Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Sterft de hypotheekadviseur uit?

Wie adviseur is in hypotheken en verzekeringen weet dat hij slechts een korte carrière voor de boeg heeft. Deze beroepsgroep lijkt namelijk een uitstervend ras geworden.

U kunt dit vergelijken met de dinosaurus, die wel enorm sterk was maar toch het onderspit moest delven. Sommige wedstrijden kun je niet winnen, deze worden helaas bepaald door personen die er geen verstand van hebben.

De heren in Den Haag hebben besloten dat alle adviseurs (schade, levensverzekeringen en hypotheken) vanaf 1 januari 2014 hun deskundigheid moeten aantonen door middel van een verplicht examen.

Verder kijken

Dit verplichte examen moet met succes worden behaald voor 1 januari 2016. Wie niet slaagt, mag zijn beroep niet uitvoeren. U zult denken dat er nog genoeg tijd is om de verplichte examens met succes te behalen. Dus waarom zou een adviseur zich druk maken?

Wij als adviseurs kijken even verder dan onze neus lang is. Wie adviseur wil worden moet namelijk ook een examen doen. Dit examen is natuurlijk strenger dan voor de adviseurs die al een diploma hebben. In de afgelopen maanden zijn er twee examens geweest.

In maart hebben 57 HBO-studenten examen gedaan. Het resultaat was extreem, niemand is geslaagd. Deze maand kwamen de MBO-ers in het nieuws. Zij hebben namelijk een examen gedaan voor consumptief krediet. Dit examen stelt voor de branche niet veel voor.

Het gaat hier om kredieten die worden verstrekt aan mensen die bijvoorbeeld een auto kopen op afbetaling of een doorlopend krediet aanschaffen om consumptieve dingen te kopen. Maar weer, 30 Mbo-ers hebben het examen gedaan en niemand is geslaagd. Opmerkelijk is dat in het verleden 90% slaagde voor dit examen.

Maling aan de branche

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe regels? Het meest extreme scenario... Alle adviseurs in alle branches zakken voor hun verplichte PE-examens. Dit betekent dat niemand meer een klant in verzekeringen en hypotheken te woord mag staan voor een advies of een wijziging van zijn situatie.

Natuurlijk zal dit niet gebeuren, maar het is niet te verklaren dat 57 HBO-studenten en 30 MBO-studenten niet slagen voor een examen waarvan het slagingspercentage in het verleden rond de 90% was.

De heren in Den Haag hebben weer eens iets verzonnen wat de plank totaal misslaat. Daarbij hebben zij overlegd met instituten die de adviseurs moeten helpen met hun opleiding. Deze opleiders hebben laten zien dat ze geen goed werk verrichten voor de adviseurs.

De opleidingsinstituten en Den Haag hebben hiermee aangetoond totaal niets te begrijpen wat er daadwerkelijk aan de hand is in de verzekerings- en hypotheekbranche. Zij tonen ook aan dat zij maling hebben aan deze beroepsgroep.

Voorkennis

Wie even de moeite neemt het cursusaanbod voor adviseurs te bekijken, moet concluderen dat er flinke prijsverschillen zijn. Bovendien is het verwonderlijk dat opleiders het aantal studie-uren verschillend beoordelen. Hoe is het mogelijk dat een instituut schrijft dat 35 uur het minimale moet zijn voor een bepaalde studie, terwijl een andere school het over 25 uur heeft!

En natuurlijk zijn de aangeboden boeken verschillend. Iedere instantie heeft zijn eigen boeken geschreven. Deze zijn alleen van toepassing voor de kennis- en begripvragen. Bij het PE-Plus-examen van de Adviseur Hypothecairkrediet krijgt de hypotheekadviseur 20 vragen die als volgt zijn onder verdeeld.

•   Zeven vragen over kennis en begrip.
•   Twaalf vragen over vaardigheden en competenties.
•   Een vraag over professioneel gedrag.

De twaalf vragen over vaardigheden en competenties staan natuurlijk niet in de boeken. Hierbij wordt door de opleiders geadviseerd een klassikale studie te volgen. Weten ze soms al hoe de vaardigheden in het examen worden bevraagd?

Nu pas vragen

Nee, ze hebben alleen mensen een examen laten doen! Dit is natuurlijk weer een leuke manier om geld te verdienen aan de adviseur. Tot slot wil ik dit verhaal afronden met de vermelding dat pas begin dit jaar is besloten om vragen te gaan verzinnen voor het examen. Vreemd omdat per 1 januari 2014 de nieuwe regels al zijn ingegaan.

Indien blijkt dat een bepaalde examenvraag door veel adviseurs fout wordt beantwoord, dan wordt deze vraag weer onder de loep genomen. Hierna wordt er zelfs een tweede persoon bijgehaald die deze vraag ook mag beoordelen. Indien beiden besluiten dat deze vraag niet goed is gesteld, dan wordt deze uit het examen gehaald.

