Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Pensioenzorgen

Zo nu en dan besteed ik aandacht aan onze pensioenfondsen. Voor de regelmatige lezers van mijn columns zal het geen verrassing zijn dat ik niet enthousiast ben over het huidige pensioensysteem. Vooral de verplichte winkelnering is mij een doorn in het oog.

De van overheidswege gefaciliteerde pensioenbeleggingsmonopolies krijgen de vrije hand alles, nou ja in ieder geval veel te doen en laten met onze afgedragen premies. Reguliere beleggingsfondsen voelen de tucht van de markt en worden bij onvoldoende prestaties geconfronteerd met voetenstampende (is weglopende) klanten.

Dat is niet het geval bij onze pensioenfondsen, die verzekerd zijn van vaste klandizie. In plaats van de markt wordt ons pensioenstelsel gestuurd via een draaimolen van ambtelijke processen vergeven van discussies, beleidnota's en goedbedoelde evaluaties.

Discussieclub

Een voorbeeld hiervan vond ik in de presentatie van de beleidvisie 2020 van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), gepresenteerd door bestuursvoorzitter Henk Brouwer. Houd u vast:

Onze visie is nog niet af. We bevinden ons op dit moment in een consultatiefase. In themabijeenkomsten met deelnemers, sociale partners, HR managers, jongeren, ouderen, politici, de pensioensector en internationale beleidsmakers en wetenschappers, trachten wij onze concept visie te toetsen en aan te scherpen. De thema's van deze bijeenkomsten zijn:

  • behoefte van de deelnemer
  • collectiviteit en solidariteit
  • pensioen als arbeidsvoorwaarde
  • toekomst van de pensioensector
  • pensioen in internationale context

Een wat mij betreft perfecte illustratie hoe ons stelsel is verworden tot een discussieclub over een nagenoeg onbeheersbaar complexe materie. Voor de simpele vraag om goed te beleggen lijkt weinig aandacht.

Strafkorting

Aandacht voor beleggen is er wel van Peter Borgdorff, directeur van het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). In een interview met het FD doet hij een aantal uitspraken waar ik niet vrolijk van wordt. In feite is het een bevestiging van de failliet van de gedwongen aansluiting van werknemers bij een pensioenfonds.

De opvallendste uitspraak is de wens van Borgdorff om vermogensbeheerders te straffen na het behalen van een te laag rendement. Ze krijgen immers wel een beloning als er een goed rendement wordt gerealiseerd. Het lijkt een revolutionair plan, maar dat is het niet.

Stel de basisvergoeding is 0,5% en er is een prestatiebeloning van 0,25% als er 1% extra rendement wordt gemaakt. De PFZW-directeur zou in die situatie bijvoorbeeld 0,25% strafkorting willen als het rendement 1% te laag uitkomt.

Dit betekent niet anders dan dat de vaste fee verlaagd wordt van 0,50% naar 0,25% en de gewone performance fee ingaat vanaf 1% underperformance. Feitelijk bepleit Borgdorff geen strafkorting, maar een grotere variabiliteit in de beloning. Die beloning zou dan af moeten gaan hangen van het rendement.

Pensioenbelangen

Ik betwijfel of dit wel zo'n goede prikkel is. Zou een grotere variabiliteit niet meer moeten afhangen of het risicobeleid goed is uitgevoerd? Borgdorff verdient zelf overigens als eerste een strafkorting. Hij pleit er voor dat PFZW niet meer een maximaal rendement nastreeft, maar voortaan gaat beleggen om een goed pensioen mogelijk te maken.

Onvoorstelbaar, tot nu toe was de invalshoek van het pensioenfonds kennelijk niet om dat hoofddoel te bewerkstelligen. Je zult er maar verplicht het pensioenproduct moeten afnemen. Het is echter de vraag of die pensioenbelangen nu wel voorop komen.

Het PFZW heeft de afgelopen 45 jaar gemiddeld 8,2% rendement behaald, ondanks de verschillende crisis. Eerlijk is eerlijk, dat is dan in ieder geval niet zo slecht. Maar de ambities van het fonds liggen lager, volgens de directeur. Aan 6% heeft het fonds voldoende.

