Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Kostelijk discovery fund

Onlangs vroeg BNR mij de kosten van het Commodity Discovery Fund (CDF) te berekenen. Aanleiding was een interview op die zender met Willem Middelkoop, één van de oprichters van het fonds. In de uitzending werd daar slechts kort aandacht aan besteed, terwijl ik toch een aantal opvallende zaken constateerde. Daarom hier mijn uitvoerige conslusies.

Het Commodity Discovery Fund is in 2008 opgericht, toen nog onder de naam Gold & Discovery Fund. Het fonds belegt voornamelijk in Canadese bedrijven die op zoek zijn naar commercieel winbare grondstoffen. Dat is een riskante bezigheid, maar bij een positief resultaat kan het rendement hoog zijn.

Het fonds had en heeft veel vertrouwen in de te behalen resultaten. In het jaarverslag over 2008 werd aangegeven dat het fonds een absolute return benadering heeft en aanzienlijk kan afwijken van de benchmark.

Fondsrendement negatief
Absolute return-fondsen trachten in zowel neergaande als opgaande markten een positief resultaat te behalen. Het fonds gaf in datzelfde jaarverslag als doelstelling jaarlijks minimaal 15% rendement te behalen. Dat was gedurfd omdat over het verslagjaar (slechts 6 maanden in 2008) een verlies van 28% werd gerealiseerd.

Na het slecht verlopen startjaar 2008 werden 2009 en 2010 echter topjaren met twee keer een rendement van +69%. Die 15% per jaar leek, na de valse start, toch met gemak haalbaar. Daarna kwam de klad er in. In 2011 en 2012 werd een verlies opgetekend van respectievelijk 35% en 11%.

Dit jaar verloopt eveneens niet goed met een negatief resultaat tot 1 september van 39%. Het totale fondsrendement is negatief, waarmee de absolute return-benadering en het beoogde rendement van jaarlijks minimaal 15% niet zijn gehaald.

CNDX of AEX?
In dat geval zou een initiële belegging op 1 juli 2008 inmiddels in waarde zijn verdubbeld. Heeft het fonds daarmee slecht gepresteerd? Daar kun je genuanceerd over denken. Naast de absolute return-benadering hanteert het fonds een benchmark: de Canadese CDNX index.

Dat is een index samengesteld uit met name junior mijnbedrijven, maar ook beginnende technologiebedrijven maken er deel vanuit. Sinds de start van CDF is deze benchmarkindex met 64,4% gedaald, terwijl het fonds de schade beperkt heeft weten te houden tot een min van 21,6%. Dat kun je zeker een forse outperformance noemen, al blijft het resultaat natuurlijk wel negatief.  

Het viel mij op dat CDF op zijn website naast de vergelijking met bovengenoemde index, zijn prestatie ook relateert aan (onder andere) de AEX. Echter, de AEX betreft een price-return index zonder dividend. In werkelijkheid scoort de AEX veel beter dan uit de grafiek blijkt.

-9% vóór performance fee
Ik zou overigens als belegger in CDF helemaal niet geïnteresseerd zijn in de prestaties van de Amsterdamse aandelen. Mijn advies: haal die vergelijking weg, of gebruik dan in ieder geval de AEX herbeleggingsindex.

Ik heb nog een opmerking over de geboden informatie, en die is fundamenteler van aard. Op de website staat aangegeven dat het resultaat van CDF exclusief de performance fee is. Dat resultaat zou circa 9% negatief zijn sinds de start van het fonds.

Het schijnt gebruikelijk te zijn in de hedgefund-industrie de resultaten voor de prestatiebeloning weer te geven. Het lijkt mij echter veel beter als de sector gezamenlijk besluit de volledige prestatie, inclusief alle kosten, weer te geven. Ik wil natuurlijk graag weten wat het beleggingsrendement inclusief performance fee was.

-22% na performance fee
Het fonds hanteert een performance fee van 20% over het rendement, waarbij een minimumrendement (6% per jaar) en een high watermark (bij koersdalingen moet eerst het verlies worden goedgemaakt om tot een nieuwe performance fee te komen) geldt.

De performance fee wordt individueel vastgesteld: elke nieuwe deelnemer betaalt performance fee vanaf de instapkoers. De wijze waarop dat gebeurt is via verkoop van een deel van zijn participaties. De belegger die op 1 juli 2008 met 1 participatie à 100 euro in het fonds is begonnen, heeft per 1 september 2013 daar volgens mijn berekening nog 0,864 participaties van over.

