Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Beleggingsfondsen:
De verliezers van 2002

Vorig jaar was gevaarlijk om te beleggen. Even niet opletten en u was weer eens 10% armer. Als het al niet meer was. Dat gold ook voor aandeelhouders in beleggingsfondsen. Tijd voor overzicht van de fondsen, die u het meeste geld hebben gekost.

De grootste verliezer van 2002 was het Intereffect Japanse Warrants-fonds. Eén euro aan het begin van het jaar, was met het serveren van de oliebollen op afgelopen oudejaarsdag nog maar 34 cent waard.

Medio 2000 noteerde dit fonds ruim 42 euro. Als u écht verkeerd bent ingestapt, dan heeft u 95% verloren in anderhalf jaar tijd. Het European Bull-fonds was ook slecht voor uw portemonnee: dit fonds werd het afgelopen jaar 70% minder waard.

Obligatie-fondsen
Aan obligaties kon u ook flink uw vingers branden. Vooral als u dacht dat 2002 het jaar van de junk-bonds werd. Vier van de vijf slechtst presterende obligatie-fondsen beleggen in risicovolle leningen. Met het faillissement van giganten zoals Enron en WorldCom bleek dat deze leningen niet veilig waren. Schade in één jaar: tussen de 18 en 24%.

Europese aandelen
Als u zich tot beleggen in Europese aandelen had beperkt, was 2002 niet een jaar met winst. Het Insinger European Opportunity-fonds verloor de helft van zijn waarde. Bij het trio Europese fondsen van VPV, ABN Amro en ING lijkt het alsof de beheerders het op een akkoordje met lekaar gooiden. Of is het toeval dat ze alledrie 42% verloren?

Nederlandse aandelen
Ten slotte de prestaties van de fondsen, die alleen in Nederlandse bedrijven mogen beleggen. Uiteraard vielen ook hier zware klappen. Het Delta Lloyd Nederland-fonds ging met een verlies van 38% het hardst onderuit. Opvallend is dat het er op lijkt alsof ook hier afspraken tussen beheerders zijn gemaakt. Drie fondsen verloren 37%.

Bron: Fundix


Niek den Tex is hoofdredacteur van IEX.nl. Voor zijn pensioen belegt hij in aandelen, beleggingsfondsen en opties. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op niek@iex.nl



Niek den Tex was hoofdredacteur van IEX.nl. Voor zijn pensioen belegt hij in aandelen, beleggingsfondsen en opties. Op moment van publicatie had Den Tex geen positie in de genoemde aandelen of beleggingsfondsen […Of op moment van publicatie was hij privé long in ….]. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op niek@iex.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niek den Tex

Auteur:

Niek den Tex (1969, monetair econoom) begon zijn journalistiek carrière als grafiekenbedenker voor NRC Handelsblad, werd daarna een illegale stagiair bij Vrij Nederland om vervolgens bij Quote en start-up: Fundix te gaan werken. Sinds begin 2002 werkt hij bij IEX.nl, in eerste instantie als hoofdredacteur en nu als sales ...

Recente artikelen van Niek den Tex

  1. Een prijs is geen bewijs
  2. Ahold? Geen paniek
  3. Beleggingsfondsen:
    De verliezers van 2002

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.