Ter info: een kandidaat kan geen bezwaar maken tegen de uitslag van het examen! Ik hoef u natuurlijk niet te vertellen hoe lang de controle op slechte vragen is... een paar weken. Dit betekent dat veel adviseurs die nu examen doen te maken hebben met vragen die niet goed zijn gesteld en dus foutief worden beantwoord.

Zij zakken voor hun examen terwijl zij hier niets aan kunnen doen. Waarschijnlijk zullen er veranderingen komen, maar dan is dit op zijn vroegst vanaf oktober 2014!

Zelf regelen

Uitgaande van de mensen en opleidingsinstituten die ik heb gesproken, wordt het een mooi zootje. Adviseurs zullen zo als dinosaurussen ten onder gaan. Onderaan de streep zijn de huizenkopers weer de dupe, want zij kunnen slechts bij een select groepje adviseurs terecht.

Ik hoef u niet uit te leggen wat er dan gaat gebeuren met de vergoeding die de overgebleven adviseurs in rekening gaan brengen. Daarom wil ik de heren in Den Haag bedanken! En alle adviseurs oproepen zich te verenigen om tegen dit verplichte examen in actie te komen. Als instanties het niet voor elkaar kunnen krijgen dan moeten we het zelf maar gaan regelen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. RT2014 16 mei 2014 10:42
    Eerlijk gezegd verbaast het mij niet dat de examens zo slecht gemaakt worden. Toen ik een paar jaar geleden een huis kocht en meerdere adviseurs over de vloer kreeg was ik allesbehalve onder de indruk van het kennisniveau van hypotheekadviseurs. Ik bleek zelf beter op de hoogte van de veranderde regelgeving dan de adviseurs. Behalve een vlotte babbel, hadden ze weinig in huis. Helaas kon ik destijds nog niet om ze heen.

    Ik denk dat het een goede zaak is dat deze beroepsgroep flink wakker wordt geschud. Behalve een streng examen zou men wat mij betreft ook wel wat eisen mogen stellen aan het opleidingsniveau van de examinanten. Je mag toch verwachten dat ze minimaal een HBO opleiding hebben afgerond?
  2. Jos Koets 16 mei 2014 11:55
    quote:

    RT2014 schreef op 16 mei 2014 10:42:

    Eerlijk gezegd verbaast het mij niet dat de examens zo slecht gemaakt worden. Toen ik een paar jaar geleden een huis kocht en meerdere adviseurs over de vloer kreeg was ik allesbehalve onder de indruk van het kennisniveau van hypotheekadviseurs. Ik bleek zelf beter op de hoogte van de veranderde regelgeving dan de adviseurs. Behalve een vlotte babbel, hadden ze weinig in huis. Helaas kon ik destijds nog niet om ze heen.

    Ik denk dat het een goede zaak is dat deze beroepsgroep flink wakker wordt geschud. Behalve een streng examen zou men wat mij betreft ook wel wat eisen mogen stellen aan het opleidingsniveau van de examinanten. Je mag toch verwachten dat ze minimaal een HBO opleiding hebben afgerond?

    Ik ga gedeeltelijk met je mee. Op fiscaal gebied kunnen veel adviseurs nog een hoop leren. Die eis van HBO vind ik wel leuk. Mijn hoogste opleiding is MBO!

    Gr. Jos
  3. RT2014 16 mei 2014 12:01
    quote:

    Jos Koets schreef op 16 mei 2014 11:55:

    [...]

    Ik ga gedeeltelijk met je mee. Op fiscaal gebied kunnen veel adviseurs nog een hoop leren. Die eis van HBO vind ik wel leuk. Mijn hoogste opleiding is MBO!

    Gr. Jos
    Dat pleit voor je Jos, maar ik vrees dat het huidige niveau van MBO'ers niet meer vergelijkbaar is met enkele decennia terug. Ik denk dat je gerust kunt stellen dat de MBO'ers van toen zich qua niveau prima kunnen meten met de afgestudeerde HBO'ers van nu.
  4. [verwijderd] 16 mei 2014 14:29
    Die sukkels die denken dat het allemaal zo makkelijk is, doe dan voor de lol eens een wft examen. Er staan ook gewoon oude oefenexamens online. Ik heb ze ook (gelukkig heel af en toe) van die klanten die denken dat ze iets goed weten. Maar feitelijk nooit verder zijn gekomen dan wel een bel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Het adviesvak is echt niet makkelijk, integendeel. Ik heb zelf een voltijd HBO studie gedaan en beschik over zwaar bovengemiddeld IQ. Toch kan ik hier volmondig aangeven dat je die WFT examens NIET zo maar eventjes doet zonder er ook echt voor te leren.