Tussentijds is 0,136 participatie verkocht om de performance fee te voldoen. Bij een koers van 90,76 euro van het fonds (per 1 september) is de waarde van het bezit sinds 1 juli 2008 afgenomen tot ruim 78 euro (90,76 * 0,864). Het verlies is 22 euro ten opzichte van de start op 100 euro, ofwel 22%. Dat is een groter verlies dan de 9% voor betaling van de prestatiebeloning.

Vaste kosten: 2,75%
Natuurlijk speelde de slechte koersontwikkelingen van de junior mijnbedrijven een rol in het resultaat. Maar naast de performance fee zijn de vaste kosten ook van belang. Zoals uit bovenstaande blijkt is de werkelijk betaalde performance fee voor de belegger van het eerste uur gelijk aan ruim 12 euro (=0,136 * 90,76) per 100 euro startwaarde.

Daarnaast berekent het fonds vaste kosten van circa 2,75% op jaarbasis. Bij een gemiddelde koers van het fonds over de afgelopen 5 jaar van circa 138 euro, bedragen de totale kosten circa 19 euro (=2,75% * 138 * 5 jaar). In totaal is de belegger ongeveer 31 euro aan kosten en provisies kwijtgeraakt. Zonder de totale kosten van 31 euro zou de waarde van de belegging na 5 jaar geen 78 euro hebben bedragen, maar 109 euro.

Ten aanzien van de kosten wil ik het volgende opmerken. CDF beschouwt zich als een alternatief (hedge)fonds. Deze fondsen rekenen in het algemeen hogere kosten dan een doorsnee beleggingsfonds. Percentages van 2,5% of meer aan vaste kosten zijn gebruikelijk. Ook de performance fee wordt bij dit soort fondsen vaak toegepast.

Bijzonder koersverloop
De bij CDF gehanteerde 20% is bijna een standaardnorm. CDF past daarnaast een hurdle rate toe, wat ik positief beoordeel. Het niveau waarover de laatste performance fee is betaald, wordt "oneindig" met 1,5% per kwartaal verhoogd. Op deze wijze wordt de eerstvolgende performance fee pas wordt uitgekeerd als het fonds minstens 6% op jaarbasis beter presteert dan het voorgaande niveau.

Dat neemt niet weg dat de belegger sinds de start van het fonds veel performance fee heeft betaald, zonder daarvoor een positieve prestatie te hebben teruggekregen. Dat heeft te maken met het bijzondere koersverloop van het fonds. De eerste jaren was er een enorme waardestijging waarover performance fee is betaald. Daarna was er een zeer grote daling die de eerdere winsten elimineerden.

Ik heb een idee. Zou niet, net zoals nu in de discussie voor bankbonussen wordt aangegeven, de performance fee pas na vijf jaar kunnen worden uitgekeerd? Nu wordt direct afgerekend over een positief resultaat, met het risico dat snel daarna de winsten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Huiswerk voor hedgefunds
Ik geef als huiswerk voor de (hedgefund) sector mee daar eens goed over na te denken. Het CDF tenslotte adviseer ik het fonds niet meer als een absolute return-belegging neer te zetten met een minimaal jaarlijks rendement van 15%. De prestaties, zowel het rendement als ook de zeer hoge volatiliteit, komen niet overeen met deze doelstelling.

Laat het fonds zich richten op het bereiken van een outperformance ten aanzien van de CDNX. Als CDF dat behaalt, kunnen de participerende beleggers tevreden zijn, zeker als de index zelf een positieve prestatie zou laten zien.

NB: Toen ik Middelkoop mijn conclusies overbracht, besloot CDF direct de AEX vergelijking van de site te halen. Goed gedaan, Willem!

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 september 2013 13:24
    Geachte heer Tak,

    Mag ik er u op wijzen dat u zich op 'gevaarlijk terrein' begeeft?
    Het aanvallen van de heer Middelkoop is als het aanvallen van onze nationale bondcoach de heer van Gaal. Kritiek wordt niet geaccepteerd. Uit diverse bronnen heb ik vernomen dat publicaties hieromtrent met hevig juridisch geweld wordt bestreden. Uiteraard ken ik hier het fijne niet van, maar ik waardeer uw dappere instelling

    Ik steun uw constatering dat dit fonds nogal wat verliezen heeft geleden en ik stel mij ook serieus de vraag wat zo'n fonds ons beleggers brengt? Of brengt het slechts de oprichters iets?

