Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

"Begin eens met een paar aandelen"

"Begin eens met een paar aandelen"

Het is 2013 en beleggen kruipt een beetje uit het verdomhoekje waar het sinds het uitbreken van de crisis in heeft gezeten. Niet dat mensen niet hebben belegd sindsdien – het bestaan van deze site is het levende bewijs – maar het grote publiek moest geruime tijd even niets meer hebben van aandelen en beurskoersen.

Niet verliezen – oftewel sparen - werd het nieuwe verdienen. Het is het tegengestelde van wat er eind jaren negentig gebeurde, toen ieder loszittend dubbeltje in de altijd-prijs-automaat op het Damrak werd gegooid. Tot het misging uiteraard.

Annemarie van Gaal

Nu de spaarrente extreem laag staat kruipen mensen voorzichtig weer uit hun schuttersputjes, op zoek naar meer rendement. Maar hoe ging dat ook alweer, beleggen? Onderneemster Annemarie van Gaal, bekend van het programma “Een dubbeltje op z’n kant” waarin zij mensen met financiële problemen begeleidt, en Bob Homan van het ING Investment Office geven in een serie webinars uitleg over het hoe, maar vooral ook het waaróm van beleggen.

Drie maanden vaste lasten
We spreken het duo in Amsterdam, tijdens de voorbereidingen op het webinar van komende dinsdag met de veelzeggende titel “ook een béétje beleggen kan lonen”. “Mensen maken er vaak een binaire keuze van, zegt Homan. "Je neemt een beslissing: je gaat beleggen. En dan moet die portefeuille blijkbaar ook meteen helemaal worden ingericht. Waarom begin je niet klein?” 

Precies, valt Van Gaal hem bij. “Ik zeg altijd: zorg eerst dat je voldoende buffer hebt. Als je van je spaargeld drie maanden vaste lasten kunt betalen heb je genoeg om met de rest wat meer risico te nemen. En doe dat dan stapsgewijs. Al doende leert men. Begin eens met een paar aandelen van bedrijven die je toch al volgt of interessant vindt. En koop alleen wat je begrijpt”. 

“Als je rustig begint, dan kom je al die vaste valkuilen waar beleggers instappen wel een keer tegen. Zodat je minder fouten maakt als je later met meer geld gaat beleggen.” Zeker als je op den duur echt doelgericht wil gaan beleggen is het goed om al te weten hoe de marktdynamiek werkt, zegt Homan.

Klakkeloos overdragen
“Met langeretermijnbeleggingen moet je breder spreiden en kom je al snel in beleggingsfondsen of indextrackers terecht. In die fondsen zitten weer aandelen zoals Heineken en Ahold. Als je daar zelf al wat ervaring mee hebt begrijp je ook stukken beter hoe zo’n fonds werkt.” 

Van Gaal heeft nog een tip voor de beursnoviet: “Staar je niet blind op advies. En zet niet meteen je hele hebben en houden bij iemand neer. Er is niets zo frustrerend als het klakkeloos overdragen van je geld aan een ander. Je vergeeft het jezelf nooit als het misgaat – en ik spreek uit ervaring. Zorg dat je eerst zelf begrijpt hoe het werkt en stel vast of je er überhaupt iets mee hebt.”

Bob Homan

Beginnen met beleggen is één ding, blijven beleggen is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Wie één keer iets koopt en nooit meer omkijkt kan geluk hebben, maar zal er weinig van opsteken. “Je moet er altijd zelf bijblijven,” zegt Homan, “ook als je het door een ander laat doen. Het is wel jouw geld.”

Naar de sportschool
Annemarie van Gaal vergelijkt beleggen met naar de sportschool gaan. “Je moet het wel volhouden. In het begin is het niet leuk, maar na drie maanden zie je wat het met je doet. Bij beleggen gaat dat ook op. Je krijgt steeds meer overzicht en komt boven de materie te staan. Dan wordt het ook veel leuker om te doen.”