    Het kennis nivo is de laatste jaren gelukkig enorm gestegen. enerzijds door zwaardere vereisten en verplichte permanente educatie. Anderzijds door strenger toezicht. De verkoper die een hypotheek erbij doet bestaat simpelweg niet meer.

    Soms zie ik bankadviezen voorbij komen waarbij totaal niet gekeken is naar bijvoorbeeld overgangsrechten. Rucksichtloss een annuitair product daar waar een (bank)spaar een veel vopordliger variant is. Maar dat krijgt klant niet eens voorgeschoteld... Ga gewoon naar een ongebonden financieel adviseur. Als het goed is zou je daar een fatsoenlijk persoonlijk advies moeten krijgen. Uiteraard moet je daar wel je portemonnaie voor trekken en dat wil niet iedereen. Dan kom je weer bij de bankpipo's die lekker goedkoop wat verkopen wat vooral in het belang is v.d. bank....



  5. [verwijderd] 17 mei 2014 08:30
    als je zelf kunt begrijpend lezen en rekenen dan kun je het prima zonder adviseur af... enige irritante is dat je niet aan de adviseurs kunt ontkomen je moet eerst met die snuiters praten voor je een hypotheek krijgt.... Die achterlijk dure adviesgesprekken mogen van mij de prullebak in...die adviesgesprekken hebben maar 2 doelen en dat zijn de kredietwaardigheidscheck en het verkopen van verzekeringen waar niemand op zit te wachten...
  6. @iPlof 17 mei 2014 18:50
    Adviseurs zijn weggegooid geld. Iedereen om mij heen die iets bij een adviseur heeft afgesloten weet niet wat maar is sowieso slecht af met hoge lasten.

    Gewoon zelf goed snappen hoe het zit, af en toe Jos Koets en iex lezen en een internethypotheek afsluiten tegen een lage rente en een periode die je prettig vind.

    Als je dat allemaal niet wil doen raad ik aan Jos te mailen en een afspraak daar te maken.
  7. [verwijderd] 17 mei 2014 23:25

    Het is toch wat nu moet je ook nog leren voor een examen. Ik ben niet anders gewend, maar nu is dat blijkbaar apart.

    "Toch kan ik hier volmondig aangeven dat je die WFT examens NIET zo maar eventjes doet zonder er ook echt voor te leren".

    Het is me toch wat voor die zielige aspirant adviseurs die ook nog wat moeten leren. Niet meer van deze tijd! Alles moet toch gratis?

    Groet, Jonas

  8. [verwijderd] 19 mei 2014 18:15
    Het is jammer dat sommigen blijkbaar niet begrijpen dat een verkeerd afsgesloten hypotheek fiscaal ernstige consequenties kan hebben. Bijvoorbeeld dat de gehele rente niet meer fiscaal aftrekbaar is. Of vergeten rekening te houden met overgangsrechten. Het in orde maken van een hypotheek voor een doorstromer is, als je het goed doet, een enorme legpuzzel. Om e.e.a. fiscaal te optimaliseren werk je soms wel met 10 verschillende leningdelen. Als adviseur kost je dan wel geld, ik ben er van overtuigd dat het de klant uiteindelijk geld bespaart.

    Helaas zijn de meesten hier erg kortzichtig. Dat zullen dezelfde types zijn die ook de remklauwen van hun auto vervangen. Daar is in ieder geval direct duidelijk als het fout gaat, de auto remt niet meer. Als jij je hypotheek verkeerd inricht dan kom je daar pas een paar jaartjes later achter, als het dus al te laat is om e.e.a. recht te zetten. Succes!
  9. @iPlof 19 mei 2014 18:27
    quote:

    Nee schreef op 19 mei 2014 18:15:

    Het is jammer dat sommigen blijkbaar niet begrijpen dat een verkeerd afsgesloten hypotheek fiscaal ernstige consequenties kan hebben. Bijvoorbeeld dat de gehele rente niet meer fiscaal aftrekbaar is. Of vergeten rekening te houden met overgangsrechten. Het in orde maken van een hypotheek voor een doorstromer is, als je het goed doet, een enorme legpuzzel. Om e.e.a. fiscaal te optimaliseren werk je soms wel met 10 verschillende leningdelen. Als adviseur kost je dan wel geld, ik ben er van overtuigd dat het de klant uiteindelijk geld bespaart.

    Helaas zijn de meesten hier erg kortzichtig. Dat zullen dezelfde types zijn die ook de remklauwen van hun auto vervangen. Daar is in ieder geval direct duidelijk als het fout gaat, de auto remt niet meer. Als jij je hypotheek verkeerd inricht dan kom je daar pas een paar jaartjes later achter, als het dus al te laat is om e.e.a. recht te zetten. Succes!
    Helaas kunnen die zaken die jij schets net zo goed en misschien wel vaker voorkomen als je wel een duur betaalde adviseur in dienst neemt.

