Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Sell in May!

Sell in May!

Sell in may and stay away. But remember to be back in September.

Zijn we de eerste dit jaar met een sell in may blog of is dit nu al stukje 476 dit jaar? Want u weet het, sell in may is de moeder aller beurswijsheden. Simpel: in mei moet u wegwezen uit aandelen om in september terug te keren. Reden: in de zomer vallen aandelen meestal tegen. Het welles-nietes hierove ris net zo oud al de wijheid zelf.  

De iets oudere generatie beleggers kent misschien nog de oorspong van de wijsheid. De generatie die niet met een smartphone en tablet tijdens de vakantie alle koersen en het nieuws in de gaten kon houden. Voor de vakantie werden de posities dan verkocht om na de vakantie de draad weer op te pakken. Laten we eens kijken hoe de AEX tussen mei en september afgelopen jaren heeft bewogen.

Vorig jaar had u een mooie rit gemist als u zich aan de bovenstaande beurswijsheid had gehouden. Sell in may had nog niet eens zo slecht uitgepakt, want oud-Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke nam het woord tapering in de mond en de AEX gleed richting de 330 punten. September was alleen niet het moment om weer in te stappen. Dat was al eind juni toen Bernanke terug kwam op zijn uitspraken.

Tegen de stroming in beleggen kan ook. Kopen in mei en verkopen in september. Hoe pakte dat uit? De minimale en maximale rendementen waren:

  • Kopen op 2 mei 2013 op een stand van 342,46 en verkopen op 19 september 2013 op een stand van 382,58 leverde 7,81% rendement op.
  • Kopen op 22 mei 2013 op een stand van 372,11 en verkopen op 3 september 2013 op een stand van 367,09 leverde -1,35% rendement op.

 

Voor 2012 gaat de beurswijsheid ook niet op. Van mei tot eind juni had u nog onder de 300 punten kunnen kopen en in september was de grote stijging al achter de rug. De top van de AEX werd in deze periode op 14 september gezet. Maar ook vanaf deze top had u een mooi rendement kunnen maken aangezien de AEX nu tussen de 390 en 410 beweegt. De minimale en maximale rendementen waren:

  • Kopen op 31 mei 2012 op een stand van 290,09 en verkopen op 14 september 2012 op een stand van 338,28 leverde 16,61% rendement op.
  • Kopen op 22 mei 2012 op een stand van 306,87 en verkopen op 3 september 2012 op een stand van 323,18 leverde 5,31% rendement op.

 

 

Voor 2011, het jaar van de eurocrisis, geldde de beurswijsheid wel. Duur verkopen in mei en goedkoop terugkopen in september. Dit is achteraf natuurlijk makkelijk te zeggen. U weet misschien nog dat rond 2 mei 2011 er geen vuiltje aan de lucht leek en rond 22 september 2011 het dossier Griekenland compleet uit de hand dreigde te lopen. De minimale en maximale rendementen waren:

  • Kopen op 23 mei 2011 op een stand van 343,46 en verkopen op 1 september 2011 op een stand van 293,96 leverde -14,41% rendement op.
  • Kopen op 2 mei 2011 op een stand van 361,56 en verkopen op 22 september 2011 op een stand van 263,44 leverde -27,14% rendement op.

 

 

 

Goed, dit zijn maar drie jaren. Laten we eens kijken naar het echte AEX-trackrecord. Eerst de uitschieters op de beurs. Welke maanden waren de beste of slechtste uit de geschiedenis van de AEX? Zitten de maanden mei, juni, juli, augustus en september hier bij? Dankjewel Wikipedia voor de tabel. 

 

 

De uitspraak be back in september kunnen we afschrijven als we kijken naar de grootste verliezen en winsten. Toeval of niet in het lijstje grootste verliezen staat september er vier maal in. Dus begin september terugkeren is uit dit oogpunt bezien niet handig. Als u zich liever hield aan sell in may hield had u dan weer vier mooie bullruns gemist.

Aan de andere kant met sell in may, be back in september had u zes van de 10 beste bullruns meegemaakt en slechts 2 van de 10 grootste correcties ontweken. 

De grootste beurskrachs in de geschiedenis waar beleggers met de sell in may back in september regel toch nat op hadden kunnen gaan. Hebben we wel iets aan de uitspraak? Beleggers die het onderstaande meemaakte in ieder geval niet.

  • De beurskrach van september 2008 toen Lehman Brothers failliet ging.
  • In maart 2000 klapte de dotcombubbel. In mei verkopen was al te laat maar om dan duurder in september terug te keren gaat wel erg ver.
  • Op 11 september 2001, 911
  • 19 oktober 1987 noemen we ook wel black monday. De amerikaanse Dow Jones index sloot die dag met een verlies van 22,6%
  • De échte oude van dagen beleggers weten het nog goed. Zo niet kunt u altijd grootmoeder raadplegen. De krach van 1929. Als u in september 1929 gekocht had ging dat één maand goed. Daarna moest u een depressie en een wereldoorlog geduld hebben, om na 24 jaar, in 1953, eindelijk weer op de nul uit te komen.

Nu hebben we één ding nog niet behandeld. De gemiddeldes. De grafieken danken we uit een eerder artikel.

 

 

De kans dat de AEX in die maand daalt in percentage's:

 

 

 

Duidelijk te zien is dat het risico op een daling in juli, augustus, en september relatief hoog is. En in oktober, november, december en januari is dit risico een stuk lager. Hopleijk hebt u hier iets aan en tot september dan maar weer.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Louis Pasciuto 18 april 2014 11:29
    Staat niet voor niets bij: redacteur-in-opleiding ;)

    Kijk zelf overigens liever naar fundamenteel nieuws dan naar statistieken, neem nou vandaag in het FD:

    10:00

    Consumentenvertrouwen iets verbeterd

    09:52

    Bedrijfsinvesteringen trekken verder aan

    09:30

    Meer verkochte woningen in maart
  2. Saltyrug 18 april 2014 12:52
    In de wetenschappelijke artikelen waarin dit effect wordt onderzocht wordt er met periodes van 6 maanden gewerkt. Dwz verkopen einde van april, terugkopen einde van oktober. Dus Sell in May, be back in November. Je conclusies zullen dan nogal veranderen :-)

    Meest bekende paper is van Nederlandse auteurs: papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstr...
  3. Da Freeze 18 april 2014 12:58
    quote:

    Saltyrug schreef op 18 april 2014 12:52:

    In de wetenschappelijke artikelen waarin dit effect wordt onderzocht wordt er met periodes van 6 maanden gewerkt. Dwz verkopen einde van april, terugkopen einde van oktober. Dus Sell in May, be back in November. Je conclusies zullen dan nogal veranderen :-)

    Meest bekende paper is van Nederlandse auteurs: papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstr...
    Interessante conclusie. Dat is mij de laatste jaren ook opgevallen. Vaak komt er een eindejaarsrally op gang.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.