Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koetervlaams (2)

Verwonderd zag ik dat u mijn naam noemde op IEX.nl (zie: Koetervlaams). Ik vind het onprofessioneel dat u mij daarvoor geen toelating vroeg. Mijn reactie was enkel bestemd voor u! Daarom vind ik dat u het antwoord dat ik u stuurde dient te publiceren. Zoniet, dan heeft de IEX.nl voor mij afgedaan en klasseer ik de site als "hollands op zijn smalst".

Mijn antwoord luidde
Er zal, vrees ik, steeds een misverstand blijven tussen Nederlanders en Vlamingen (u mag lezen Belgen) Waaraan is dat gelegen? Mijns inziens ligt het aan de gevoeligheid van de Vlamingen (sorry Belgen) tegenover de onverschillige houding van Nederlanders ten aanzien van het Nederlands in België.

De Vlaming heeft nooit steun ondervonden uit Nederland voor het behoud van onze Nederlandse taal.

Dat kan van de Walen met betrekking tot Frankrijk en de Franse taal niet kan gezegd worden. Ik werk in Brussel en ondervind dagelijks dat Nederlandse toeristen systematisch een paar Franse zinnen proberen te wauwelen. Denkt u dat een Fransman, zelfs in Breda, zich in een andere taal dan de zijne probeert verstaanbaar te maken?

Ik weet het, een Nederlander voelt zijn taal aan als een gebruiksinstrument, meer niet. Wij hebben voor het behoud van onze taal moeten vechten, daarom trapt u op onze ziel met de titel "Koetervlaams". Het begrijpen van de Belgische toestanden blijft blijkbaar moeilijk voor buitenstaanders.

Terloops als ik u in Brussel ontmoet (ik werk vlak bij het centraal station), kunt u er zeker van zijn dat ik u een glas champagne aanbied. Nota bene: denkt u nu maar niet dat ik iets tegen het Frans heb: mijn vrouw is afkomstig van Limoges.

Altijd verdacht
Wanneer iemand ons schrijft en we antwoorden, zijn we vrij om dat te publiceren. We zetten nooit een reactie op de site van iemand die dat niet wil. Wij wijken daarin niet af van andere media, ook die in andere landen, al heb ik overigens geen idee hoe ze dat in Bagdad doen. Uiteraard publiceren we graag uw weerwoord, dat ik overigens charmant vond.

Wat ik aan de kaak stelde, is dat het beter is op te passen met het polemiseren van zaken, zoals rond Vlamingen, Belgen et cetera. Nu zijn we weer "hollands op zijn smalst" (sic), als we u geen weerwoord gunnen. Het spreekt toch vanzelf dat we dat doen? Waarom voelt u zich dan geroepen om ons te bedreigen?

Onze lezers en gelukkig zijn dat er veel in België, kunnen zelf bepalen of wij hun beledigen of juist een compliment maken, door zoveel aandacht aan België te besteden. Alleen had ik gedacht dit antwoord in het forum de IEX.nl Koffiekamer te plaatsen, waar dit soort informele discussies thuis hoort.

Overigens, u schrijft dat wij als Nederlanders medeverantwoordelijk zijn, waaraan weet ik niet precies, maar ik denk aan een soort Vlaams ongemak rond de taal, dat niet heel precies gedefinieerd is. Wij doen niet genoeg moeite, vindt u. Mag u van mij vinden, alleen waar u deze bevinding op baseert, vermeldt u echter niet.

Als ik nu uw tekst herlees, schrijft u "hollands op zijn smalst" (sic). Ik ga niet met u in discussie over generaliteiten die over Nederlanders of anderen worden gedebiteerd, ik denk alleen dat ze meestal beter gerelativeerd kunnen worden, maar soit. Waarom verwijt u ons laksheid inzake taal en maakt u twee fouten (niet belangrijk, maar wel ironisch) in dit zinnetje?*

Nog wel uist in het woord "Holland"? Wees gerust, ik zie het niet als een belediging, staat u me toe dat ik glimlach? Samenvattend, u schrijft me aan, u krijgt voor de tweede keer vandaag prompt antwoord, bedreigt me, offreert me een glas champagne en dreigt ons te straffen door ons te klasseren als Smallenbroekjes. Wat een dag!

U lijkt me een schat van een man, u moet me even laten weten of die champagne nog steeds aan de orde is, maar laat u zich hier niet een ietsie pietsie te veel meeslepen door emoties? Ik ben echt 100% voor goed Nederlands taalgebruik, dus ik ben juist uw medestander! U ziet dat ik ook vecht voor het behoud van onze taal.

Ik doe dat dagelijks, achter de schermen op IEX.nl en ook in deze mail. Ik woon al meer dan dertig jaar in een Frans sprekend land en werk nog iedere dag aan mijn taalgebruik. Wat het gedrag van Nederlanders in het buitenland betreft, vind ik uw opmerking enerzijds mild en anderzijds niet aardig en zelfs tendentieus.

Die Nederlanders waar u het over hebt, hebben misschien dezelfde ervaring als ik in Brussel. Een besmeerde boterham ervaring dus. Dat kunt u ze toch niet kwalijk nemen? Hoe komen ze over bij andere buitenlanders, als ze keihard in het Nederlands beginnen, zoals sommige toeristen die gewoon harder gaan spreken naarmate ze de taal minder beheersen?

Die Nederlanders, die het in het Frans proberen, kunt u dat niet aanrekenen en ik denk dat een deel van het probleem er in ligt dat u zoiets persoonlijk opneemt. Moet u niet doen. Dat is net zo effectief als mij straffen door IEX.nl niet meer te lezen. Wat tendentieus is, is de pogingen van die Nederlanders, die toch al zo'n moeite hebben met Frans, af te doen met "wauwelen".