    Ook daarom is het van belang zelf te snappen wat je afsluit.

    Iets wat je in ieder geval moet doen is dat je de hypotheek in 30 jaar aflost zodat je rente aftrekbaar blijft en je hebt geïnvesteerd in daarna hypotheekvrij wonen.
  10. [verwijderd] 20 mei 2014 10:18
    quote:

    plof® schreef op 19 mei 2014 18:27:

    [...]

    Helaas kunnen die zaken die jij schets net zo goed en misschien wel vaker voorkomen als je wel een duur betaalde adviseur in dienst neemt.

    Ook daarom is het van belang zelf te snappen wat je afsluit.

    Iets wat je in ieder geval moet doen is dat je de hypotheek in 30 jaar aflost zodat je rente aftrekbaar blijft en je hebt geïnvesteerd in daarna hypotheekvrij wonen.
    En wat als je een nieuwe woning koopt? En gaat scheiden? Een nieuwe partner met een eigen EWS?
    Verpande [polissen? Overgangsrechten.

    Als ik een hypotheek sluit dan is de basis dat ik alles zo begrijpelijk mogelijk probeer over te bregen. Omdat ik persoonloijk vindt dathet belangrijk is dat mensen de achtergrond van bepaalde keuzes doorgronden.

    Als jij denkt dat je alle ins en outs van de fiscale spelregeltjes goed kent (alsmede de valkuilen) dan kan je prima een hypotheek zelf sluiten. Ik durf alleen te stellen dat het voor iemand die zich niet dagelijks met advies en bemiddeling ondoenlijk is om alle regels (en uitzonderingen) te kennen.

    Zelf hobby-en levert je dan misschien wel lagere afsluitkosten op. Ik ben er van overtuigd dat een goede adviseur zin geld meer dan waard is en de kosten zich snel terug verdient.
  11. taurus86 20 mei 2014 10:40
    Terug naar de oorspronkelijke vraag. Het antwoord: Hoogst waarschijnlijk wel.
    De reden is simpel. Het aantal permutaties/combinaties bij een hypotheektransactie is dermate klein, dat binnen enkele jaren de computer tot een objectievere, snellere en betere conclusie zal komen. Het tijdperk ´TRANPARANTIE´ waarin wij nu leven, zal voor veel service/advies-beroepen een hoge mate van ontmaskering gaan betekenen.
    Wie als adviseur wil overleven, zal zijn e-aanbieding spectaculair moeten verbeteren. Zeg: Van Independer 2.1 van nu naar Independer 4.2.
  12. [verwijderd] 21 mei 2014 22:54
    hahaha, ik lees dat er nogal wat aversie is tegen het vak 'hypotheekadviseur'.

    Eerlijk gezegd kan ik me daar zeker wat bij voorstellen. Enerzijds ligt dat aan de adviseurs, anderzijds aan de woningkopers. Niet zelden blijkt namelijk dat zij al een woning hebben gekocht en dan nog snel even de hypotheek moeten regel..........en da's niet zo handig, maar goed....

    Wat de opleidingen betreft: het moet wat mij betreft wel zo zijn dat het vak van hypotheekadviseur in stand blijft. Velen van ons zijn er handig in, doch het grootste gedeelte van de Nederlanders kan écht de hulp van een hypotheekadviseur goed gebruiken.

    Ik heb wel een visie op het kopen van een huis (en afsluiten van een hypotheek):

    Voordat iemand overweegt om een huis te kopen en hypotheek zou het volgende moeten gebeuren:

    - overzicht van inkomsten en uitgaven maken (bv vanaf 01-01-2014 en/of voorgaande jaren), bijvoorbeeld via kasboek.nl
    - overzicht maken van je bezittingen en schulden
    - maak een overzichtelijke administratie
    - werkgeversverklaring in laten vullen door je werkgever
    - Bkr-uitdraai opvragen in Tiel

    Kijk daarna wat er al voor je is geregeld (overheid, pensioen via je werk en/of aanvullende verzekeringen) of wat je zelf (privé) al geregeld hebt op het gebied van:
    - overlijden
    - langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid
    - werkloosheid (of faillissement)

    Bekijk vervolgens wat je kwijt kunt aan een (koop) woning. Houdt er bij een koopwoning rekening mee dat er extra uitgaven zijn, zoals:
    - opstalverzekering
    - (gemeentelijke) belastingen
    - onderhoud
    - vervangingsaankopen (denk aan: auto, meubilair, apparatuur, etc)

    Bekijk daarna wat voorstaande situatie doet in geval van echtscheiding of ontbinding samenleving.

    Heb je dat allemaal in beeld, dan kan geen bank of adviseur je nog in het ootje nemen.

    Groetjes van Erwin

    Quote: NHG-normen? Eigen normen, die werken!
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.