen naar de mensen die dit voor ons aan het oplossen zijn. Want de huidige oplossingen kosten alleen bakken met geld zonder dat het klimaar er ook maar iets mee opschiet.

    Hun enige doel is kennelijk hun zakken volproppen met geld en het klimaat interesseert ze verder geen bal.
  3. geobeo 19 november 2014 15:24
    Eens met bovenstaande reacties. Het klimaat wordt als excuus gebruikt om enorme bakken met geld rond te pompen zonder dat er vastgesteld is dat CO2 het grote probleem, zonder dat vastgesteld is dat mensen de hoeveelheid CO2 significant kunnen beinvloeden, zonder dat vastgesteld is en begrepen wordt welke hoeveelheid CO2 precies wenselijk is. En zonder het probleem te kennen wordt gigantisch veel geld gepompt in een oplossing (windmolens en zonnepanelen) waarvan van te voren vast staat dat die zowieso niets tot weinig uithaalt (behalve het fors laten stijgen van de energie prijs).

    Totale waanzin en ik durf zelfs zo ver te gaan als het woord corruptie te gebruiken. Windmolen maffia.

    Zodra de subsidie stopt, stort het circus als een kaartenhuis in elkaar. Vooral Duitsland is zichzelf met een energiewende waanzin keihard in de voet aan het schieten. Duurste energie ter wereld en meer CO2 uitstoot dan voorheen. En dat wordt alleen maar erger naarmate ze meer kerncentrales uitschakelen.
  4. [verwijderd] 19 november 2014 15:54
    Er wordt zoveel onzin verkocht. Te weinig CO2 is veel erger, dan bevriezen we met zn allen.De aarde koelt af! Vulkanen stoppen uiteindelijk (grootste CO2 producenten) en dan is het einde oefening. Maar dit duurt nog wel even :)

    Dat je zuinig omgaat met de grondstoffen ben ik het mee eens.

  5. [verwijderd] 24 november 2014 04:01
    Wat een kortzichtige reacties ! Enkele dagen terug op tv: beelden van gletsjers in Noorwegen die snel in lengte afnemen. Berichten uit Nepal: mensen hebben last van smeltende gletsjers.
    Ten noorden van Canada: problemen voor ijsberen vanwege krimpende ijsvlaktes.

    Komt zeker allemaal door afkoeling van de aarde?

    En zelfs in het geval dat de opwarming niet door alle menselijk vervuiling komt: alleen al in China sterven 100.000 mensen per jaar tgv luchtvervuiling.... dan is schone energie geen slechte zaak lijkt mij !

    Helaas, ik vrees dat het niet goed gaat komen. 70% van de mensheid is kortzichtig en ....
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.