Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Bulls versus bears (7):
Freddie en event risk

Zowel de stieren als de beren voeren voortdurend diverse bijzondere fenomenen aan om hun gelijk te krijgen. Eerst hadden we Irak, toen Sars. Beide zouden de wereld op hun kop zetten. Dat viel achteraf mee. Zoals meestal. Op dit moment zijn er weinig van dit soort angstverhalen.

Alleen is er de aanhoudende stroom met Freddie Mac-geruchten. Zoals u wellicht weet, heeft Freddie de winsten in het verleden wat naar beneden bijgesteld, zodat ze in de toekomst een mooie winstgroeilijn kan laten zien.

Dat is boekhoudkundige manipulatie en dat mag niet. Het kostte de gehele top van Freddie de kop. De nieuwe voorzitter Parsegian is intussen ook al weer weg. Hij zat er pas sinds juni, maar schijnt ook met de zaak te maken hebben.

Buikpijn
Hoe de vork ook in de steel zit, dit zijn berichten waar u als belegger zenuwachtig van wordt, maar het heeft weinig economische betekenis. Een ander Freddie Mac-angst wordt veroorzaakt door de optieconstructies van Freddie. Een gemiddelde Amerikaanse kan namelijk zijn hypotheek zonder boete vervroegd aflossen.

Dat betekent dat als de rente daalt, Freddie haar geld vervroegd terug krijgt en als de rente stijgt, blijft ze met lange leningen zitten die flink minder waard worden. Dat is een drama voor iemand die dit probeert te beheersen. Want of de rente nu stijgt en daalt, hij of zij zit altijd met verlies. Nu heeft Freddie dit risico met opties afgedekt, wordt gezegd.

Ieder logisch denkend mens vraagt zich natuurlijk af, hoe je een verliesgevend contract met opties winstgevend kan maken. Als deze constructie altijd al heeft bestaan, waarom worden er dan nog hypotheken verstrekt? Ergens in de toekomst komen dergelijke fenomenen weer om de hoek kijken en staan er koppen in de krant, waar u buikpuin van krijgt.

Veel geld verdienen
Wat het is, weet niemand. Een verschrikkelijke terroristische aanval, of een voortdurende chaos in Irak? Misschien wel verhalen over de effecten van de klimaatverandering. Die signalen beginnen duidelijk te worden. Als diverse overheden besluiten daadwerkelijk iets aan het milieu doen, schaadt dat de economische groei.

Denkt u bijvoorbeeld aan een Kwartje van JPvoor benzine, of een belastingverhoging om onze dijken te versterken. Dat is goed, maar niet goed voor de economie. Wat voor verhalen er op de beurs rondspoken, let altijd goed op wat de massa op dat moment doet. Als het nieuws opgepakt wordt, kan er hysterie of paniek ontstaan

Als u op zo’n moment het tegenoverstelde van de massa doet, kunt u veel geld verdienen.

 
 
 
 
 
 
Klik hier om te reageren en te discussiëren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Corné van Zeijl: Bulls versus bears
Greenspan en de rente (6)
Joe Sixpack’s budget (5)
Wel en wee bedrijven (4)
De winstontwikkeling (3)
De dollar en de euro (2)
Aandelenwaardering (1)
 
 
 
 
 
 

Corné van Zeijl is hoofd beleggingen bij Zurich, waar hij eindverantwoordelijk is voor de beleggingsportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Voor de Zurich portefeuille belegt hij voornamelijk in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard euro. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.