Dat is niet aardig, de meeste Nederlanders spreken niet eens genoeg Frans om het tot wauwelen te brengen, die stotteren maar wat. Overigens, als u toch iets wilt schrijven over gedrag van Nederlanders in het buitenland, dan kan ik me ernstigere situaties indenken dan u schetste. De kop "Koetervlaams" was slechts een knipoog naar de term "Koeterwaals".

Ik vind het geen beledigende kop, maar u oordeelt daar anders over. Dat staat u volkomen vrij. Weer een klein beetje overgevoeligheid misschien? Tenslotte stelt u dat "Het begrijpen van de Belgische toestanden blijft blijkbaar moeilijk voor buitenstaanders". Gezien het bovenstaande geef ik u daarin 100% gelijk.

Het is onmogelijk zelfs, ook voor iemand zoals ik, die dol is op België, beide talen redelijk denkt te beheersen en geabonneerd is op het prachtige periodiek Septentrion, dat de Vlaamse en Nederlandse cultuur in Francofone contreien uitdraagt. Wat je ook doet, je bent direct verdacht!

Vroeger, toen Zuid-Afrika nog zuchtte onder het juk van de Apartheid, schreven mensen dat je er geweest moest zijn, om er daadwerkelijk over te kunnen oordelen. Ik weet niet of dat ook voor België geldt. Of moet ik schrijven voor Vlaanderen, of voor Brussel, of voor Brussel, Vlaanderen en Wallonië?

Ik denk het niet, want een ding kan ik u verzekeren: ik ben er geweest en ik kan er niet over oordelen. Doen we die champagne nou nog?

Michael Kraland

*Voor onze Turkse, Marokkaanse, Irakese en andere niet-Belgische, pardon, Vlaamse lezers: de correcte versie zou zijn Holland, met hoofdletter, zonder s. Een detail.


Draaipunten in de markt zijn moeilijk te voorzien met behulp van technische analyse. Ze vinden altijd plaats op een onverwacht moment. Vaak worden dan mensen die short zitten gedwongen hun posities te draaien, wat een versterkend effect heeft op de stijging van de koersen. Houdt technische analyse rekening met dit effect?

Trouwens, waar kom ik meer te weten over opties op de Dow Jones? Kan ik die ook via de bank kopen, dan wel verkopen? Hoe zijn puts op de Dow geprijsd? Zijn ze relatief duurder of goedkoper dan AEX opties? Gezien de koers-winst verhoudingen op de Amerikaanse beurs zou er nog wel eens een daling van de Dow Jones in het vat kunnen zitten.

Bovendien kan het politieke isolement waar Amerika steeds meer in terecht dreigt te komen, er toe leiden dat buitenlandse investeerders de VS de rug toe gaan keren. Dan is Amerika op andere bronnen aangewezen om zijn tekorten te financieren. Het lijkt mij een realistische scenario dat dan de rente in Amerika omhoog moet.

De technisch analist van mijn bank heeft eens uitgerekend dat als de koersen de dieptepunten van 1929 halen, we op een AEX staan van 70 punten. Uit de column Op de golven van Elliott van Corné van Zeijl bleek dat op basis van fibonacci-getallen het ultieme dieptepunt van de AEX kan liggen op 69 punten.

Weliswaar is dit een doemscenario, maar wat als de Dow Jones halveert van grofweg 8000 naar 4000 punten? Als we die oude goeroe mogen geloven, dan zou dat best wel eens kunnen.

Niet alleen geluk
Ik deel uw mening niet dat met technische analyse draaipunten niet voorspelbaar zijn. Zeker als TA gecombineerd wordt met fundamentele analyse en het sentiment. Dan komen we een heel eind. Het is niet alleen geluk, dat ik al in het begin van het jaar een rit naar de 230 voorspelde en later een rit omhoog richting de 280 aangaf.

Het probleem is: welke methode geef je wanneer een bepaalde zwaarte? Wanneer kijk je naar trendlijnen en waneer naar andere methodes? TA gaat er altijd vanuit dat na een versnellingseffect de beweging is afgelopen. Houd rekening met dit effect. Het gezegde is: “De acceleratie van de trend is het einde van de beweging”.

Het is wellicht goed te benadrukken dat ik niet alleen met TA werk, maar ook andere methodes gebruik. Mocht u het een keer uitgebreid toegelicht willen hebben, dan kunt u mijn daytraderscursus bijwonen bij One Day Trader. In deze cursus geef ik een uitgebreide presentatie over de werking van TA en de Van Dongen-methode.

Dan uw vraag over de opties op de Dow Jones. Ik handel zelf via mijn lokale Rabobank en volg deze producten op professionele koerssystemen. Ik zal me eens verdiepen in welke banken ook de Dow puts verhandelen. Ik denk dat de Dow nog wat in te halen heeft en ja, volgens de diverse methoden kan ook de AEX nog veel lager.

Ik zie 70 in de AEX op de lange termijn theoretisch best als een mogelijkheid, maar ik denk dat we eerst een bodem neerzetten rond de 185. Na de bodem verwacht ik een substantiële rally. Daarom is de 70 nog lang niet in beeld, maar ik noch anderen zijn helderziend. Wie het weet mag het zeggen.

Frank van Dongen


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Kraland

Auteur:

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. Twee gezichten van Mammon
  2. Zeepbel? Geen kunst aan
  3. Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.