    Graag uw mening over mijn bovenstaande vraag: wat moet een beleggger nu met dit soort fondsjes? Kijkt de toezichthouder mee?

    Mvg
  2. [verwijderd] 19 september 2013 13:31
    Het is bij hedgefunds absoluut niet gebruikelijk om te rapporteren zonder performance fee.
    Wellicht zijn er in de wereld nog een paar fondsen die dit doen, maar dat is een kleine minderheid.
    In bijvoorbeeld de IEX hedgefund Index is het CDF de enige die zo rapporteert.
    Het argument dat de performancefee door de high-water-mark voor iedere belegger anders is, is simpel op te lossen door altijd te werken met een belegger van het 1e uur.
    Het CDF geeft door deze handelswijze een zeer verkeerd beeld van hun performance en op het moment dat ze weer de plus in komen gaat dit nog veel duidelijker worden.
    Ik begrijp al heel lang niet dat IEX dit toelaat in hun vergelijking van hedgefunds.

    Iain Somers
    Manager Done Hedge Fund
  3. The Duck Master 19 september 2013 13:49
    Het CD Fund hanteerde oorspronkelijk ook keurig de rendementen na performance fee.
    Toen echter dat netto overall rendement fors begon te dalen in 2012, zijn ze geswitched naar de weergave van bruto rendementen voor performance fee.
    Door een multiplier van 0,864 te gebruiken op de koers van de participatie, kun je nu dit verschil van met/zonder performance fee eenvoudig berekenen zoals Marcel Tak hierboven laat zien.
    Overigens zal een belegger in het CD Fund ook nog 0,5% instap fee en 1% uitstap fee moeten betalen als het plaatje helemaal compleet te maken.
    Ik hou het liever bij fysiek edelmetaal dan bij 'papieren' fondsen.
    Prijs 1 kilo goud bij oprichting CD Fund 1 juli 2008: E19,000.
    Prijs 1 kilo goud op 1 september 2013: E34,000.
    Rendement +79% voor fysiek goud vs -22% voor het CD Fund.
  4. [verwijderd] 19 september 2013 14:03
    quote:

    The Duck Master schreef op 19 september 2013 13:49:

    Het CD Fund hanteerde oorspronkelijk ook keurig de rendementen na performance fee.
    Toen echter dat netto overall rendement fors begon te dalen in 2012, zijn ze geswitched naar de weergave van bruto rendementen voor performance fee.
    Door een multiplier van 0,864 te gebruiken op de koers van de participatie, kun je nu dit verschil van met/zonder performance fee eenvoudig berekenen zoals Marcel Tak hierboven laat zien.
    Overigens zal een belegger in het CD Fund ook nog 0,5% instap fee en 1% uitstap fee moeten betalen als het plaatje helemaal compleet te maken.
    Ik hou het liever bij fysiek edelmetaal dan bij 'papieren' fondsen.
    Prijs 1 kilo goud bij oprichting CD Fund 1 juli 2008: E19,000.
    Prijs 1 kilo goud op 1 september 2013: E34,000.
    Rendement +79% voor fysiek goud vs -22% voor het CD Fund.
    Klopt het dat wim middelkoop zijn fysieke goudwinkel wel met winst heeft verkocht? Zou het niet passend zijn om daarmee investeerders in zijn fund te compenseren? Zoals de heer Tak zegt over bonussen?
    Van de andere kant is investeren risico nemen...
  5. jrxs4all 19 september 2013 15:39
    "Het schijnt gebruikelijk te zijn in de hedgefund-industrie de resultaten voor de prestatiebeloning weer te geven."

    Ik heb het nog nooit eerder gezien en ik heb toch al meerdere hedge funds in portefeuille gehad en heel veel hedge funds gevolgd. Een individuele performance fee zoals CDF hanteert is volgens mij ook uniek.

    Daarnaast is CDF natuurlijk geen absolute return fonds, maar een long only sector fonds (in een hele riskante sector).
  6. MarcelTak 19 september 2013 15:51
    Beste mensen
    @Iain Somers @jrxs4all
    Ik hoop hier binnenkort meer aandacht aan te besteden. Wat is gebruikelijk in de hedgefund sector, hoe wordt met performance fee omgegaan, wat zijn de vaste kosten, hoe is de informatie.