En buiten dat het leuk is, is beleggen ook cruciaal voor de langetermijnplanning. Van Gaal ziet het bijkans als een persoonlijke missie om Nederlanders ervan te doordringen om daar mee bezig te zijn. “Mensen nemen veel beslissingen op basis van emotie, maar geld is gewoon heel meetbaar. En heel belangrijk in je leven. Daar maak je niet één keer een plan voor en dan is dat zo. Nee, dat moet je keer op keer herzien.” 

“Je bent nooit klaar met het plannen van je leven. Als mensen hun financiële leven niet zelf in handen gaan nemen creëren we wéér een generatie die het straks allemaal overkomt, zonder dat ze er iets van begrepen hebben.”

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ivanrybkin 7 oktober 2013 13:54
    Ik vind de buffer van 3 maanden vaste lasten voordat je start met wat meer risico (=beleggen in deze context) wel wat mager.

    Ik zou zeggen 3 maanden vaste lasten; vervolgens maak je de stap naar deposito's ofzo, maar geenlosse aandelen.
    voordat je begint met losse aandelen zou ik toch wel een jaarsalaris als buffer willen hebben staan.
  2. Da Freeze 7 oktober 2013 15:44
    quote:

    Ivanrybkin schreef op 7 oktober 2013 13:54:

    Ik vind de buffer van 3 maanden vaste lasten voordat je start met wat meer risico (=beleggen in deze context) wel wat mager.

    Ik zou zeggen 3 maanden vaste lasten; vervolgens maak je de stap naar deposito's ofzo, maar geenlosse aandelen.
    voordat je begint met losse aandelen zou ik toch wel een jaarsalaris als buffer willen hebben staan.

    Nou nou, jij wilt er meteen 15.000 euro in pompen als beginner?
    Ik vind 3 maanden vaste lasten op je spaarrekening al een hele spannende marge (ik kan niet zeggen of het ruim of krap is). Voor de mensen die dit gemakkelijk kunnen opbrengen kunnen meteen aan de slag met vele duizenden euros. Voor de mensen die dit niet hebben, is maar de vraag of je ooit aan beleggen toekomt.

    Aan de andere kant, als je niet eerst 3 maanden buffer voor vaste lasten kan opbouwen, lijkt beleggen mij ook te risicovol voor dergelijke huishoudens.
  3. Da Freeze 8 oktober 2013 07:31
    quote:

    slackjaw@f2bbs.com schreef op 7 oktober 2013 20:51:

    1 jaar salaris als buffer lijkt me redelijk, voor mij zo'n 2.4 miljoen - zelfs met vrouw (met dure paarden hobby) en his and her ferraris lukt het ons we'll om daar van te leven voor 1-2 jaar maar dan houdt het ook niet over
    Ik weet hoe je je voelt. Het is zo zwaar om afscheid te moeten nemen van een van je Ferarri`s!
  4. [verwijderd] 8 oktober 2013 15:54
    In hoofdlijnen is dit stuk prima. Echter het advies om als beginner een slechts een paar aandelen te selecteren is ronduit een slecht advies. Ook al beginnend belegger is het aanbrengen van spreiding cruciaal. In de beleggingsleer staat dit principe bekend als het minimaliseren van niet-systematisch risico. Door slechts in een paar aandelen te beleggen neemt de belegger onnodig veel risico zonder hierbij een hogere rendementsverwachting.
  5. nhp22 2 november 2013 10:02
    quote:

    Sander040 schreef op 9 oktober 2013 17:37:

    Koop geen aandelen.
    Dat is het beste advies wat er is.
    Je moet investeren in dingen waar je zelf grip op hebt en met
    de beurs heb je dat niet.
    Een spaarrekening is ook niet alles. Wees conservatief en defensief. Stap niet in allerlei wild west aandelen. Wat is er mis met de Unilevers van deze wereld? Met een beetje spreiding zul je er wel een misser tussen hebben zitten. Royal Dutch is bijvoorbeeld in de afgelopen jaren niet omhoog gegaan, maar je zult, zeker als je het over 10 jaar bekijkt een aardig rendement halen. Zeker als je het vergelijkt met de rente op een spaarrekening.
  6. forum rang 7 rene l 2 november 2013 12:35
    Tja, als dit soort colums verschijnen springen bij mij de lichten op rood.
    "Beleggen kruipt een beetje uit het verdomhoekje, 3 maanden buffer, vergelijk het met de sportschool, hou je het meer dan 3 maanden uit dan ben je automatisch ervaringsdeskundige."

