Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hypotheekadvies

Waarom komen verzekeringmaatschappijen, banken en pensioenfondsen nu eigenlijk in gevaar als de beurs te ver daalt? Ik heb mijn eigen verlies beperkt de afgelopen drie jaar tot zo'n twintig procent door het schrijven van calls. Waarom doen fondsmanagers dit niet? Als men weet dat men in gevaar komt als de AEX onder de 250 punten zakt, dan dekt men dit toch af? Dit kost misschien vijf procent van het belegd vermogen, maar men is gedekt en verdient dit snel terug bij een stijging. Kijkt u eens naar de Robeco-fondsen. Wat een sufferds zeg, je zou je geld maar aan hen toevertrouwen.

In principe dekken verzekeraars hun risico niet af omdat het hele dure verzekeringen zijn. Je loopt grote kans om je volledige rendement weg te gooien aan dit soort verzekeringskosten. Wel was het verstandig geweest voor financials om zich in te dekken bij cruciale niveaus. Dat hebben diverse verzekeraars ook gedeeltelijk gedaan (bijvoorbeeld ING). Diegenen die dat niet hebben gedaan, hebben het nu moeilijker.

Bij Robeco hebben ze de opdracht te beleggen in de categorie zoals voorgeschreven in de prospectus. Robeco belegt dus in aandelen over de hele wereld. Zijn mogen dus niet afdekken. Helaas mochten ze wel extra lenen om in aandelen te beleggen en dat hebben ze ook gedaan.

Corné van Zeijl


De term beleggingshypotheek (zie: Beleggingshypotheekleek) wordt meestal gebruikt om een lening aan te duiden waarbij degene die de hypotheek opneemt bij aanvang eenmalig een bedrag stort waarmee hij op einddatum (een deel van) de hypotheek aflost. De vuistregel was dat bij acht procent rendement de inleg in dertig jaar – de looptijd van een standaard hypotheek – vertienvoudigde. Inmiddels geldt de regel niet meer en zijn ook wij (als hypotheekadviseur) tot de conclusie gekomen dat dit niet de beste oplossing was. Wij hadden dat graag wat eerder doorgehad.

Nu de vraag van uw cliënt of hij/zij een beleggingshypotheek moet nemen. Allereerst is het bij vrijwel elke geldverstrekker zo dat slechts een deel van de hypotheek aflossingsvrij kan worden genomen. Voor tenminste een deel zal er dus een aflossingsproduct moeten worden afgesloten. De cliënt kan bijvoorbeeld kiezen voor een spaarhypotheek, met een dertig jaar vaste rente van 5,2 tot 5,75 procent. Dit biedt maximale zekerheid, maar ook een rendement van net iets meer dan 5 procent over dertig jaar en de hogere maandpremie. Of de cliënt kan een polis sluiten met een garantierendement van bijvoorbeeld 3 procent op einddatum, waarbij toch wordt belegd. Dan is er een bepaalde zekerheid omtrent een minimum bedrag. Een garantie kost echter altijd een deel van het rendement.

Stel nu dat de cliënt 25 jaar elke maand een vast bedrag in een beleggingsfonds stort, en bij een voldoende kapitaalopbouw na 25 jaar het gehele saldo op een deposito parkeert, of dan switcht naar spaarhypotheek, dan lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat hij een beter rendement heeft gehaald dan de ruim vijf procent van de spaarhypotheek. Zeker als wordt uitgegaan van een bruto rendement van bijvoorbeeld 7 procent. Ik vind dat het nu een beter moment is om met een beleggingshypotheek te beginnen dan twee jaar geleden, ook omdat er vaak tientallen jaren maandelijks een bedrag gaat worden gestort. Of zijn inmiddels de financiële experts zo somber dat we voor tientallen jaren uit moeten gaan van rendementen die onder de vijf procent liggen? Is dat de aanname, dan is uw cliënt natuurlijk het beste af met een spaarhypotheek, met een lange rentevast-periode. Deze heeft ook een nachtrustcomponent die veel beleggers missen.


In mijn antwoord aan de betreffende belegger speelden, zoals ik aangaf in het stuk, twee punten een rol. Ten eerste is het moeilijk een mening te geven wanneer we niets van iemands omstandigheden weten, het is zelfs volledig onverantwoord. Ten tweede is er al zoveel misbruik geweest van gecompliceerde constructies dat het vaak zo lijkt dat spaarders er beter van af kunnen zien.

