Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Draghi gaat all-in

Mocht u het nog niet gelezen hebben, we waren vorige week getuige van een historisch moment in onze monetaire geschiedenis. Voor het eerst implementeerde een centrale bankier een negatieve rente.

Een negatieve rente betekent dat een houder van deposito’s geld moet betalen om zijn geld te bewaren. Mario Draghi is de man die de stap waagde. Hij voerde de maatregel immers in op de bankendeposito’s bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Vanaf heden moeten banken dus 0,1% rente betalen aan de ECB op het geld dat ze daar in bewaring geven. Dit zou banken ertoe moeten aanzetten om het geld niet bij de ECB op te potten, maar in de economie aan het werk te zetten (via investeringen en leningen). Maar hier liet Draghi het niet bij.

Sparen kost geld

De centrale bankier was duidelijk in vorm, want hij verlaagde de kortetermijnrente bij de ECB nog eens van 25 naar 15 basispunten, en dat gaat de spaarder wel onmiddellijk voelen. We lazen inmiddels al de eerste berichten van (online) banken die hun rente op spaarrekeningen (nog maar eens) naar beneden trokken. Veel blijft er nu niet meer over.

Ook deze maatregel moet de bevolking ertoe aanzetten om hun geld te investeren in plaats van op te potten. En alsof dit nog niet genoeg was, kondigde Draghi ook nog een rondje vers geld drukken aan in de vorm van LTRO (Long Term Refinancing Operation) voor 400 miljard euro.

Tevens zette hij de deur op een kier om tussentijds nog meer maatregelen te treffen, want hij heeft duidelijk nog een reeks andere ingrepen in de voorbereiding. In de financiële middens heet dit all-in gaan. Draghi vuurde op alle niveaus de bazooka’s af.

Waarom?

Heel wat mensen zullen zich afvragen waarom de centrale bank zo tekeer gaat. Er is immers geen acute financiële crisis gaande, integendeel, de banken zijn weer aan de betere hand en de voormalige probleemlanden in de eurozone betalen fors minder op hun leningen.

Waarom dan deze bruuske maatregelen?

Her en der werd gezegd dat de euro te hoog stond, waardoor de Europese industrie aan concurrentiekracht moest inboeten. Dit is echter maar de gedeeltelijke waarheid.

Uiteraard ondervinden bepaalde export-gedreven bedrijven last van een duurdere euro, maar hiertegenover staan uiteraard ook bedrijven die profiteren van een hogere euro. Maar Europa is per saldo nog altijd een exporterend continent, dus moet de euro lager, aldus diverse waarnemers.

Het feit wil echter dat de euro al enkele weken aan het dalen was, van 1,40 begin mei tot 1,36 (versus de dollar) vandaag.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Het échte probleem

Dit probleem was dus al voor een deel opgelost voor de aankondiging van Draghi. Ik vermoed dat we de pijn op een heel ander niveau moeten zoeken. Het echte probleem waar Draghi mee te kampen heeft, is inflatie, of het gebrek eraan.

De inflatie zakt immers zienderogen weg in de eurozone. De laatste cijfers van mei liegen er niet om: de gemiddelde inflatie in Europa daalde tot amper 0,5%. De mediterrane probleemlanden kampen zelfs met deflatie!


Klik op de grafiek voor een grote versie

Te streng beleid

Geen financiële crisis, geen valutaprobleem, maar het deflatiespook moet nu koste wat kost bestreden worden in Europa. Dit is de échte reden waarom Draghi nu alle registers opentrekt.

En hiervoor kijken we vooral naar de ontwikkelingen in Duitsland. Zelfs daar blijft de inflatie hardnekkig onder de grens van 1%. Iets wat ze ook niet graag zien gebeuren, ondanks alle vrees voor een losgeslagen inflatie uit het verleden.

Het is precies door het strenge monetaire beleid in Europa, ingegeven door Duitsland, dat Europa momenteel worstelt met deflatie. Kijkt u maar eens naar de grafiek van de balans van de ECB versus de Fed.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Terwijl de Fed het monetaire gaspedaal intrapte in 2012 (QE3), ging de ECB op de rem staan, waardoor de balans begon te krimpen. Hierdoor bedraagt het balanstotaal van de ECB nog maar de helft van dat van zijn Amerikaanse tegenhanger. En hier zit de echte pijn voor het eurosysteem.

