Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Schaken en beleggen

Schaken en beleggen

Bij het fascinerende WK Schaken tussen de Noor Magnus Carlsen en de Indiër Viswanathan Anand heeft Carlsen gisteren een waarschijnlijk beslissende voorsprong genomen. De stand is nu 6-3 voor Carlsen, wat betekent dat hij nog maar een half punt (remise) nodig heeft uit de laatste drie partijen om wereldkampioen te worden.

Het is altijd verleidelijk om naar een link met beleggen te zoeken, zeker bij een denksport zoals schaken. En bovendien moet ik intern een beetje goedpraten dat ik alle partijen met een schuin oog gevolg heb, dus....  Zijn er overeenkomsten tussen beleggen en schaken?

Afgezien van al te zeer voor de hand liggende lessen als eerst goed nadenken voor je een positie inneemt is er wat mij betreft één interessant dilemma in schaken dat een raakvlak heeft met beleggen. En dat is: speel ik voor winst, wat meer risico betekent (dus ook een grotere kans op verlies), of speel ik veiliger voor remise?

Voorsprong
Ook op dit WK kwam dit dilemma duidelijk naar voren. Nadat Carlsen een oorsprong had genomen was het in elke volgende partij de vraag of hij voor winst moest spelen om zijn voorsprong te vergroten of voor remise om zijn voorsprong in stand te houden. Anand had een vergelijkbaar probleem; bij een remise bleef hij achterstaan, maar als hij voor winst speelde en verloor dan was hij nog verder van huis.

In de negende partij ging dit bijvoorbeeld gisteren fout voor Anand, hij speelde om te winnen en verloor. Bij beleggen is het vergelijkbare dilemma; beleg je om extra rendement te genereren (spelen om te winnen), met meer kans op verlies, of beleg je om je vermogen in stand te houden (remise)?

Nummer zeven van de “10 things billionaires won’t tell you”, is wat dat betreft helder: "We didn't get rich investing in stocks." Ter uitleg zegt een verder volstrekt onbekende strateeg: “You're far more likely to become a billionaire in Silicon Valley than on Wall Street - Wall Street becomes far more important later on when you're preserving your wealth." (denk ook aan Twitter).

Beleggen doe je dus om je vermogen in stand te houden. Spelen voor remise dus, zeggen de miljardairs, en verder excelleren op andere vlakken om daarmee hopelijk rijk te worden (met als uitzondering Warren Buffett).

Partij tien
Dat geldt in ieder geval voor Carlsen, die al op zijn dertiende overtuigd was dat hij wereldkampioen zou worden (zie ook deze boeiende documentaire) en na dit WK met Anand 2,5 miljoen dollar aan prijzengeld kan verdelen.

Deze (schaak)analyse was natuurlijk flinterdun, maar beleggen om uw vermogen in stand te houden lijkt me voor veel beleggers of in ieder geval voor het grootste deel van uw portefeuille inderdaad een goed uitgangspunt.

Maar als uw financiële situatie het toelaat kan het natuurlijk wel leuk zijn om af en toe met een klein deel van uw portefeuille meer risico te nemen en voor (meer) winst te spelen. Maar zie dat dan net als schaken meer als een hobby. En zoals Nico Bakker altijd zegt: hobby’s kosten meestal geld.

Om half elf vandaag begint partij tien. Anand moet van Carlsen winnen en risico’s nemen. Of wil hij de afgang beperken en speelt hij voor remise? Volg dit dilemma live.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Erik Mauritz

Auteur:

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. De huizencirkel is rond
  2. Wie is de Slechtste Belegger van Nederland?
  3. Copycat in de zak

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 november 2013 21:41

    interessant vergelijk. En een mooi bruggetje naar een zeer boeiende actualiteit. De wereld leert een nieuw schaaktalent kennen, een inspiratie uit de nieuwe generatie. Wil je de aandacht richten op opkomende beursgenoteerde bedrijven ?

    Op het schaakbord speel je 1 spel tegelijk.
    Een belegger spreidt zijn risico en speelt op meer borden.
    Op het schaakbord ben je soms de ene partij (wit) en soms de andere (zwart).
    Als je die positie vergelijkt met belegger & bedrijf, speelt de belegger altijd dezelfde rol. Edoch, indien je de toevals-positie van de schaker vergelijkt met koper en verkoper van hetzelfde aandeel, dan zien we de wisselende posities terug.

    Op het schaakbord speel je met een tegenstander, meestal iemand die je niet kent. Je kent zijn denkwijze niet, zijn strategisch inzicht, tenzij je tegenstander zo bekend is dat er analyses over zijn partijen zijn geschreven.
    Op de beurs weet je net zo weinig of nog minder over de spelers, maar je kunt je daarentegen wel zeer goed op de hoogte stellen van 1 bijzondere speler op de beurs. En dat is het bedrijf waarin je wil investeren. Nagenoeg alles is bekend. Cijfers, produkten en diensten, managementteam, historisch verloop, missie, strategie, branche, outlook ...

    Op de beurs speel je met heel veel spelers tegelijk. Waarbij kopers en verkopers allemaal kunnen winnen. Beide situaties, zowel het schaakbord als de beurs, spelen met een tijdklok en hebben een heel arsenaal aan mogelijke zetten. Het grote verschil tussen 1 speler en heel veel spelers is echter een bijzonder groot verschil tussen schaken en beleggen.

    Omdat je als belegger op veel borden tegelijk speelt (parallelle borden en heel veel spelers) en nagenoeg niets weet over de andere spelers, hun motieven (daytrade ? shorter ? Longterm investor ?) of hun achtergrond (Private equity Fund ?), speel je eigenlijk in den blinde.

    Het beste vergelijk tussen de schaaksport en het beleggen is daarmee een combinatie van simultaan schaken (schaken op verschillende borden tegen verschillende tegenstanders op hetzelfde moment) en blind schaken (je tegenstanders zien hun partij wel, maar jij ziet het bord niet. Je ziet niet welk spel er gespeeld wordt en je hebt geen enkel zicht op het spelbord of de spelers).

    Kun je je die combi voorstellen van simultaan blind schaken ? Het is maar goed dat de belegger kan terugvallen op heel veel informatie over de beursgenoteerde bedrijven ...

    Hou in gedachten dat je ook dan nog steeds heel veel niet weet ...

    Checkmate !
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.