Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wacker worden, de zon schijnt

Zonnecellen: veel beleggers denken aan Chinese concurrentie, Europese importheffingen en faillissementen. In ieder geval niet aan een goede investering. Maar toch, een betere wereld, zonneschijn en een goede business case gaan nog steeds samen.

Je moet wel even zoeken, en dat kan verdraaid lastig zijn. Bij ons kwam dat, tot onze schrik, juist door onze focus op de meest duurzame bedrijven. Voor het SNS Euro Aandelenfonds selecteren we uit de MSCI Europe die bedrijven die per sector tot de 40% best presterende op gebied van milieu, sociale en bestuurlijke zaken behoren.

Tegelijkertijd moeten ze een goede verhouding tussen beleggingsrendement en –risico laten zien. Om dat allemaal goed in te schatten is transparantie belangrijk. De grotere bedrijven hebben de mankracht om elk jaar weer, naast de verplichte financiële rapportage, het nodige over duurzaamheid te vertellen.

Ongeslepen diamant
Veel kleinere bedrijven slagen daar minder goed in. Omdat transparantie in duurzaamheidsland zwaar weegt, worden ze daarvoor afgestraft. Maar is dat wel terecht? De bedrijven die buiten de boot vallen hebben namelijk veelal prachtig duurzame kernactiviteiten. En vaak zijn ze ook nog eens heel innovatief.

Ze maken zonnecellen, produceren stoffen die broeikasgassen vervangen, voorkomen afval of maken water zuiver. Ze zijn alleen wat minder handig om goed te vertellen hoe goed ze voor aandeelhouder én mens en planeet bezig zijn.

Laat ik eens een voorbeeld van zo’n ongeslepen diamant noemen – het Duitse Wacker Chemie. Het bedrijf maakt onderdelen en chemische grondstoffen die nodig zijn voor de productie van zonnecellen. Maar ook chemische bouwstenen voor het maken van biologisch afbreekbaar plastic.

CO2-intensiteit
Qua kernactiviteit draagt het dus dubbel en dik bij aan een betere wereld. Dat neemt niet weg dat ook zij nog een paar zaken beter kunnen doen. Daar spreken wij hen als actieve en betrokken aandeelhouder op aan. Hun beleid rondom de arbeidsomstandigheden bij leveranciers kan scherper.

De vreselijke gebeurtenissen in de kledingindustrie in Bangladesh onlangs hebben nog eens aangetoond hoe belangrijk dit is. Op een later moment zullen wij ook kritische vragen stellen over het verminderen van het chemisch afval en de CO2-intensiteit van de productielijnen. Zo willen we blijven borgen dat duurzaamheid en rendement daadwerkelijk hand in hand gaan.

Afgeschermd van het bloedbad
En waar zou dat rendement dan vandaan moeten komen? Wacker Chemie is een industriële toeleverancier in een specialistische business. Dat betekent dat de marges hoog zijn. Zo kan het bedrijf mogelijke tegenvallers goed opvangen. Met de sterke prijsdalingen in de voorbije jaren bleek dat ook wel nodig.

Daarnaast heeft Wacker het risico gespreid, door niet alleen van de solar-markt afhankelijk te zijn. Daardoor is het deels afgeschermd van het bloedbad dat zich momenteel onder de zonnecellenproducenten afspeelt. Als - en dat is natuurlijk wel een heel belangrijke als - de markt dan weer aantrekt, heeeft Wacker een goede positie om te profiteren. Laat de zon maar schijnen!

SNS AM houdt namens haar klanten en specifiek voor het SNS Euro Aandelenfonds op moment van schrijven (26 juni 2013) posities in Wacker Chemie.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Manuel Adamini

Auteur:

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. Bloeddiamanten
  2. Het kán verantwoord
  3. 2015: olie en klimaat

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juli 2013 15:41

    Het is mooi en prachtig.Grote bedrijven mogen wat mij betreft dan ook die wollige duurzaamheidsprediking achterwege laten.

    Vreemd laat ik nu altijd gedacht hebben dat de chemie vooral op olie draait. Het Duitse Wacker Chemie. "Het bedrijf maakt onderdelen en chemische grondstoffen die nodig zijn voor de productie van zonnecellen. Maar ook chemische bouwstenen voor het maken van biologisch afbreekbaar plastic".

    In die hoek van het afbreekbare plastic zit CSM (nu nieuwe naam) trouwens ook. Waarom CSM niet genoemd en de relatie als die al bestaat aangegeven?

    Groet, Jonas

  2. [verwijderd] 1 juli 2013 15:50
    Zonnepanelen kunnen een hoog rendement geven oo het geïnvesteerde kapitaal. Maar koop geen kat in de zak. Bijvoorbeeld koop nooit meer panelen dan nodig zijn voor uw eigen energiebehoefte. In de panelen maar vooral in de omvormers, die de stroom uit de panelen geschikt moet maken voor ons net, zitten grote verschillen (20% - 30%). Kijk bij de panelen ook met een schuin oog naar de efficiëntie van de panelen. Kijk of bij de installatieprijs een extra groep in uw meterkast is inbegrepen en hoe het zit als dat meer werk oplevert. Als je de mooie verhalen en terugverdientijden op de verschillende sites ziet, dan lijkt of iedereen snel rijk wordt. Laat u niets wijsmaken. Bijvoorbeeld de terugverdientijd ligt ergens tussen de 7 – 10 jaar, afhankelijk van het aantal panelen en de ligging van het dak (zuiden) en de hellingshoek van uw dak ( 35 graden ). Hou er ook rekening mee dat in het westen meer licht beschikbaar is dan in het oosten. Succes
  3. [verwijderd] 2 juli 2013 12:43
    IDD China, of ze zorgen ervoor dat europese bedrijven niet verder kunnen groeien..
    Of ze gooien zand in de ogen alsof europese bedrijven welkom zijn in China en plukken zelf de vruchten van hun know-how.

    China is mijn inziens Wacker Chemie haar grootste concurrent.

    Het aandeel Wacker is wel leuk; laatste jaar+ steevast tussen de 50-63 euro ..
    een +5 %/ -5% komt vaak genoeg voor..
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.