U schetst echter een optie waar ik heel anders naar kijk. U schrijft dat het maandelijks inleggen van een bedrag, liefst in een zeer breed gespreid fonds, over 25 jaar waarschijnlijk een leuk resultaat zal laten zien. Als de belegger zich er van bewust is wat voor risico hij loopt - namelijk een minder leuk resultaat - dan lijkt me dit een verantwoorde oplossing voor veel spaarders. Reden is, zoals u weet, dat het gedisciplineerd sparen op deze manier betekent dat de belegger nu aandelen koopt en ze zijn nu goedkoper dan twee jaar geleden. Als het een vast bedrag is koopt hij meer wanneer de koersen lager zijn. Kortom, geen gek idee. De waan van de dag - inclusief mijn voorzichtigheid midden in een bearmarkt- wordt hiermee uitgebannen.

Helaas is de werkelijkheid dat financiële dienstverleners dit soort producten gemakkelijker wegzetten wanneer er vraag naar is. Ook hebben beleggers de neiging eenmalige beslissingen te willen nemen: dit vereist echter discipline. Zeer eenvoudige oplossingen hebben mijn voorkeur, die zijn meestal ook vrij goedkoop, wat over 25 jaar ook meetelt.

Michael Kraland


Kunt u enige uitleg geven rond de situatie betreffende het omruilen van de obligaties Getronics naar aandelen. De aandeelhouders zullen per aandeel twee warrants krijgen en daardoor zal de koers uiteraard gelijk dalen bij toekenning. Deze hebben echter een uitoefenprijs van bijna 0,07 cent.

Per obligatie krijgt men wat cash en 18.400 aandelen. Je betaalt bij de huidige koers van de obligaties 0,03 cent per aandeel. De aandelen doen nu 0,14 cent. Nu is het voor mij moeilijk te bepalen wat die warrants waard worden, maar 5,5 cent per warrant (0,14-0,03 /2 ) gaat er bij mij niet echt in.

Is de koers van dat aandeel dermate hoog, alleen door de mogelijkheid dat het nieuwe bestuur de condities van de herstructurering kunnen veranderen. Dit lijk mij niet echt reëel namelijk en dus of moet het aandeel nog flink naar beneden, of op de obligatie kan leuk verdiend worden. Wat is uw mening?

Laat ik voorop stellen dat ik niet op de hoogte ben van alle details rond de conversie vanuit obligaties naar aandelen Getronics. Ik verwacht in theorie - omdat obligatiebeleggers per definitie geen aandelenbeleggers zijn - een druk op het aandeel nadat de conversie heeft plaats gevonden. Maar omdat veel hedge funds en andere speculanten al hebben verkocht nog voor zij de aandelen hebben ontvangen, kan dit ook het einde aan de verkoopdruk betekenen.

De waarde van de warrants kan theoretisch erg hoog zijn omdat warrants, net als opties, in de prijsvorming beïnvloed worden door de bewegelijkheid van het aandeel. Nu is de bewegelijkheid van Getronics extreem en dus zijn warrants en opties extreem duur in theorie. Natuurlijk kan de warrant nooit meer kosten dan het aandeel. Dus als de uitoefenprijs 7 cent is en de koers van het aandeel 14 cent dan zal de warrant in de praktijk niet meer waard zijn dan 7 cent. De prijs van de warrant hangt uiteindelijk af van vraag en aanbod en dus wat gaan de obligatiehouders met hun warrants doen (houden of weggeven). Echter, juist door de extreme volatiliteit kan de theoretische prijs wel degelijk 5,5 cent zijn. Wat u niet moet vergeten is dat deze volatiliteit afneemt als het aandeel weer stijgt en dus zal omhoog de theoretische waarde afnemen. Natuurlijk wordt de daling van volatiliteit gecompenseerd met intrinsieke waarde door stijging koers).

Ik blijf zeer sceptisch over dit bedrijf. Als er daadwerkelijk veel verdiend kan worden hadden hedge funds en speculanten al lang in grote getallen gehandeld en was het bod ook al lang geaccepteerd.

Frank van Dongen

Noot: De berekening in dit antwoord is een moment opname.


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Kraland

Auteur:

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. Twee gezichten van Mammon
  2. Zeepbel? Geen kunst aan
  3. Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.