Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Het geheim van Warren Buffett

Warren Buffett is een van de meest succesvolle beleggers aller tijden. Zijn fonds, Berkshire Hathaway, heeft het sinds de transformatie naar beleggingsmaatschappij in de jaren zestig beduidend beter gedaan dan de markt en beter dan andere beleggingsfondsen.

Hoe kan iemand consistent en over de lange termijn het zo veel beter doen dan de markt? Wat is het geheim van Warren Buffett?

Recent onderzoek lijkt hier een duidelijk antwoord op te geven. Hoe goed is Warren Buffett’s performance eigenlijk geweest? Onderstaande figuur laat de performance van Berkshire Hathaway fund (witte lijn) zien tussen 1987 en 31 december 2013 versus de S&P 500 (oranje lijn) en de Russel 2000 (gele lijn) over dezelfde periode.

Bron: Bloomberg

Duidelijk is dat Warren Buffett het veel beter heeft gedaan dan de markt. Hoe deed Buffett’s fonds het ten opzichte van andere beleggingsfondsen?

Onderzoekers Frazzini, Kabiller en Pedersen hebben recentelijk verder onderzoek gedaan naar Buffett’s  performance. Zij hebben berekend dat tussen november 1976 (vanaf hier is betrouwbare data beschikbaar) en december 2011 Berkshire een gemiddeld rendement van 19% per jaar boven de risicovrije rent heeft bereikt versus 6,1% voor de aandelenmarkt als geheel.

Wel of niet efficiënt

Dit heeft geresulteerd in een Sharperatio van 0,76, het hoogste van alle beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen over dezelfde periode! In termen van rendement ten opzichte van de aandelenmarkt, geschaald voor het additionele risico (de informatieratio) is het op een na beste fonds onder alle fondsen, zie onderstaande figuur.

Bron: Frazzini, Kabiller and Pedersen, 2013.

Hoe kan iemand zo consistent en het sinds de jaren zeventig zo veel beter doen dan de markt? En hoe is dit te rijmen met de Nobelprijs voor de economie van dit jaar, uitgereikt aan onder andere Eugene Fama voor zijn onderzoek naar de rationaliteit en efficiëntie van markten.

Een van de conclusies van het Nobelcomité was dat Fama’s onderzoek laat zien dat markten op lange termijn efficiënt lijken.  

Onderzoekers die geloven in efficiënte markten stellen dat Buffett’s succes het gevolg is van puur geluk. Frazzini, Kabiller and Pedersen beargumenteren dat dit echter zeer onwaarschijnlijk is. Zij trekken de performance van Buffett uit elkaar in verschillende factoren en vinden drie cruciale ingrediënten van Buffett’s succes.

  1. Warren Buffett past leverage op zijn portfolio toe (gemiddeld in een ratio van 1,6 tot 1), iets wat zijn rendement in verhouding tot de markt omhoog heeft geduwd.

  2. Buffett beschikt over een vrij constante inkomstenstroom zodat hij steeds genoeg kapitaal en liquiditeit heeft en de leverage ook in slechte tijden in stand gehouden kan worden. De constante inkomsten van Berkshire kwamen uit het schrijven van putopties, uit bedrijven die hij had opgekocht en vooral uit zijn verzekeringsbusiness, wat een manier was om goedkoop geld te lenen. Dit had hij nodig om zijn leverage in stand te houden in slechte tijden en voorkwam dat hij gedwongen grote delen van zijn portefeuille moest fire-salen (veel te goedkoop verkopen) in slechte tijden.

    Zo leed Berkshire soms substantiële verliezen in sommige periodes. Berskshire verloor bijvoorbeeld 44% van zijn marktwaarde tussen 30 juni 1998 en 29 februari 2000, terwijl over dezelfde periode de aandelenmarkt 32% omhoog ging. Dit is een performance gap van 76%, iets wat andere beleggingsfondsen waarschijnlijk niet hadden kunnen overleven omdat beleggers dan hun geld zouden terugtrekken. Buffett’s toegang tot constante financiering en zijn zeer goede reputatie hebben zeer waarschijnlijk geholpen deze periode te overleven. Kortom, Buffett had de mogelijkheid om consistent leverage toe te passen en daar aan vast te houden.

  3. Buffett is een fervent aanhanger van de filosofie van Graham en Dodd, die niet geheel toevalligerwijs Buffett’s professoren waren op Columbia University. Dat wil zeggen hij koos voor aandelen die een hoge value (aandelen met lage price-to-book ratio's) en quality (winstgevende, stabiele, groeiende namen met hoge payout ratio’s) hadden. Zo is een beroemde quote uit zijn 2008 jaarreportage van Buffet: “Whether we’re talking about socks or stocks, I like buying quality merchandise when it is marked down”.

