Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Ackman op het Damrak

Ackman op het Damrak

Komende maandagochtend fietsen we op weg naar de IEX-redactie even langs het Damrak, want het gebeurt niet iedere dag dat een van 's werelds beroemdste beleggers daar op de gong slaat. En het gebeurt ook niet iedere dag dat Amsterdam een IPO van zo'n 6,5 miljard dollar meemaakt.

Bill Ackman is op dit moment de meeste gevreesde activistische hedgefundmanager ter wereld (die andere liet vandaag ook van zich horen, op een ongebruikelijk milde toon) en dit weekend strijkt hij met een gevolg van zo'n 80 medewerkers - het betere bedrijfsuitje - neer in Amsterdam om de beursgang van zijn Pershing Square Holdings te vieren. 

Voor de crisis losbarstte had Euronext Amsterdam zich al geprofileerd als lievelingsbeurs voor grote hedgefunds en met de komst van Bill Ackman blaast het die status weer nieuw leven in. Sterker, Amsterdam is na maandag in één klap de thuishaven van het - met afstand - grootste beursgenoteerde hedgefund in de wereld. 

Overigens is de IPO zelf 3 miljard dollar groot - opgehoogd van 2 miljard nadat de belangstelling erg groot bleek - en wordt er daarnaast ook nog eens 3,5 miljard dollar aan bestaande participaties in Ackmans fonds omgezet in nieuwe genoteerde aandelen.

Discount of premie?

Waarom wil Ackman eigenlijk zijn fonds aan de beurs noteren? Hedgefundmanagers zijn over het algemeen niet zo happig op de transparantie en zichtbaarheid die doorgaans van beursfondsen wordt verlangd. Maar Ackman is een activist, die zich graag langere tijd wil vastbijten in de bedrijven waarin hij investeert.

In een besloten fonds kunnen beleggers alleen maar uitstappen door hun geld terug te vragen. En als er veel beleggers tegelijk hun geld terug willen, zoals in 2008/2009 bij veel hedgefunds gebeurde, moet het fonds strategische posities gaan verkopen. Door de aandelen aan de beurs te noteren kunnen beleggers makkelijk in- en uitstappen zonder dat het fonds posities moet afbouwen en heeft Ackman bovendien een flink bedrag aan vers inzetbaar kapitaal opgehaald.

Gaat het een succes worden, maandag? Moeilijk te zeggen. De interesse onder beleggers was in ieder geval groot, maar wat het aandeel in de handel gaat doen hangt van veel factoren af. Closed end hedgefunds met een beursnotering, zoals het 1 miljard dollar grote Brevin Howard, noteren vaak tegen een discount ten opzichte van de intrinsieke waarde, maar Ackman mikt op par of zelfs een lichte premie.

Meedoen alleen via-via of achteraf

Om dat te bereiken geeft hij beleggers in het genoteerde fonds een korting van 20% op de performance fee (die dus van 20% naar 16% zakt). Ook geeft hij aan dat de beursgang niet is om te cashen. Er zijn geen grote aandeelhouders die deze beursgang gebruiken om een exit te maken.

Wat op korte termijn een positief effect zou kunnen hebben is het feit dat Bill Ackman in Amerika een grote schare particuliere beleggers tot zijn volgelingen mag rekenen. Die Amerikaanse particulieren konden echter niet inschrijven, dis de mogelijkheid bestaat dat die na de beursgang op het Damrak gaan inkopen - met de nadruk op mogelijkheid. Maar verwacht geen Alibaba- (of vooruit, Imtech-)achtige taferelen

En Nederlandse beleggers? De inschrijving is al gesloten, dus meedoen met de IPO kunt u vergeten. Alleen via-via, bijvoorbeeld via het Theta Legends Fund, dat als bestaande Nederlandse klant van Ackman een allocatie heeft gekregen, zou je kunnen meeliften, of anders maandag, gewoon bij uw lokale beurs op de hoek. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.