Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Rente door twee, en nu?

Geheel onverwachts werd de rente verlaagd door de Europese Centrale Bank (ECB). De rente halveerde zelfs. Oké van 0,50 naar 0,25 maar toch opmerkelijk op deze niveaus. Het gaf tijdelijk een positief effect. Maar uiteindelijk gaat iedereen beseffen dat het geen fluit uitmaakt.

Wel maakt het de euro weer zwak (export) en helpt het de zwakke banken. Maar dit gaat ten koste van uw pensioen en spaargeld. Duitsland wordt als exportland hierdoor nog verder opgehit en eigenlijk willen de Duitsers geen overhitting van hun economie.

Euribor maakte een duikeling.

En het lijkt allemaal extreem groot, maar het is natuurlijk maar een paar tiende. Overigens is een lage rente helemaal niet zonder gevaar. Vorig jaar kwam er al een studie uit die op de gevaren wees. Maar dat schijnt niemand uit te maken.

Belangrijker vonden we dat de eurodollar ging verzwakken. Alle continenten proberen de zwakste valuta te hebben en er kan er maar één winnen.

Even inzoomen en u ziet dat het wel degelijk een beweging van substantiële orde is.

De dollaryen staat nog hoog, maar ik geloof zelf in grafieken en dan zou je een lagere dollar verwachten. Er zijn overigens maar weinig fondsen die denken dat de dollar zwakker wordt. De gangbare mening is dat de yen omlaag zou gaan.

Wie het weet, mag het zeggen.

Goud gaat het beter doen als de dollar omlaag gaat en daarom zit ik goud-trackers long

Wat ook wel een apart verhaal was - dat Koen Hoefgeest ook al een tijd bij mij aangeeft - is dat QE deflatie en geen inflatie betekent. Hier wordt het nog een keer uitgelegd. Dus geen tapering maakt de zaak alleen maar slechter op het deflatiefront. En dit terwijl de overheden eigenlijk gebaat zijn bij inflatie.

De Duitse bund staat al een tijdje op een longsignaal, maar we zien dat de renteverlaging niet veel vreugde heeft gebracht.

TBT, de Ultra short op de Tbond, geeft een nog gekker beeld. We hebben een koop in de shorttracker en dat houdt in dat de rente in de Verenigde Staten aan het oplopen is.

Even uitzoomen en we zien dat het best wel eens substantieel zou kunnen worden. Door de TBT te kopen heeft u bescherming tegen de oplopende rente.

De Dow Jones zit nog steeds tegen oude hoogtepunten aan te tikken. Ik blijf hier sceptisch over.

China onze eerdere redder heeft zo zijn eigen problemen. Technisch heb ik verkoopsignalen.

De DAX staat nog op een koopsignaal, maar ook hier geloof ik niet echt in.

De AEX staat tegen weerstanden aan.

En de Eurostoxx heeft mogelijk al een top laten zien.

Per saldo dus weinig verandering in de indices. Ik blijf heel voorzichtig over aandelen in het algemeen. Het is allemaal al lang niet meer goedkoop. Ik houd nog steeds rekening met een grote correctie.

Nog even leuk: in september-oktober voorzag ik een crash en kwam hij gelukkig niet, maar het is wel leuk om even de Bussiness Insider te lezen:

Zij zagen (zien) dus ook beren op de weg.

Let op vandaag (maandag) is het Veterans Day en is de obligatiemarkt in de Verenigde Staten gesloten


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 november 2013 12:11
    Rentehalvering is niet de oplossing. Het is wel goed voor de zwakke banken. Greenspan gaf al aan dat er veel meer moet gebeuren. Pijnlijke knopen moeten worden doorgehakt en het noorden moet welvaart afstaan aan het zuiden. Er dient een betere herverdeling te komen en op deze manier werkt het niet.
  2. [verwijderd] 11 november 2013 12:29
    quote:

    Blutter schreef op 11 november 2013 12:11:

    Pijnlijke knopen moeten worden doorgehakt en het noorden moet welvaart afstaan aan het zuiden. Er dient een betere herverdeling te komen en op deze manier werkt het niet.
    En dat druist in tegen ieder gevoel van rechtvaardigheid: belonen van degene die er een potje van heeft gemaakt. Gaat niet gebeuren aangezien dat electorale zelfsmoord is. Het principe van "wie zich brandt, moet op de blaren zitten" geldt ook in economische en zeker in politieke zin. Dus het zuiden moet echt eerst door het putje, ook al betekent dat we in het noorden er stevige last van hebben/krijgen.
  3. taurus86a 11 november 2013 13:36
    quote:

    z0n0p schreef op 11 november 2013 12:29:

    [...]

    En dat druist in tegen ieder gevoel van rechtvaardigheid: belonen van degene die er een potje van heeft gemaakt. Gaat niet gebeuren aangezien dat electorale zelfsmoord is. Het principe van "wie zich brandt, moet op de blaren zitten" geldt ook in economische en zeker in politieke zin. Dus het zuiden moet echt eerst door het putje, ook al betekent dat we in het noorden er stevige last van hebben/krijgen.
    Het druist in tegen ieder gevoel, maar bekijk het eens vanuit het standpunt van het zuiden. Als die morgen, bijvoorbeeld, zouden eisen, dat van iedere Duitse auto die geïmporteerd wordt (grotendeels geproduceerd door robots) er ook een in hun eigen land geproduceerd zou moeten worden, dan zou dat tegenover het zuiden rechtvaardig zijn. Nu staan Portugezen, Italianen en Grieken in Duitsland aan de robotproduktielijnen van de Duitse industrie. Die robotproduktielijnen kunnen ook in de zuidelijke landen staan.

    Maar stel eens voor dat we de kassen in het Westland deels sluiten om tegen veel lagere energiekosten in de zuidelijke landen groenten te gaan telen.
    Het Binnenhof zou te klein zijn. Protectionisme noemt men dit ook wel.

    M.a.w. geld overhevelen naar Zuidelijke regeringen is niet zo zinvol; maar co-investeren in de ´retooling´van de zuidelijke industrie/agricultuur, is verstandig en dringend gewenst.
  4. ooievaar49 12 november 2013 17:32
    Nu staan Portugezen, Italianen en Grieken in Duitsland aan de robotproduktielijnen van de Duitse industrie. Die robotproduktielijnen kunnen ook in de zuidelijke landen staan.
    Prima idee maar wat zullen er dan veel huizen leeg komen te staan in al die landen waar die buitenlanders aan het werk zijn en zij terug gaan naar hun land!!! Zullen zij gaan om hun land van herkomst te helpen er weer bovenop te komen. Ik denk het niet!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.