Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Draak van een beursmaand

Zoals u weet is september een draak van een maand als het gaat om beursrendementen. Hieronder ziet u de gemiddelde rendementen per maand voor de total return AEX, dus inclusief de ontvangen dividenden. Nee, in september kunt u maar beter van de beurs wegblijven.

Verliesmaanden
Garantie krijgt u er niet bij, die krijgt u nooit als het over beleggen gaat. Maar september is de enige maand waarin de AEX meestal daalt. In de overige elf maanden van het jaar gaat de AEX meestal omhoog. Hieronder de grafiek met het percentage verliesmaanden. September is de enige maand waar dit boven de 50% uitkomt. 

Maar het blijven natuurlijk wel statistieken. Als u een 52% verlieskans heeft, heeft u dus nog steeds een 48% winstkans over. In de overige elf maanden is uw winstkans 64% en uw verlieskans 36%. Opvallend overigens dat deze vlieger internationaal ook opgaat. Aan de andere kant is dit ook logisch, immers de beurzen gaan met elkaar op en neer. 

Somberheid
Hoe komt dit nou precies, is natuurlijk de vraag. Ik denk dat het met het korten van de dagen te maken heeft. Zo rond september worden de dagen snel korter. FED onderzoek leert dat mensen daar somber van worden. Dat klopt ook wel als ik naar de uitslagen van de enquête kijk. Voor de maand september zijn de experts het meest somber. Hier ziet u het percentage optimisten min het percentage pessimisten gemiddeld door het jaar heen. 

 
Expert enquête
Als ik naar de reacties onder de columns over de expert enquête kijk, heeft u als IEX lezer geen hoge pet op van de experts. Ik denk dat dat niet terecht is. Wat mij duidelijke opvalt is dat, als ik naar de bescheiden historie van de enquête onder de IEX-lezers kijk, het zelfde patroon waarneembaar is. De periode van de IEX-lezers is een stuk korter.
 
Als ik dezelfde periode bij de experts neem, komt er nagenoeg hetzelfde patroon uit. Wel op een hoger niveau. Experts zijn namelijk structureel een stuk optimistischer. Dat zal wel met hun vak te maken hebben. 
 
 
September-effect
Dus aandelen gelijk verkopen? Het september-effect is er zeker één waar u rekening mee moet houden met betrekking tot uw beleggingsbeslissingen. Maar er is natuurlijk meer, er is altijd meer. Koersen bewegen nooit op een factor, maar op honderden. Een gerichte Draghi-actie kan het hele septembereffect rucksichloss naar de prullenbak sturen. Gezien de lange en consistente historie zou ik dit wel even meenemen. 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 september 2012 21:40
    Beste cees,

    Ik heb het een keer uitgerekend. Het viel op dat er op de zuidelijke beurzen het zelfde patroon waarneembaar was. Dat komt wnl omdat de grootste vermogens op het noordelijke halfrond zitten. Maar als je naar de relatieve performance kijkt zie het patroon weer wat overeenkomt met de seizoenen.

    Met vriendelijke groet
    Corne van zeijl
  2. [verwijderd] 7 september 2012 23:28
    quote:

    Corné van ZeijlDA0 schreef op 7 september 2012 21:40:

    Beste cees,

    Ik heb het een keer uitgerekend. Het viel op dat er op de zuidelijke beurzen het zelfde patroon waarneembaar was. Dat komt wnl omdat de grootste vermogens op het noordelijke halfrond zitten. Maar als je naar de relatieve performance kijkt zie het patroon weer wat overeenkomt met de seizoenen.

    Met vriendelijke groet
    Corne van zeijl
    Het seizoenspatroon m.b.t. beurssentiment op het zuidelijk en noordelijk halfrond als onderdeel van een analyse die moet leiden tot beleggingsstrategie en dat nog 'berekenen' noemen ook. Je kunt nog beter gaan wichelroede lopen of voodoo praktiseren.
  3. [verwijderd] 8 september 2012 12:30
    Down graag, niks voor nodig deze dracula effect, al weken lang.

    Na 4 jaar pas een bestrijdingsmiddel te gebruiken zie ik geen hel in dit.

    Je maakt allen maar gevaar met dit, wie weet spelen ze wel met de duvel ( rente ) en zit je tot je nek in nog meer ellende, dan zijn de rapen gaar hoor. Geld drukken en weggeven, bomen kappen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.