Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Geen beweging, geen risico

De VIX is op een zevenjaars laagtepunt en is een implied volatility-meter. Het geeft dus de bewegelijkheid aan maar volatiliteit is ook in veel studies een risicomaatstaf. Kortom het feit dat de VIX op het laagste punt in zeven jaar staat betekent dus ook dat we al zeven jaar niet zo weinig risico hebben gehad of althans niet ingeprijsd.

Maar in de afgelopen zeven jaar zijn de buy backs, de inkoopprogramma’s van bedrijvennog niet op het huidige topniveau geweest. Terwijl de winstgevendheid helemaal niet op een hoogtepunt staat. Ook is de inkomensongelijkheid nog nooit zo groot geweest.

Ter illustratie: in het Verenigd Koninkrijk leeft 33% van de huishoudens onder de minimale levensstandaard, in de jaren tachtig was dit 14%.

Ik geloof dat de inkomensongelijkheid net als in de jaren dertig tot grote problemen gaat leiden. We hebben immers maar een heel kleine groep échte consumenten.

Vooruitgang

Maar er spelen op dit moment nog veel meer zaken, die op korte termijn grote beweging kunnen geven. De verandering van techniek zorgt bijvoorbeeld voor grote veranderingen:

  • Taxi’s hebben last van een app (Uber). In de muziekwereld heeft de digitalisering jaren geleden al dramatische gevolgen gehad en zijn heel wat bandjes en platenzaenk in de problemen geraakt (Freerecord).
  • In de boekensector zien we ook enorme veranderingen door digitale varianten en door internet. Winkels in het algemeen hebben het sowieso moeilijker door online-verkopers.
  • Ook de hotelbranche heeft grote problemen door de mensen die op de bank slapen bij particulieren.

Kortom er zijn grote dingen aan de hand. Dit zijn allemaal negatieve dingen voor de marges van bedrijven.

Om ook een goede ontwikkeling te noemen, door de stamceltechniek zal de ontwikkeling van medicijnen met de helft verkort worden. Ook kunnen bijverschijnselen veel sneller in kaart gebracht worden.

Meer beweeglijkheid

Toch nog even een negatief ding wat er speelt en wat tot volatiliteit kan leiden: de afwikkeling van de woekerpolissen. Dit heeft grote effecten op de toekomstige winstgevendheid maar ook op de huidige winstgevendheid. Zeker met de IPO van NN heeft dit grote gevolgen.

Ook de rente kan nog voor volatiliteit gaan zorgen. De rente staat op nul en de economieën doen nog niet zo veel de balansen van de overheden en centrale banken groeien als kool, de truc kan lukken en dan krijgen we hogere rente. Maar het kan ook mislukken…

Voor de rest is er natuurlijk Irak en de relatie met de olieprijs en de olieproducerende bedrijven. Zoals RDSA die daar groot zit. De markt maakt zich helemaal niet druk en RDSA gaat naar hoge niveaus. Nu kun je best enthousiast zijn maar nogmaals zijn er niet heel veel onderhuidse risico’s?

Optierisico

Opties zijn nu met een lage volatility spotgoedkoop. Ik zal dit even uitleggen, u kunt ook naar de app van Euronext gaan of naar de website Option-price.com.

U ziet dan dat als u een dertigdaagse looptijd neemt en de volatility op de huidige 9 zet, dan is de at the money-call en de -put respectievelijk 1,07 en 0,99

Zou de vol op een meer normaal niveau van 18 zijn, dan zouden diezelfde at the moneys eigenlijk het dubbele doen: namelijk de call 2,10 en de put 2,02.

Zou er een klein beetje paniek zijn, dan zal de volatility naar bijvorbeeld 40 kunnen schieten en dan zouden de opties weer ruwweg verdubbelen en naar 4,61 en 4,53 gaan.

Hierbij is het goed te bedenken dat als er een grote onverwachtse beweging komt de vol ook gemakkelijk naar de 100 kan schieten.

Kortom moet u nu opties schrijven? Of juist kopen? Natuurlijk lopen uw opties waardeloos af als er niks gebeurt, maar de investeringen zijn zo laag dat een gokje op zijn plaats is.

Beweging komt er, linksom of rechtsom. De huidige vol zorgt voor lage margins en dus als de beweging wel komt krijgt iedereen ineens een margin call.

Lage vol zou niet goed voor de brokers moeten zijnen toch schoot Binck vrijdag flink omhoog.

Geen risico

Terug naar de VIX. Het verhaal dat er geen risico in de wereld is, is leuk om uit te leggen aan alle vluchtelingen in de wereld. Op dit moment zijn er meer dan 51 miljoen mensen op drift en dit is meer dan in de Tweede Wereldoorlog.

Ook is het leuk om dit VIX-verhaal in de Oekraïne te vertellen nu ze net van gas zijn afgesneden en laten we het niet vergeten in Irak te vertellen. De burgeroorlog in Irak kan met gemak een wereldoorlog veroorzaken. Maar wij zien geen risico toch?

Nu is niet iedereen ervan overtuigd dat een lage volatility ook gemakkelijk kan leiden tot grote bewegingen want eerlijkheidshalve is het ook goed te vertelen dat in de jaren zestig de volatility ook lang zeer laag is geweest zonder noemenswaardige effecten op aandelen.

Natuurlijk is de lage VIX gelinkt met de S&P 500 die steeds maar records neerzet en nergens meer op reageert. Het verhaal is dat als de rente zo laag is iedereen maar gaat speculeren in de aandelenmarkt die daarom omhoog gaat.