    Ik beleg nu al zo'n 20 jaar en voel mij regelmatig nog steeds een beurs-amateur en ga regelmatig flink op mijn bek.

    Wat bezielt mevrouw van Gaal, heeft zij nu ook al verstand van beleggen net zoals die kale van Isnietgoed.
    Het viel mij laatst ook op, bij de kapper werd er al weer over aandelen gesproken, een paar jaar terug kaartte ik het wel eens aan, niemand reageerde toen, het was nu echter het ultieme moment om weer in te stappen.
    Binnenkort zal de AEX ook wel weer besproken worden in het Jeugdjournaal.

    Vergeet één ding niet, 2 jaar terug noteerde de AEX nog rond de 275 en inmiddels staan we weer een slordige 40% hoger.

    Beleggen is niks anders dan een jungle waarin banken aan argeloze burgers als aangeschoten geld proberen te verdienen.
    We zagen het deze week ook wel met de banken, niemand is daar te vertrouwen, ze spannen allemaal met elkaar samen, en pas op, elk beleggingsadvies is in hun eigen voordeel, nooit in het voordeel van de klant.

    Ik zou tegen mensen die toch willen beginnen zeggen, stap altijd gefaseerd in, koop weer bij als alles 10% daalt, begin bijvoorbeeld met een gespreid beleggingsfonds, en hou altijd zoveel geld achter de hand dat je minimaal 2 jaar op het minimum kunt overleven.
    Ook is een optie om eerst eens 2 jaar droog te oefenen.

    Pas op dat je het allemaal aan kunt, bijverschijnselen zijn: mensen om je heen kennen je door je gedrag plostseling niet meer, je loopt 's nachts dolend door het huis, je krijgt spontaan zweetophopingen onder je oksels...

    Zelf koop ik al jaren geen aandelen meer, schrijf alleen maar puts, als je dan een beetje geluk hebt dan krijg je ze alsnog vanzelf, en er dan weer snel calls op schrijven.

    Een gewaarschuwd iemand telt voor 2.
  7. Da Freeze 2 november 2013 12:59
    quote:

    rene l schreef op 2 november 2013 12:35:

    Ik beleg nu al zo'n 20 jaar en voel mij regelmatig nog steeds een beurs-amateur en ga regelmatig flink op mijn bek.

    Het verschil met een ervaren belegger en een beurs-amateur is het onderkennen van de risico`s en er naar weten te handelen. Een amateur moet alle trajecten eerst ondergaan voor deze zich "ervaren" mag noemen. Ik beleg nu 5 jaar en kan gerust zeggen dat ik anders ben gaan beleggen, voorzichtiger zou je kunnen zeggen. Sinds ik het "rustiger aan" doe, zijn mijn rendementen gestegen. Neemt niet weg dat ik af en toe ook lekker een gokje waag op de OTC. Hierbij dezelfde garanties als inzetten in het Holland Casino. :)
  8. DevlinJ 3 november 2013 11:50
    Annemarie zit er voor eigen gewin. Dubbeltje op zijn kant kent iedereen, daar een beetje de secreet uithangen wat mensen allemaal moeten om uit de schulden te komen en daarna dood leuk aandelen adviseren. Compleet haar geloofwaardigheid naar de knoppen geholpen! En daar 3 maanden spaargeld voor de vaste lasten. In deze tijd heb je ook zo een baan!!

    Zorg eerst maar voor werk, blijf uit de schuld, heb een goed buffer, Nibud heeft daar goede adviezen voor! En als je dan geld kunt missen kun je beleggen, je moet er vanuit gaan dat je het namelijk nooit meer terug krijgt! Bezint eer gij begint!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.