    @draaichinees
    Wat de belegger moet met dit soort fondsen moet doen, is aan de belegger zelf. Ik heb de prestatie, zowel absoluut als relatief, van CDF in beeld gebracht en daarnaast apart de kosten berekend. Iedere belegger moet uiteindelijk zelf concluderen of het fonds, gezien risico/performance en kosten, aantrekkelijk is.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  7. [verwijderd] 19 september 2013 16:02
    Geachte heer Tak,

    Uw voortreffelijke analyse rondom dit fonds kent wel een side-effect. Mensen op zoek naar een gedegen investering zullen dit fonds meenemen in hun zoektocht. Ik daarom uitzonderlijk benieuwd naar uw deskundige mening: zou u hier uw spaarcenten investeren of ziet u betere mogelijkheden wanneer u zou geloven in goud? Dank u!

    @duckmeister: bij de goudhandel krijg ik steeds het umheimische gefuhl zoals je op een markt wel eens hebt:

    "Er komt een flinke storm"
    Geen nood hoor ik verkoop regenpakken

    "Al het water zal morgen op zijn voor u en uw familie"
    Geen nood, ik heb hier nog 1000 liter

    Ik vind dat het promo praatje rond deze tak van sport wel erg gevoelig is voor sturing en angstzaai-ing. Zou dit niet iets voor het AFM zijn om rustig mee te kijken en hoe kijkt een fondsmanager zoals Middelkoop hier naar?
  8. Mark Baak 19 september 2013 16:35
    Geachte heer Tak / beste Marcel,

    Wellicht doen jullie het onderzoek samen, maar Fleur belde gisteren ook met vragen over de kosten van hedge funds (gemiddeld een management fee van ongeveer 1,7% en een performance fee van ongeveer 18% VOOR aftrek van eventuele kortingen). Mocht je input nodig hebben, geef me dan gerust een seintje.

    Verder kan ik me bij Iain Somers aansluiten wat de performance fee betreft. Ik heb honderden hedge funds gezien, maar het is een hoge uitzondering dat een fonds rendement rapporteert VOOR aftrek van performance fee. Alle andere fondsen laten rendementen zien NA aftrek van alle kosten (dus ook NA aftrek van performance fee).

    Je suggestie mbt het reserveren van performance fees en die pas na enkele jaren uitkeren is iets wat ik gezien heb bij een hedge fund dat klant was bij ons. Ik denk dat zulke afspraken nog vaker voorkomen, maar dan bij tailor made mandaten.

    Met vriendelijke groet,
    Mark Baak
  9. [verwijderd] 19 september 2013 17:08
    Overigens helemaal eens met dhr Tak dat ze als benchmark geen fixed rendement zouden moeten hebben maar een focus op outperformance van een mining index.

    Sowieso is het gek dat ze zich Hedgefund noemen en de daarbij behorende fees rekenen. Ze hadden per 30-6-13 en per 31-12-12 geen enkele shortpositie. Op zijn minst een aantal van die miners zijn toch wel overgewaardeerd zou je zeggen. En indien ze alleen goed zijn in het stockpicken van longs, dan is een short in een miningtracker wellicht een idee.

    Tenslotte wil ik nog wel melden dat volgens mijn berekeningen het CDF de GDX (mining-etf) heel licht outperformed NA performance fee.
  10. [verwijderd] 20 september 2013 04:37
    Een eye-opener dit schrijven van Dhr. Tak niet in de laatste plaats tav de in rekening gebrachte kosten door dit zogenaamd veelbelovende fonds. De kosten bedragen vele miljoenen, het lijken wel bankiers de jongens en meisjes aan het roer van dit jacht van Canadees goud met als thuishalen St.tropez.........Champagne.

    Voor wat de belegger betreft in dit fonds, ..................................opschuiven geblazen op de strontschuit met als thuishalen Delfzijl aan de blubber.........flesje water.

    Moraal, zo gaat het nu bijna altijd...........vreemd? Nee!

  11. The Duck Master 22 september 2013 14:20
    Eerlijker zou zijn om alleen een performance fee te heffen over het daadwerkelijke netto rendement wat een belegger heeft gemaakt gedurende zijn looptijd.
    Mocht ik ooit een fund beginnen, zou ik enkel naast de werkelijk gemaakte kosten een exit fee rekenen over het gemaakte netto rendement van een deelnemer.
    Ook geen vaste beheerfee van X% per jaar.
    Als de fundmanager niet in staat is om winst te maken voor zijn klanten, dient hij zelf ook geen geld te krijgen.
    Simpele boerenwijsheid ipv de huidige graaicultuur in het financiele bestel.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.