Maar wat schiet de 99% daarmee op? De lage rente maakt namelijk ondertussen ook de pensioenen kapot.

De beurs en de brokers verdienen aan beweging want beweging is handel en dus zouden die last moeten hebben van lage volatiliteit. We zagen net al Binck die daar helemaal niet mee heeft. Maar ook bij de andere banken zien we niets terug van de VIX.

Waarom ging goud omhoog?

Opvallend is wel dat als er geen risico in de wereld is waarom gaan de goud- en zilverprijs dan omhoog? En waarom gaat de Baltic Dry Index (de index van bulkgoederen) nog steeds omlaag als het mogelijkerwijs beter gaat met de economie?

Als ik dan toch nog even negatief moet doen: stel we krijgen in de AEX een island reversal? Dan is dat een negatief patronen en zal dit leiden tot een lagere AEX maar dan moet de koers wel snel naar de 415 gaan en daar blijven.

Voorlopig lijkt het er meer op dat de AEX nog even naar de 420 gaat. Maar moeten we het aandeel Euronext kopen? Dit aandeel ging vrijdag op 20 euro naar de beurs maar zou ik zelfs niet als fan van Euronext durven te kopen. Ze hebben drie belangrijke winstmakers:

  • de handel, en die moet tegenvallen met de lage vol
  • de indices, maar daar hebben ze volop concurrentie van TOM en NL20
  • de koersen, maar ook daar hebben ze concurrentie van partijen die indices zelf berekenen

Een aandeel waar ik ook negatief op ben en blijf is Randstad. Technisch zie ik problemen.

Ik zat dit weekend ook naar Imtech te kijken, eigenlijk moeten ze gewoon met een convertibele komen. We hebben dan geen verwatering op deze niveaus en de rente kan ook gewoon laag zijn door een aandelenkikker erin te verpakken.

Het zal alle short handelaren op een verkeerd been zetten, want die gaan uit van een mega-verwatering op de huidige niveaus. Als ze het zelf via een constructie kunnen verzinnen dan wil ik nog wel even mijn oude vak oppakken. U zou eventueel best een paar goede onderdelen als borg kunnen maken. (asset backed)

Kortom: de Engelsen zeggen no risk no glory en dat betekent dus ook dat er geen rendement behaald kan worden als er geen risico is. Toch?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2014 10:34
    Wat betreft Irak: Putin heeft steun aangeboden aan Maliki. Ongewoon veel volgeladen tankers gezien in de Perzische golf komend uit Irak gaande richting weet ik veel. Het presidentschap in de VS wordt gekocht door multimiljardairs: een oligarchie ipv democratie. Vice president ECB waarschuwt voor te goedkoop geld. Oekraïne is geen gelopen race voor de VS/EU, de VS bouwt een militair steunpunt in Roemenië. Opties zijn goedkoop, dat weer wel.
  2. [verwijderd] 23 juni 2014 11:23
    Ik zit al weken long op de VIX, maar er gebeurt geen reet. Ik ben het eens met de column, zoals waarschijnlijk iedereen met gezond verstand, alleen laat de beurs (zie SP500) nu zichzelf helemaal NIETS aantrekken van "gezond verstand", want het gaat al weken UP, met inderdaad als enige motivatie: Lage rente, dus waar moeten we anders met ons geld naartoe??

    Ik ben benieuwd wanneer deze luchtbel wordt doorgeprikt. Ik hoop op korte termijn, want dan kan de VIX ook naar de 40, dat lijkt me niet meer dan normaal, na nu al maanden van "totale rust"...
  3. [verwijderd] 23 juni 2014 23:29
    De vraag over wat de Engelsen in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van een dekoloniaal urbanisatieproces voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen onder het motto

    “Wij deden gelukkig niet mee met die continentale onzin van de euro, dus the winner takes it all"

    onder “risk” en hierbij te behalen “glory” verstaan, kunnen op de ronde en niet platte aarde met blijkens

    www.worldometers.info/nl/

    ca. 7,2 miljard potentiële échte consumenten die zijn rondjes door het heelal maakt en waarvan de nulmediaan toevallig door Greenwich in Engeland loopt en die altijd zij aan zij met de verreweg sterkste politieagent van de wereld met de gouden bij te drukken dollar en verreweg de meeste hamburgerzaken en atoombommen optreden,

    kan uiteraard tot het einde der tijden onder het motto “De aarde en de bal is rond” op de beursen gespeculeerd worden.

    Overigens konden de Britten niet op tegen Duitse economische concurrentie, vandaar de Eerste door Westerse koloniale mogendheden begonnen Wereldoorlog en verwierpen de koloniale mogendheden Frankrijk, Engeland en Italië het 14 punten tellende vredesplan van president Wilson en een vredesplan van de Belgische koning, maar legde in het verdrag van Versailles alle schuld bij Duitsland, vandaar de Tweede door Westerse koloniale mogendheden begonnen Wereldoorlog.
  4. [verwijderd] 27 juni 2014 10:40
    Je noemt en passant even dat stamceltechniek de ontwikkeling van medicijnen sterk verkort zelfs halveert. Waar komt deze info vandaan? Dit zou belangrijke factor kunnen zijn van herstel van biotech en farma. Deze ontwikkelingen zijn denk ik nog niet bij het grote publiek bekend, hoewel bijv zo'n selectra j.lamarck biotech aandelenfonds wel weer lekker oploopt met een plus van +10% in de laatste maand
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.