Wanbeleid

Hier wordt wel heel gemakkelijk 2,2% weggegeven. Bij een gemiddeld geïnvesteerd vermogen van bijvoorbeeld 50.000 euro betekent 8,2% per jaar over de genoemde periode een eindbedrag van ruim 1,7 miljoen euro. Borgdorff's 6% laat de eindteller steken op bijna meer dan 0,7 miljoen euro.

Het voordeel van de langetermijnbeleggers wordt zomaar weggegeven en kost een slordige 1 miljoen euro!

Andere opvallende uitspraken: We hebben een grote derivatenportefeuille. Dan heb je een tegenpartijrisico. Borgdorff twijfelt of hij wel weet wat er gebeurt als die tegenpartijen omvallen. Ik krijg de rillingen over de rug van dit soort uitspraken en ben nog niet eens deelnemer in dit pensioenfonds.

Tot slot: Borgdorff wil geen complexe beleggingsproducten meer kopen. Die kosten te veel. In het verleden zijn deze producten alleen maar gekocht vanwege hun complexiteit, aldus de PFWV-voorman.

Het is om te huilen, maar wel van ene ontwapende eerlijkheid over het gevoerde beleid tot nu toe. Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk toe naar een geliberaliseerd pensioenstelsel. Er is geen dag te verliezen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 april 2014 16:30
    Ook mij als pensioenadviseur én ondernemer is de verplichtstelling een doorn in het oog. Als pensioenadviseur omdat het mijn markt beperkt natuurlijk maar ook omdat het de deelnemers weinig meerwaarde biedt. Slechte communicatie, torenhoge premies en daar bovenop afstempeling van rechten en geen indexatie. Als je dit aan de markt overlaat dan is iedereen daarbij gebaat. Een BPF is een speeltje van vakbonden en grote werkgevers die hiermee de kleine collegabedrijven verplichten om veel geld aan pensioen uit te geven.

    Als ondernemer stoort het mij dat andere ondernemers hierin geen keuzevrijheid hebben. Een raamwerk om de werknemers te beschermen is ok. Maar verplichte winkelnering??

    Gelukkig is het in sommige bedrijfstakken mogelijk om eruit te stappen omdat de fondsen een structureel slechte beleggingsperformance laten zien. Voorbeelden hiervan zijn Grootmetaal, Vervoer en de uitzendbranche. De ondernemer die uitstapt is weer baas in eigen huis en kan heel veel premie besparen. Nu nog de volledige afschaffing van de bedrijfstakpensioenfondsen.

    Frank Burger

  2. kls 18 april 2014 15:14
    De bezoekers van dit forum hebben interesse voor financiële zaken maar de meeste mensen interesseert het allemaal niet zoveel. Het aantal mensen dat echt bezig is met z'n pensioen is klein.
    Mensen zijn hier niet voor te interesseren en gaan zich hier ook niet in verdiepen. Voor het maken van afwogen keuzes tussen de verschillende assets is een hoog kennisniveau nodig. Vrijwel niemand heeft hier zin en een grote groep mensen kan het niet overzien. Het alternatief is dan om periodiek met een dure pensioenadviseur om de tafel te gaan. Volgens mij komen we dan van de regen in de drup.

    Bij het bovenstaande ga ik er dan ook nog vanuit dat mensen zo verstandig zijn om van jongs af aan geld op zij te zetten. Kijkend naar het feit dat zzp-ers nauwelijks pensioen opbouwen is de praktijk wel anders. Mensen geven liever het geld nu uit dan dat ze het voor hun pensioen gaan sparen.

    Zelf ben ik 35 jaar dus heb (hopelijk) nog een behoorlijke tijd te gaan. Ik ben blij dat veel mensen in het verleden verplicht premie moesten afdragen anders had mijn generatie voor een behoorlijk grotere opgave gestaan. Nu wordt duidelijk dat de verplichte premie voor hen nog een stuk hoger had moeten zijn maar de situatie is een stuk minder slecht dan in landen waar ze het aan de mensen zelf hebben overgelaten.