Draghi zit al even op de handen, terwijl de overige centrale bankiers (Verenigde Staten, Japan) de geldkraan wagenwijd opendraaiden. Daar lijkt nu verandering in te komen, wellicht door een toegeving door Duitsland, waar deflatie nu ook een reële bedreiging vormt voor de economische groei.

Duidelijke doelstelling

De ECB verandert het monetaire geweer nu van schouder: het strenge beleid wijzigt naar een soepele opstelling. Verwacht u vanaf nu aan een expansie van de balans van de Europese Centrale Bank. De doelstelling is simpel en duidelijk, namelijk het vermijden van deflatie in Europa.

De risico’s zijn immers bekend: Japan worstelt al bijna drie decennia met het deflatiespook, waardoor de economie niet uit het slop geraakt. Daarom wil men nu inflatie opwekken in Europa, koste wat het kost.

Voor beleggers is de boodschap helder: investeer uw vermogen in activa die profiteren van een hogere inflatie. Leg de focus op aandelen, grondstoffen, vastgoed, goud, … en vermijd vastrentende producten zoals spaarrekeningen. Draghi wijst u de weg!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juni 2014 14:39
    "Het feit wil echter dat de euro al enkele weken aan het dalen was, van 1,40 begin mei tot 1,36 (versus de dollar) vandaag."

    "Dit probleem was dus al voor een deel opgelost voor de aankondiging van Draghi"

    En waarom daalde de euro vanaf mei? Omdat Draghi in mei aankondigde klaar te zijn om in te grijpen. Reken er maar op dat de euro rap boven de 1.40 zou zijn gegaan als Draghi op zijn handen was gaan zitten.

  2. [verwijderd] 10 juni 2014 18:01
    Ik snap geen drol van de Japan-spook. Werkeloosheid in Japan iets van 3,5% en hoeveel Jappen zitten aan de voedselbonnen? Ik heb ook niet het beeld dat Japan een totaal ontwrichte samenleving is met allerlei uitwassen op crimineel vlak. Vergrijzing is daar aanzienlijk meer dan in EU en er is sprake van bevolkingskrimp. Zover zijn wij nog niet.
    Kortom: wat is er mis met Japan, behalve dat ze nu de balans van de BoJ aan het OPPOMPEN zijn tot ongekende hoogte.
  3. [verwijderd] 11 juni 2014 11:46
    quote:

    z0n0p schreef op 10 juni 2014 18:01:

    Ik snap geen drol van de Japan-spook. Werkeloosheid in Japan iets van 3,5% en hoeveel Jappen zitten aan de voedselbonnen? Ik heb ook niet het beeld dat Japan een totaal ontwrichte samenleving is met allerlei uitwassen op crimineel vlak. Vergrijzing is daar aanzienlijk meer dan in EU en er is sprake van bevolkingskrimp. Zover zijn wij nog niet.
    Kortom: wat is er mis met Japan, behalve dat ze nu de balans van de BoJ aan het OPPOMPEN zijn tot ongekende hoogte.
    Dat mag allemaal zo zijn, maar de Japanse munt is aan gort en de schulden zijn torenhoog. Tot nog toe kan de regering goedkoop lenen van haar eigen spaarzame onderdanen, maar voor de toekomst is dat niet gegarandeerd.
  4. [verwijderd] 11 juni 2014 20:27
    quote:

    holenbeer schreef op 10 juni 2014 20:41:

    Volgens mij is het meeste in deze column al lang en breed door Draghi zelf gezegd, dus wat is de toegevoegde waarde?
    dat Draghi geen column heeft op IEX
    Én PANTELIS wel
    Weer anderen hebben hebben column in telegraaf
    Of de libelle

    het twittert wat door zo via de gebruikelijke media
    tot aan de vitrine bij de slager..............
  5. holenbeer 12 juni 2014 00:09
    quote:

    haas schreef op 11 juni 2014 20:27:

    [...]
    dat Draghi geen column heeft op IEX
    Én PANTELIS wel
    Weer anderen hebben hebben column in telegraaf
    Of de libelle

    het twittert wat door zo via de gebruikelijke media
    tot aan de vitrine bij de slager..............
    Draghi krijgt altijd wel zo'n mooi venstertje van AJ, dan is het al bijna of-tie een column heeft :-)
  6. [verwijderd] 12 juni 2014 00:14
    he mr lekker slim beleggen, dus niet.!!! Weer een niets zeggende samenvatting van de afgelopen krantenkoppen. Verhaal zonder inhoud waar slimme belegges niets aan hebben. He hoe zit het met je golden cross, waar niet slimme beleggers veel aan verloren hebben door jou advies op te volgen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.