    Daarnaast ging zijn voorkeur uit naar de veiligere, ofwel lage beta, aandelen. Alle drie de beleggingsstrategieën hebben sinds de jaren twintig zeer goed gepresteerd en zijn in academische hoek ook wel gelabeld als de value-, quality- en low beta-factoren. Tegenwoordig bieden veel partijen deze factoren op stand alone basis aan, iets wat ook wel factor investing wordt genoemd. Buffett’s genius zat dus onder andere in het vroeg erkennen van de kracht van deze beleggingsstijlen of factoren.

Unieke toegang

Buffett had dus een unieke toegang tot leverage die hij investeerde in veilige, value- en quality-aandelen. Daarnaast had hij door een vrij constante inkomensstroom uit onder andere zijn verzekeringsbusiness, waardoor hij de relatief grote drawdowns die bij leverage horen kon overleven. Deze karakteristieken verklaren voor het grootste gedeelte zijn extreem goede track record.

Wat kunnen we hiervan leren? Ten eerste, het is mogelijk de markt voor lange termijn en consistent te verslaan en markten zijn dus niet altijd even efficiënt. Ten tweede, laat Buffett’s performance zien dat value-, quality- en low beta-beleggen in aandelenland loont en dat deze academische beleggingsfactoren niet alleen op papier te behalen zijn, maar ook daadwerkelijk in de praktijk te realiseren zijn.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 11 januari 2014 19:44
    Dat beleggen via een lage hefboom is ook mijn filosofie, mijn alias is er zelfs op gebaseerd. Tijdens de wederopstanding v/d beurs in 2009 belegde ik vooral in perps van fallen angels, en was mijn alias The only way is up..., maar daarna werd de vraag, wat nu? Omhoog of omlaag?

    Er was een derde weg: meedoen met de centrale bankiers die via lage rente via de banken de reele economie weer wilden oppeppen. Waarom niet zelf ook "gratis" lenen en dat in de objecten v/d bankiers stoppen of stabiele bedrijven met hoge dividenden?

    Winsten zijn zeer hoog geweest, op 2011 na waar een verlies van 2%. Andere jaren rond de 30% met een uitschieter in 2009 naar 60%.

    Hoe? Ja hoe zo goedkoop en makkelijk lenen? Simpelweg via turbo's. Indien de stop-loss maar laag genoeg is dan wordt een volgende crisis ook weer behapbaar. Ik heb de uitgevers indertijd gebeld en gevraagd om niet meer alleen turbo's met hoge hefbomen uit te geven, wat toen in zwang was, maar om ook voor mijn aandelen stop-losses op de helft v/d koerswaarde of lager af te geven. Dat ging vrij soepeltjes...

    Het grote plezier blijft nog steeds dat zelfs bij een gelijkblijvende beurs winst kan worden gemaakt dankzij de keuze voor bedrijven met een dividendbeleid dat meer uitbetaald dan de financieringskosten. Met 2% kunnen die laatsten vrij simpeltjes worden overtroffen. Zo genereert een Shell met zijn 5% dividend bij een hefboom van 2 plots 8% dividendrendement bij dezelfde inleg.

    Zelfs vandaag kan je alternatief je portefeuille goedkoop belenen via turbo's om de vrijgekomen fondsen te beleggen in HY oblies met zeer korte looptijd.

    Vuistregels? Alleen investeren in kwaliteit en durven contrair te zijn: wanneer de beurs zakt, en jouw aandeel dat ook doet, indien je berekent dat dit aandeel ook die storm zal doorstaan: instappen.

    Maar: not for the faint hearted en een LT beleid hebben...

  2. forum rang 4 Mr_Market 12 januari 2014 18:12
    quote:

    Henker schreef op 11 januari 2014 16:06:

    Misschien mensen die volgens zijn theorie beleggen?

    Hoor graag jullie ervaringen
    Het is niet zozeer zijn theorie maar die van Benjamin Graham. W. Buffett heeft het echter tot in redelijke precisie en ongekende omvang gebracht. Er zijn echter veel meer zeer succesvolle tijd- en studiegenoten van hem. Meneer Buffett was voordat hij Charlie Munger kende eigenlijk ook een zgn 'cigarbutt' investeerder. Door Munger is hij 'geweldige' bedrijven tegen een redelijke prijs gaan kopen en daarop de 'buy and hold' strategie toegepast.

    Lees the intelligent investor, security analysis en the snowball.
    Allemaal geweldige boeken over deze thema's en Buffett zelf.
  3. [verwijderd] 17 januari 2014 07:56
    @Henker

    De afgelopen jaren had ik een positie in berkshire (b) maar heb ze recentelijk toch verkocht. Buffett en Munger zijn in de 80 en hebben niet het eeuwige leven.

    Tip: check de etf 'moat' eens. Die belegt in 20 bedrijven die een 'moat' hebben (conform buffett's gedachtengang). Ze herzien elk kwartaal een deel van hun portefeuille.
    Voor de waaghalzen: er is een etn 'wmw' op basis van dezelfde gedachtengang. Die gaat ook keihard. Groot risico:het is een ' note' van Deutsche (?) Bank.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.