    @Frank je hebt het over torenhoge premies en structureel slechte beleggingsperformance. Als ik de cijfers van het ABP en PPGM bekijk valt het helemaal niet tegen. Kijkend naar de historie van partijen als Reaal en Aegon vind ik dit ook niet echt veel vertrouwen geven in marktpartijen. Met de woekerpolissen voor ogen was er volgens mij weinig van de pensioenen overgebleven. Noch daar gelaten dat ik had verwacht dat slechts weinigen iets aan premie zouden hebben betaald.

    Kortom kijkend naar de desinteresse en de onkunde van de meesten mensen, de sterke neiging om nu geld uit te geven en niet te sparen voor het pensioen en het feit dat marktpartijen onkundige mensen geld uit de zak kloppen ben ik van mening dat verplichte premie afdracht aan bedrijfstakpensioenfondsen de minst slechte oplossing is.

  3. Hallo! 18 april 2014 17:31
    "Een wat mij betreft perfecte illustratie hoe ons stelsel is verworden tot een discussieclub over een nagenoeg onbeheersbaar complexe materie. Voor de simpele vraag om goed te beleggen lijkt weinig aandacht."

    Als U één keer een voorlichtingsbijeenkomst van het ABP hebt meegemaakt, weet U genoeg. De verwijten vliegen de voorlichters soms om de oren. De voorlichter moet goed zijn getraind om voorlichting te kunnen geven.

    Mijn dochter is 27 en werkt al 7 jaar. Ze moet nog 40 jaar werken voor een sterk versoberde pensioenuitkering. Zelf ben ik met vervroegd pensioen gegaan en ik besef me dat ik nog in een riante positie verkeer vergeleken met wat mijn dochter te wachten staat.
  4. Huppeldepepup 21 april 2014 07:40
    quote:

    Global Selection schreef op 18 april 2014 17:31:

    Mijn dochter is 27 en werkt al 7 jaar. Ze moet nog 40 jaar werken voor een sterk versoberde pensioenuitkering. Zelf ben ik met vervroegd pensioen gegaan en ik besef me dat ik nog in een riante positie verkeer vergeleken met wat mijn dochter te wachten staat.
    Andersom heeft ze dus nog 40 jaar om iets te doen aan het dreigende probleem. Anders dan een hoop 50ers nu, zeker als ze door alle economische malaise ZZP'er hebben moeten worden. Die hebben bijna geen mogelijkheden meer om nog wat te doen aan hun situatie.
  5. Hallo! 21 april 2014 10:13
    quote:

    Huppeldepepup schreef op 21 april 2014 07:40:

    [...]

    Andersom heeft ze dus nog 40 jaar om iets te doen aan het dreigende probleem.
    Ze heeft een parttime baan (70%) in een krimpsector. Ze wil wel graag meer werken, maar die gelegenheid krijgt ze niet. Haar vriend is kortgeleden op straat gezet. WW uitkering duurt 9 maand. Hij solliciteert veel, maar een baan zit er nog niet in.

    Toen ik 34 jaar geleden geen baan had, kreeg ik een half jaar wachtgeld en daarna 2 jaar lang een WWV uitkering. Daar heb ik maar een maand gebruik van hoeven te maken.

    Waar het mij om gaat, is dat een sociaal systeem tot een minimum wordt gereduceerd. Banen zijn er nu niet, vangnetten worden weggehaald. Mensen moeten doorwerken tot hun 67e zodat de jongere generatie geen kans op een baan krijgt. In de jaren 80 hadden we een verloren generatie, maar dat is nog een kleinigheid bij wat ons nu te wachten staat.
  6. [verwijderd] 21 april 2014 19:20
    Toen ik 20 was kon je overal werken in elke branche, alleen dacht ik niet na over mijn pensioen, wie wel eigenlijk? Doordat ik altijd uitzendwerk heb gedaan en 10 jaar zzp er ben geweest heb ik nagenoeg geen pensioen opgebouwd. Echter ik ben gaan beleggen op mijn 40ste en inmiddels ben ik financieel onafhankelijk en gestopt met werken. Ben nu 50 en wil dus zeggen, je kunt best voor jezelf zorgen, maar alleen met beleggen kun je dat bereiken.
  7. [verwijderd] 24 april 2014 01:17
    paar opmerkingen over dit onderwerp.

