Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Van risicometer naar scenariometer

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 theo1 31 juli 2014 12:03
    Grotendeels mee eens Marcel.

    Dit is precies mijn kritiek op de hele asset allocation manie. In theorie is het ongetwijfeld helemaal juist en in het laboratorium werkt het misschien ook wel, maar in de praktijk leidt het veel te veel tot gemakzuchtig vakjesdenken. Staatsobligaties gelden als superveilig. Maar intussen is Argentinië nu al voor de tweede keer bankroet in 15 jaar tijd. En Griekse en Russische staatsobligaties zou ik ook niet willen aanraden aan de risicomijdende belegger. Aan geen enkele belegger trouwens, met als enige eventuele uitzondering vulture funds. En de meest veilige, namelijk Duitse, Britse of Amerikaanse, alleen als je bereid bent tot einddatum te blijven zitten.

    Je zult toch weer iedere obligatie en ieder aandeel op zijn eigen merites moeten beoordelen. En dan ben je toch weer aan het stockpicken. Naar mijn mening kun je daar gewoon niet aan ontsnappen, behalve dan door domweg een ETF op de hele markt te nemen. Maar dan wéét je dat je ook door alle risico's van de markt getroffen gaat worden, want je zit (voor een klein deel) in alle ongelukken.

    De hele gedachte achter dat idee van één cijfer dat alles samenvat is dat iedereen dat kan begrijpen. Als je gaat werken met scenario's, krijg je een ander probleem terug. Je kunt uitrekenen wat er gebeurt met obligaties als de rente met x% stijgt, maar wie zegt dat dat gaat gebeuren? En hoe zit het met hoofdsomrisico? In veel gevallen ook niet verwaarloosbaar. En met aandelen is het nog ingewikkelder, want die worden niet primair gedreven door de rentestand, maar door de prestaties van het bedrijf. Die worden dan wel weer indirect beïnvloed door de rente, maar dat werkt allemaal niet zo lekker overzichtelijk.
  2. [verwijderd] 1 augustus 2014 17:07
    quote:

    theo1 schreef op 31 juli 2014 12:03:

    Maar intussen is Argentinië nu al voor de tweede keer bankroet in 15 jaar tijd.
    Mwa... dat zijn enkele machtige hedgefondsen (vulture funds) die oude afgeschreven Argentijnse schuld met junkstatus voor een prikkie hadden gekocht en nu aflossing van het nominale bedrag eisen. Hun investering in die waardeloze obligaties bedroeg 48 miljoen, en nu willen ze 1,5 miljard vangen...

    Als een nietsontziend hedgefonds de economie van een land kapot kan krijgen dan zijn we met kapitalisme te ver doorgeschoten... Ik denk dan ook dat het niet zo ver komt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.