Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Een hele Tour

Terwijl de Tour in Frankrijk voor de 100ste keer begint, hebben we op de beurs al een hele tour gehad in het vorige kwartaal. De koersen zijn omlaag en omhoog gegaan in sommige indices met soms snelheden waar ze in de Alpen en Pyreneeën jaloers op kunnen zijn.

Japan is zelfs in dollars de grote stijger voor het jaar met bijna 15% en de Dow Jones blijft hangen op iets meer dan 14%. In lokale valuta is het verschil veel groter. In yen gemeten is de Japanse beurs ondanks de correctie bijna 32% gestegen:

Ook de herbeleggingsindex DAX staat slechts 4,6% in de plus voor het jaar. Zwitserland heeft het met 12,6% wel goed gedaan en zit in de kopgroep.

Maar in verband met de Tour kijk ik eerst naar de CAC 40. De Fransen gaan bijna 14 miljard bezuinigen en dit lijkt me geen goed nieuws voor de index. Maar de grafiek zit dicht bij een koopsignaal. Het kan een pullback-scenario worden en dus weer omlaag gaan, maar ik zou me niet verbazen als we een koopsignaal krijgen en we zelfs de oude top gaan aantikken.

Zonder doping
De AEX moet het net als de Fransen zonder doping doen, want hoewel Nederland onder de tekortpercentages van 3 valt, blijft ook de Nederlandse overheid bezuinigen. Japan en Amerika geven stimulatie die vergelijkbaar is met grote hoeveelheden doping.

Om de tekorten verder terug te dringen zou de overheid het tafelzilver kunnen verkopen, maar ze kochten de ABN Amro in slechte tijden voor 32 miljard en kan het nu in goede tijden verkopen voor 13 miljard.

Ik zou kunnen zeggen: “ik heb het je gezegd”. Maar wat schieten we daarmee op? Helemaal na de berichten dat de klanten, depositohouders, bondhouders en aandeelhouders mee moeten betalen aan het failliet van een bank zijn banken echt niet interessant als belegger.

Maar ik heb er gelukkig geen verstand van. De AEX heeft een technisch plaatje dat vergelijkbaar is met de Fransen, als het iets hoger gaat dan krijgen we koopsignalen.

De EB-indicator is ook weer door het eerste gemiddelde. Nu hebben we dus nog geen koopsignaal, maar ik heb zo het gevoel dat we een Japannertje gaan doen.

De Duitse DAX is iets voorspelbaarder geweest, want die bleef mooi in zijn trendkanaal. Ook hier hebben we nog een short, maar mijn gevoel verwacht een draai.

Eén van de koplopers, de S&P 500, zit ook nog in de dalende trend.

En ook de S&P 500 Twindicator heeft nog een shortsignaal. Het lijkt dus veiliger om een long gokje in Europa te maken omdat wij ver achter liggen en hopen dat we het gat dicht gaan rijden.

De Dow Jones zit nog wel mooi in zijn opgaande kanaal. Oké ook hier een shortsignaal, maar we kunnen de vorige daling gemakkelijk als een gezonde correctie zien.

Ook in de Nasdaq 100 zou het prima uitgelegd kunnen worden dat het een gezonde correctie achter de rug heeft.

De te vroeg demarrerende Nikkei 225 zit nog steeds aan de doping en ondanks de mega-stimulans waren ze bijna helemaal uit de wedstrijd. Maar ze zien dat het helpt en dus wordt het spannend of ze er zelfs een koopsignaal uit weten te persen.

Natuurlijk is het een kwestie van tijd of de boel gaat stuk maar in de zomermaanden zou het nog goed kunnen gaan.

Ga voor goud
Ik merk dat iedereen steeds meer begint af te geven op goud. Maar in de Tour gaat iedereen voor goud. Daarmee is goud een gokje waard, want hoezo willen sporters het wel en beleggers niet?

Alle gekheid op een stokje, je zou toch iets van een steun verwachten? Door de stimulatiegekte in economieën zou je toch verwachten dat er ook mensen zijn die hun geld in goud weg zetten. Het langetermijnplaatje kan een steun geven maar geeft ook mooi beeld van de gekte omhoog.

De volatility is na een korte sprong weer omlaag gevallen. Als de VIX de weg verder omhoog gaat, vallen de indices verder terug. Alleen als de koersen onverwachts toch weer omlaag gaan, zal de volatiliteit stijgen. Voorlopig ga ik uit van een lagere vilatiliteit.

In de trackers heb ik in de recente stijging verlies genomen. Als ik er weer in ga zullen mijn collega’s me een tik op de vingers geven want via trackers in volatility speculeren is extreem moeilijk.

Zelfs een geletruidrager als ik heeft er moeite mee het is een tijdrit en een bergrit tegelijkertijd.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juli 2013 13:03

    quote:
    "De volatility is na een korte sprong weer omlaag gevallen. Als de VIX de weg verder omhoog gaat, vallen de indices verder terug. Alleen als de koersen onverwachts toch weer omlaag gaan, zal de volatiliteit stijgen. Voorlopig ga ik uit van een lagere vilatiliteit.

    Wie dit snapt mag het zeggen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.