Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wij van Rabobank adviseren...

Gisteren kwam mijn schoonmoeder er al mee aan, vandaag duikt het FD bovenop de brief die de Rabobank gisteren stuurde aan de houders van Ledencertificaten van de bank. Het FD:

"Het product is vooral verkocht aan de trouwste leden, van wie sommigen hun gehele vermogen in certificaten stopten."

Mijn schoonmoeder was uit zichzelf al wijs genoeg om niet haar hele hebben en houden in een achtergestelde lening aan een bank te steken. Maar je vraagt je af hoe het kan dat een bank als de Rabo het kon toestaan dat mensen dat wel deden. We herdenken vijf jaar kredietcrisis en dan blijken mensen nog steeds al hun geld in één financieel product te hebben zitten.

Een product dat ze, getuige de FD-tekst, lang niet allemaal begrijpen:

"Volgens een woordvoerder van Rabobank hadden certificaathouders in die periode veel vragen. ‘Daarbij bleek ons dat niet alle houders wisten wat voor soort papier ze in handen hadden."

De volgende regel ligt voor de hand:

"Een voormalig Rabo-directeur ziet de brief vooral als een manier voor de bank om zich ‘in te dekken’ tegen eventuele toekomstige zorgplichtclaims."

Dat klanten volledig ongespreid beleggen is tot daar aan toe, maar claims tegen de bank dienen te allen tijde vermeden te worden. De bank centraal. 

Enfin, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, moeten we kennelijk denken. Toch was mijn eerste gedachte een andere toen ik gisteren die brief las. De Rabobank vindt "maximaal 20% van uw vermogen in Ledencertificaten passend". Ik wist toen nog niet dat er mensen zijn die zelfs hun héle vermogen in dit product hebben zitten, maar ik vind 20% eerlijk gezegd ook al vrij veel om bij één debiteur te stallen, zelfs als dat de Rabobank is. 

Een bank met toegang tot het volledige wereldwijde beleggingsaanbod vindt het een prima idee als mensen 20% achtergesteld in de bank zelf steken. Stel je voor wat er zou zijn gebeurd als SNS Reaal een brief had rondgestuurd met het advies om maximaal 20% in preferente SNS-obligaties te investeren. Dat hoofdpijndossier is Jeroen Dijsselbloem gelukkig bespaard gebleven. 

 (Met medewerking van Arend Jan Kamp)


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cudi 11 september 2013 12:16
    Ik heb die brief niet gehad maar wat boeit het.
    Zie zojuist dat de rente met 20 basispunten is toegenomen, en de bank betaalt minimaal 25 euro (nominale waarde) voor een certificaat als zij terugkopen.

    Hoewel ik ergens 5,2 wel aan de lage kant vind voor een achtergestelde lening. Maar goed, 1,3% op je spaarrekening is helemaal niets en de Rabo gaat toch niet failliet.
  2. [verwijderd] 11 september 2013 14:22
    Wat een onzin.
    Niemand kan garanderen dat de Rabobank om wat voor reden dan ook niet in problemen komt.

    Bovendien zijn de uitkeringen winstafhankelijk. Bij onvoldoende winst volgt er geen uitkering. En wat er dan met de koers gebeurt laat zich raden....

    Al lijkt deze actie ' netjes ': De bank wil zich met dit bericht alleen maar indekken i.v.m. haar zorgplicht.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.