    Ik snap best dat een aantal mensen over dit onderwerp roepen dat ze het beste zelf hun pensioen persoonlijk kunnen regelen, zonder pensioendwang. Maar ik denk dat de mensen op dit forum gemiddeld wat beter in staat zijn financiële producten te begrijpen. De gemiddelde werknemer is volgens mij niet in staat een goede afweging te maken. Zij hebben diverse problemen:
    Je moet sterk in je schoenen staat om het geld wat bestemd is voor pensioenopbouw ook daadwerkelijk daarvoor in te zetten. Een beetje opgebouwd pensioen bedraagt al snel vele tienduizenden euro’s, tot ver boven de ton. De verleiding is wel heel groot om dan geld dat je eigenlijk daarvoor moet reserveren niet gelijk te consumeren. Gevolg: later te weinig pensioen.
    Velen die het geld wel wegzetten zullen risicomijdend gedrag vertonen, en alles op een spaarrekening zetten, ook al levert dat haas niets op. Je moet nu eenmaal een hoger rendement halen. Dat moet je durven. Pensioenfondsen doen dat wel. Zo was het gemiddeld rendement van pensioenfondsen over bijv. 2012 netto 13,6%. Werknemers zullen dit niet snel doen, en hun pensioen veiliger uitzetten. Gevolg: later te weinig pensioen.
    En er zijn ook werknemers die wel veel risico durven te nemen met hun pensioengeld. Buiten degene die toevallig goed gokken zullen er ook veel zijn die verkeerd gokken, en bijna alles verliezen. Deze laatsten hebben later te weinig pensioen.
    Voor veel burgers is toekomstig pensioen een te ingewikkeld product om zelf uit te knobbelen. Het is al snel een oninteressant ver-van-mijn-bed-probleem, dat zonder dat je dat merkt jarenlang vooruit geschoven kan worden. En als ze er al mee aan de slag willen (of daartoe verplicht worden gesteld???) moeten ze voor een individuele pensioenregeling advies inwinnen bij een (al dan niet betrouwbare) adviseur, die hoge kosten rekent. Bedenk even hoeveel werk er ontstaat als een stuk of 7 miljoen werknemers ieder voor zich een zeer complex en ondoorzichtig product moeten aanschaffen. De kosten zijn dan hoger dan de baat, en gezamenlijk vele malen hoger dan de uitvoering van het pensioensysteem door de pensioenfondsen. Gevolg: later te weinig pensioen.
    Ik hoor vaak dat pensioenfondsen ook hoge kosten hebben, en lage rendementen, zodat er niet geïndexeerd kan worden. Is niet helemaal waar: zie voor een overzicht van de behaalde rendementen bijv:
    www.iex.nl/Column/108544/Het-ABP-gevo...
    terwijl de kosten van het vermogensbeheer varieert. In 2011 waren die kosten gemiddeld 0,38%, en 2012 was dat 0,53%. Zie bijv.
    www.google.nl/url?sa=t&rct=j&...
    Er zullen niet veel particuliere vermogensbeheerders zijn die voor een gemiddelde klant uitkomen met dergelijke kosten.
    En voor de ouderen onder ons (u mag zelf weten of u zich daartoe rekent) heb ik nog een artikel dat u mogelijk geruststelt:
    www.volkskrant.nl/vk/nl/11304/Vonk/ar...

  8. [verwijderd] 25 april 2014 09:27
    Marcel,

    ik lees je columns graag, maar 1,7 M versus 0,7 M is wel heel riant gerekend. Een werknemer stort niet op dag 1 50k in de pensioenpot dus het rendement loopt ook niet over het hele bedrag maar neemt gradueel toe. Bij 8,2% kom je eerder op 400k uit (na 40j) terwijl 6% je nog op 250k brengt. Nog steeds een riant verschil dat wel.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.